eSkills week: preporuke za razvoj ICT struke i digitalne pismenosti građana

Fotografija članka: eSkills week: preporuke za razvoj ICT struke i digitalne pismenosti građana

Povodom „Tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija“ (eSkills Week 2012) te održanih događanja, okruglih stolova, rasprava i tribina proizašlo je dosta kvalitetnih zaključaka i preporuka za unaprijeđenija položaja domaće ICT struke i industrije (). Svi su zaključci upućeni ključnim institucijama u Hrvatskoj kako bi se u budućnosti neke od preporuka realizirale, naročito u segmentu koji se odnosi na povećanja broja ICT stručnjaka koje obrazujemo, kao i poticanja mladih žena da se odluče za razvoj karijere u ICT sektoru. Glavna svrha inicijative bila je informirati učenike/ce, studente/ice, mlade stručnjake/inje, umirovljenike/ce, poduzetnike/ce, poslodavce/ke te kreatore/ice politika o nizu mogućnosti koje informatičke vještine i informacijsko-komunikacijska (ICT) zanimanja nude te podići svijest o prednostima koje donosi podizanje ukupne informatičke pismenosti građana/ki.

Vlade, industrije, nevladine organizacije, akademske zajednice i ostali ključni dionici iz trideset i šest zemalja ujedinili su snage s Europskom komisijom i pridružili se obilježavanju eSkills tjedna, kako bi se poveli daljnji koraci vezani uz provedbu strategije „Digitalna Europa do 2020 – nova radna mjesta za rast gospodarstva“. Svi sudionici u sklopu ove inicijative potpisali su Kopenhašku deklaraciju (link: http://eskills-week.ec.europa.eu) sa svrhom da se zacrtanim načelima ove deklaracije vode sve zemlje potpisnice u nastojanjima da se poveća ukupna informatička pismenosti svih građana te nivo digitalnih i stručnih IT kompetencija, a time dostigne i ukupna viša razina konkurentnosti gospodarstava.

„U Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, kontinuirano raste potreba za kvalificiranim ICT stručnjacima, a tehnologija postaje sve integriranija u naše svakodnevne i poslovne procese. Bez tehnologije i informatičkih kompetencija nemoguće je govoriti o izgradnji konkurentski zasnovanih i inovativnih gospodarstava“, naglasio je Hrvoje Balen, predsjednik Upravnog vijeća Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra te jedan od nacionalnih kontakata za provedbu ove inicijative, ujedno i potpisnik Kopenhaške Deklaracije. „Ovih dana OECD je objavio usporedno istraživanje po kojem se vidi da tek 10 posto srednjoškolaca u Hrvatskoj želi raditi u bilo kakvim inženjerskim zanimanjim što je ispod prosjeka razvijenih zemaljaa, a što nam govori i o činjenici koliko još moramo raditi na promociji u nadolazećim godinama.“

Pvodom tjedna bila su održana brojna događanja, kojima se pokušala zahvatiti što raznolikija publika, kako bi se svim ciljnim grupama prenijela poruka o rastućoj potrebi za ICT kadrom te naglasila važnosti ulaganja u ukupnu informatičku pismenost građana. U Hrvatskoj se događanjima tjedna odazvalo ukupno više od 3.000 sudionika, od čega je gotovo 500 učenika u sklopu akcije Microsofta i Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra, uključeno u program besplatnog stjecanja prvog IT certifikata. Službene stranice eSkills tjedna www.eSkills.hr zabilježile su za vrijeme trajanja akcije više od 6.000 posjeta jedinstvenih korisnika, a tjedan je ostvario i značajnu medijsku pokrivenost kroz vijesti u informativnim emisijama svih nacionalnih TV postaja, dnevnih novina, javnih internetskih portala, radijskih postaja i magazina.

