Epsonove inovacije smanjuju potrošnju energije

Fotografija članka: Epsonove inovacije smanjuju potrošnju energije

Tvrtka Epson predstavlja rezultate istraživanja koje je u ožujku provela organizacija BUND (Bund für Umwelt und Naturschutz), partner organizacije Friends of the Earth. U studiji se navodi da Epsonovi inkjet pisači troše manje energije i novca u odnosu na konkurenciju.

Pored toga, Epson je prvi proizvođač pisača koji će u Velikoj Britaniji dobiti preporuku organizacije Energy Saving Trust  jer svi njegovi inkjet pisači zadovoljavaju stroge ENERGY STAR smjernice. Isti je slučaj i s većinom Epsonovih laserskih pisača te skenera. U segmentu pisača velikog formata Epsonovi uređaji troše do četiri puta manje energije od istovjetnih uređaja nekih od najvećih konkurenata.

Epson je u protekle četiri godine smanjio potrošnju energije svojih najboljih višenamjenskih (all-in-one) inkjet foto pisača, što je rezultat strategije minimiziranja utjecaja proizvoda kompanije na okoliš. Najnoviji Epsonov višenamjenski inkjet foto pisač, Stylus Photo RX585, u radu koristi 73 posto manje energije od prvobitnog modela iz serije, Stylus Photo RX600, koji je 2003. godine bio jedan od energetski najučinkovitijih pisača na tržištu.

Epsonovi dizajneri još od premijere modela RX600, 2003. godine, osmišljavaju nove inovativne načine smanjivanja potrošnje energije. Zbog toga njihovi modeli danas imaju znatno smanjeno vrijeme prelaska iz režima rada u pripremi (standby) u režim rada u mirovanju (sleep). Nadalje, pozadinsko osvjetljenje riješeno je LED tehnologijom, umjesto LCD-om.

Sve to ima veliki utjecaj na okoliš; Epsonovi napori da smanji korištenje energije u seriji proizvoda RX jednaki su eliminiranju 826 tona ugljičnog dioksida iz atmosfere od 2003. godine do danas . Nadalje, 1,63 milijuna kWh energije ušteđenih korištenjem Epsonovih proizvoda odgovara količini električne energije dovoljnoj za godišnju potrošnju energije 361 kućanstva .

Epson je također smanjio operativno korištenje energije u svojim skenerima. Model Perfection V500 Photo s LED diodom kao izvorom svjetlosti rezultira smanjenom uporabom energije u odnosu na skenere drugih proizvođača. Taj model u radu potroši 16 wata energije manje, a njegov je negativni utjecaj na okoliš manji od posljedica koje prirodi zadaje jedna obična žarulja.

Ostale inovacije u optimiziranju korištenja energije i zaštite okoliše uključuju primjenu E-TORL tehnologije (Epson twin optimized reflection lamp) koja omogućuje 20 posto učiknovitije korištenje svjetla u Epsonovim projektorima, što donosi izravnu uštedu energije. Količina energije koja se koristi u Epsonovim projektorima smanjena je u posljednjih deset godina za čak 90 posto.

„Epson ulaže trajne napore u kreiranje novih proizvoda koji smanjuju upotrebu energije. Ne želimo samo smanjiti račune za struju naših klijenata, već i utjecati na reduciranje emisije ugljičnog dioksida u Epsonovim proizvodima, što je jedan od prioriteta tvrtke“, izjavio je Eelco Smit, rukovoditelj Odjela zaštite okoliša za Europu.

Epsonova politika zaštite okoliša
Želite li doznati više o Epsonovoj politici zaštite okoliša preuzmite Epsonov Eko-vodič s .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.