eSkills for Jobs: bez kurikularne reforme bit ćemo izgubljeni!

Fotografija članka: eSkills for Jobs: bez kurikularne reforme bit ćemo izgubljeni!

Svatko tko ima imalo zdrav razum i razumije se u globalne svjetske trendove zna kako bez informatike kao obaveznog predmeta u osnovnim školama Hrvatska će u narednom razdoblju postati još manje konkurentna i zemlja socijalnih slučajeva.

Oglas

eSkills for Jobs inicijativa od samog je početka podržavala provedbu cjelovite kurikularne reforme, posebno u dijelu predmeta Informatike te se zalagala se za njeno hitno provođenje. Upozorava da je krajnji čas za implementaciju promjena, jer će se inače preskočiti čitave nove generacije djece, koja će ostati potpuno nekonkurentna na tržištu rada.

eSkills for Jobs inicijativa već je u nekoliko navrata javno iskazala svoju podršku kurikularnoj reformi i promjenama u školstvu koje bi ista nužno trebala donijeti. Na sastancima koje su predstavnici inicijative imali i s predsjednicom Republike Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović i ministrom znanosti, obrazovanja i sporta, Predragom Šustarom, dobivene su potvrde da se čvrsto stoji iza nužnosti provedbe kurikularne reforme.

Uz takvu podršku i podršku koja dolazi s terena, iz škola i od samih učenika, roditelja i učitelja, ne bi trebalo biti problema s provođenjem i uvođenjem kurikularne reforme u osnovnim školama od jeseni, stoga nas je jako zabrinula trenutna situacija i jučerašnja press-konferencija ekspertnog kurikularnog tima.

Inicijativa eSkills for Jobs podiže glas u ime 3.400 građana Hrvatske koji su dali svoj potpis za promjenu nastave informatike u osnovnim školama, koji su jasno i glasno iskazali svoju želju za promjenama. U ime svih pojedinaca, tvrtki i udruga koje su nas kontaktirale sa željom da pomognu u prijelaznom periodu do uvođenja novog kurikuluma u škole. Kurikularna reforma nije potreba, ona je nužnost. I zato želimo naglasiti važnost hitnih izmjena obrazovnog sustava kako bi se ojačala konkurentnost hrvatskog gospodarstva.
– predstavnici eSkills for Jobs inicijative

Ideja o odgađanju ili potpunom odbacivanju kurikularne reforme, nakon što se na njoj intenzivno radilo posljednje dvije, a idejno posljednjih deset godina, može rezultirati samo daljnjim padom konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, ali i društva općenito.

Želim iskazati duboku rezigniranost odnosom prema kurikularnoj reformi i još jednom upozoriti na katastrofalne posljedice koje će se dogoditi ako ta reforma ne krene. Već sad imamo generacije mladih ljudi koji su u potpunosti nekonkurentni na tržištu rada, koji se obrazuju za poslove koji više ne postoje. S druge strane, tržište vapi za obrazovanim radnicima s razvijenim digitalnim i društvenim vještinama. Ako ne obrazujemo nove generacije za ono što tržište radi, pretvorit ćemo se u državu socijalnih slučajeva.
– Vedrana Miholić, ambasadorica eSkills inicijative i jedna od suradnica na recenziji predloženog kurikula iz informatike, uz podršku Tonija Miluna, Saše Cvetojevića i Ive Šulentić, ambasadora inicijative “eSkills for Jobs” te partnera inicijative – udruge Programerko, udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx, Zagrebačkog inkubatora poduzetništva – ZIP, Udruženje za informacijske tehnologije pri HGK, HUP – Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti, Hrvatska udruga Java korisnika – HUJAK, Agile Croatia, RODA i organizacijskog odbora hrvatskog ogranka inicijative eSkills for Jobs

Da želja za promjenom postoji, najbolje govore informacije koje povratno dolaze iz škola diljem Hrvatske, u kojima se nastavnici i roditelji već pripremaju za eksperimentalno uvođenje novog kurikuluma u jesen. Odgađanjem implementacije novog kurikuluma mogao bi nestati entuzijazam koji je obuzeo regije koje već dugo čekaju promjene i spremne su ih provesti.

Stoga eSkills inicijativa još jednom poziva na zajedništvo, dijalog i stavljanje društvenih interesa i interesa djece te budućnosti Hrvatske ispred pojedinačnih političkih nesuglasica. Također, poziva sve da daju podršku provedbi kurikularne reforme kako bismo novim generacijama i svojoj djeci pružili priliku da se mogu ravnopravno natjecati na europskom tržištu rada i biti konkurentni i na onom domaćem.

Ovoj priči treba dodati još jednu našu neslavnu činjenicu u kojoj stoji kako imamo premalo stručnih nastavnika/profesora koji mogu predavati informatiku. Neki bi se za te poslove trebali i prekvalificirati, što je opet “dodatni posao za istu plaću”. Još jedan problem su i “tvrdofoteljaši” iz nekog prošlog zastarjelog školskog sistema kojima je stalo samo do vlastitog interesa, ali ne i do općeg dobra.

Dok god budemo imali takav način razmišljanja iz Hrvatske će se i dalje iseljavati mladi koliko-toliko školovani kadrovi, a koje će  iskoristiti strani poslodavci na račun hrvatskih poreznih obveznika koji su to školovanje platili, zbog čega će se mirovine još više smanjiti. A možda će i nestati. Zašto o tome ne pišu mainstream mediji?

Završimo priču s ključnom pitalicom – znate koja je razlika odlaska mladih iz Hrvatske danas i onih od prije 50-ak godina (tamo negdje početkom ’70-tih prošlog stoljeća)? Današnji se mladi nemaju namjeru vratiti u Hrvatsku. Ne vjerujete? Pitajte ih. Dosta im je propalih privatizacija, multimilijunskih krađi i pljački na državnom nivou, neprestanih priča oko ustaša i partizana (koje su trebale nestati još prije 50 godina!), borbe domoljuba i jugonostalgičara za vlast. Dok god je u Hrvatskoj to prioritet, a ne kvalitetno (čitaj: konkurentsko) obrazovanje djece nema nam napretka. Mladi nisu glupi, to itekako dobro znaju i zato odlaze jer ne vide i ne žele svoj život gratiti na nekim propalim temeljima… :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.