EMC: digitalni svemir se sve brže širi i ubrzava, u dvije godine povećan čak dvostruko!

Fotografija članka: EMC: digitalni svemir se sve brže širi i ubrzava, u dvije godine povećan čak dvostruko!

EMC je objavila rezultate studije o količini podataka koji su trenutačno dostupni na svijetu, a koju je za potrebe tvrtke provela analitička kuća IDC.

Oglas

Širenje tog „Digitalnog svemira“,  kako ga nazivaju u EMC-u, sve se više ubrzava, a za to je zaslužno povećanje korištenja osobnih i tablet računala i pametnih mobilnih telefona. Tako se u zadnje dvije godine njegov obim povećao čak dva puta – do razine od 2,8 zetabajta.

No tu nije kraj. Naime, IDC prognozira da će do 2020. godine porasti do obima od čak 40 zetabajta. Kako bi se ta veličina stavila u razumljiviji kontekst, IDC navodi i nekoliko zanimljivih usporedbi. Primjerice, procjenjuje se da se na svim plažama svijeta nalazi oko 700.500.000.000.000.000.000 zrnaca pijeska. A da bi se dobio ekvivalent od 40 zetabajta, taj broj treba pomnožiti s 57. Također, kada bi se 40 zetabajta podataka snimilo na Blue-Ray optičke medije, masa te gomile medija bi bila jednaka masi nosača zrakoplova.

I možda najznakovitije, 2020. godine – s navedenih 40 zetabajta podataka na svijetu – na svakog će stanovnika otpadati više od pet terabajta informacija.

Više informacija i zanimljivih usporedbi vezanih uz „Digitalni svemir“ je dostupno putem internetskih stranica na adresi .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.