U Hrvatskoj tjedan je započeo konferencijom u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca na kojoj se raspravljalo o poziciji ICT struke i položaju hrvatske ICT industrije. U sklopu konferencije su objavljeni i rezultati istraživanja o potrebama zapošljavanja IT stručnjaka kojeg petu godinu za redom provodi Visoka škola za primijenjeno računarstvo Algebra. Utorak je bio obilježen radionicom na temu „Žene i ICT“ u organizaciji udruge CESI i inicijative Girl Geek Diners Hrvatska, sa ciljem razbijanja društvenih stereotipa o IT zaposlenjima kao tradicionalno muškim zanimanjima te iznošenjem preporuka za djelovanje s ciljem povećanja broja djevojaka i žena koje se odlučuju za karijeru u IT-u. Srijeda je nastavljena aktivnostima namijenjenim populaciji treće životne dobi te je održana tribina Sova u organizaciji tvrtke Ericsson Nikola Tesla i Pučkog otvorenog učilišta Zagreb na temu utjecaja e-zdravstva na život pojedinca i društvo u cjelini.

Navečer su u sklopu Fight Cluba snage odmjerili predstavnici IT industrije i estrade. Raspravljalo se o prednostima i nedostacima rada u IT industriji u odnosu na estradu, a neka od znanih imena estrade su pripomogla da  se poruka o važnosti i značaju ulaganja u informatičke vještina i digitalne kompetencija prenese mladim ljudima, studentima i široj javnosti. U četvrtak je održana konferencija pod nazivom Nove vještine, tehnologije i zanimanja budućnosti u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Na konferenciji se javno raspravljalo o budućim očekivanjima poslodavaca spram potrebnih vještina i profila radne snage te promjenama na tržištu rada na koje je utjecao razvoj i primjena tehnologije. Tijekom petka održane su radionice u organizaciji tvrtke MojPosao na temu kako se kvalitetno prezentirati na tržištu rada te napraviti profesionalan životopis. Portal organizirao je natjecanje „ICT  na maturi“, gdje je objavljeno nekoliko kvizova iz informatike s ispita državne mature, a za najbolje natjecatelje osigurane su i posebne nagrade. U sklopu tjedan dešavale su se i brojne druge aktivnosti poput akcije Hrvatskog informatičkog zbora i besplatne mogućnosti da se u tjednu polaže ECDL ispit, zatim je održan sajam poslova i pokrenut Hrvatski kreativni izazov. Na portalu udruge „Suradnici u učenju“ koja okuplja profesore informatike, , tijekom eSkills tjedna održano je natjecanje osnovnoškolaca u poznavanju sadržaja iz zaštite osobnih podataka i sigurnosti na društvenim mrežama. U natjecanju je u dva dana sudjelovalo oko 400 učenika koji su pokazali izvrsno poznavanje odgovornog ponašanja na internetu. Prvih 100 učenika u obje igre imali su osvojene sve bodove. Prvih pet najbržih i najtočnijih rješavača iz oba dana bit će nagrađeno na multimedijskoj izložbi učeničkih radova. U sklopu tjedna je održano i natjecanje etičkih hakera, osoba koje se bave informatičkom sigurnosti, koji su se okupili na cjelovečernjem natjecanju Hacking Night 2012, čiji cilj je bio u što kraćem vremenu riješiti desetak složenih zadataka, detektirati sigurnosne propuste i time spriječiti neželjene upade.

Inicijativa „Europskog tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija“ u Hrvatskoj je provedena od strane glavnih nacionalnih kontakata, Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te uz podršku i pomoć partnera projekta: HUP – Hrvatske udruge poslodavaca, HZZ – Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, HIZ – Hrvatskog informatičkog zbora, CARNet – Hrvatske akademske i istraživačke mreže, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno i obrazovanje odraslih, Ericssona Nikole Tesle, Hewlett-Packarda, Microsofta, tvrtke Infigo IS, udruge Suradnici u učenju, udruge CESI, portala MojaMatura, zajednice Girl Geek Dinners Hrvatska te portala MojPosao.

eSkills week: preporuke za razvoj ICT struke i digitalne pismenosti građana

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.