Epson Expression 11000XL Pro skener – lijepi poklon za Prirodoslovno matematički fakultet!

Fotografija članka: Epson Expression 11000XL Pro skener – lijepi poklon za Prirodoslovno matematički fakultet!

Ovaj će vrijedan stroj, a kojeg je poklonila kompanija Epson, na fakultetu služiti za digitalizaciju herbarija. Kako su naglasili predstavnici fakulteta – ovo je odličan primjer kako tehnologija može itekako ići u korak s tradicionalnim.

Oglas

Tvrtka Epson donirat će profesionalni A3+ skener Prirodoslovno matematičkom fakultetu na Marulićevom trgu 20 u Zagreb, a koji će u prvom redu služiti za potrebe projekta digitalizacije herbarijske zbirke. Na svečanosti je bila pročelnica Biološkog odsjeka PMF-a prof. dr. sc. Mirjana Pavlica i predstojnica Botaničkog zavoda PMF-a prof. dr. sc. Gordana Rusak, a koji su od Borisa Vetnića (Epson Product Manager) primili ovaj vrijedan poklon.

Kako je i rečeno na ovom zanimljivom i hvale vrijednom eventu, Epson Expression 11000XL Pro je A3+ skener koji je najbolji u klasi, te je kao takav došao u prave ruke, na fakultet, gdje će u potpunosti moći iskoristiti njegov potencijal. Nešto više o skeneru pročitajte i u nastavku.

Epson Expression 11000XL Pro

Epson Expression 11000XL Pro je A3 skener visoke razlučivosti oblikovan za najzahtjevnije primjene u grafici. S priloženom jedinicom za folije ovaj grafički skener predstavlja potpuni paket za obradu fotografija. Napredne značajke skeniranja slika aplikacije Epson Scan i izvanredne funkcije softvera za obradu slika SilverFast Ai8® na ovom grafičkom skeneru omogućuju izvanrednu reprodukciju slika.

Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji skeniranja uređaja Expression 11000XL Pro korisnici mogu postići iznimno visoku kakvoću reprodukcije slika do formata A3. Aplikacija Epson Scan jednostavna je, a može se koristiti u automatskom ili profesionalnom načinu rada, što znači da korisnici mogu optimizirati rezultate skeniranja.

Optička gustoća od 3,8 DMax i 48-bitna dubina boje ovog skenera jamče oštro i precizno skeniranje te omogućuju potpuni prikaz najšireg raspona boja, čak i u zasjenjenim područjima. Osim toga, visoka razlučivost od 2400 x 4800 dpi i iznimno precizna Micro Step Drive tehnologija omogućuju korisnicima da zabilježe i najsitnije pojedinosti s iznimnom jasnoćom.

Sveobuhvatni paket softvera i tehnologije skeniranja omogućuje uređaju Expression 11000XL Pro jednostavno i učinkovito izvođenje cijelog niza funkcija. Epson Scan nudi korisne značajke za uklanjanje prašine i smanjenje zrnatosti radi postizanja ujednačenijeg izgleda slika. Hobistima i fotografima amaterima program Adobe PhotoShop Elements®1 nudi sofisticirane, ali za korištenje jednostavne alate za uređivanje slika. Za napredne korisnike tu je i SilverFast Ai8® koji intuitivnim i praktičnim sučeljem te funkcijama za obradu slika omogućuje približavanje savršenom rezultatu.

Priložena jedinica za folije omogućuje korisnicima profesionalno skeniranje s prozirnih medija, poput pozitiva ili negativa filmova te slajdova.

Epson Expression 11000XL Pro – ključne značajke:
– A3 grafički skener – profesionalni rezultati do formata A3
– Vrhunska kakvoća – razlučivost od 2400 x 4800 dpi
– Velika točnost – Micro Step Drive tehnologija
– Napredni softver – SilverFast Ai8 uz IT8 kalibraciju boja
– Jedinica za folije – skeniranje slajdova, filmova i negativa

Više podataka potražite na .

Herbarij PMF-a uskoro u digitalnom izdanju

A3+ skener vrijedan 32.000 kuna vrh je Epsonove ponude, a Botanički zavod PMF-a planira nabaviti i sušionicu za biljke, kako bi se ubrzao proces skeniranja svih uzoraka u zbirci. Epsonov će se skener koristiti za digitaliziranja čitave zbirke herbarija osnovanog još oko 1820. godine. Model Expression 11000XL Pro biti će instaliran u prostorije Botaničkog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i poslužit će za digitalizaciju više od 180.000 različitih biljaka.

Najstariji primjerci u zbirci pohranjeni su još početkom 19. stoljeća i sve do danas stoje u ormarima Zavoda na Mažuranićevom trgu u Zagrebu. Posebnu vrijednost zbirci daju hrvatske endemske vrste kojih nema nigdje drugdje, a najpoznatija je velebitska degenija ubrana i sprešana 1909. godine.

I dan danas se novi primjerci u herbariju pohranjuju na starinski način – prešanjem između dva lista papira i sušenjem. Novi postupak odvijat će se tako da se skener postavlja naopačke u poseban metalni okvir, s flatbed površinom prema dolje. Potom se biljka postavlja na ploču ispod skenera, na spužvu bijele boje. Ploča s biljkom se podiže na flatbed površinu i skeniranje može započeti.

Digitalizacija će sigurno potrajati neko vrijeme, a angažirat će se i studenti PMF-a. No kako će se povećavati digitalni herbarij PMF-a, tako će i znanstvenici i studenti širom svijeta moći učiti i istraživati putem interneta, bez potrebe da dolaze u Zagreb samo kako bi proučili željeni primjerak.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.