EKSKLUZIVNO: Optičku mrežu HT-a koristit će Optima i H1 Telekom

Fotografija članka: EKSKLUZIVNO: Optičku mrežu HT-a koristit će Optima i H1 Telekom

Imate optičku infrastrukturu Hrvatskog Telekoma pred vratima? U nastavku pročitajte novosti vezane uz njezino korištenje.

Oglas

Tematike o spajanju na internet uvijek izazivaju posebnu pozornost. Kako i ne bi kad danas pristup brzom internetu ima gotovo jednaku važnost kao dostupnost električne struje ili plina. IT industrija promijenila je osnovne postulate rada, “sve je gore”, podaci, videozapisi, dokumenti, svi će se složiti kako je korištenje oblaka zakon. Ali uz mali preduvjet… kvalitetan internet. Upravo u tom segmentu poprilično zaostajemo o čemu govore svjetske ljestvice. Dovoljno je okrenuti tri puta kotačićem miša i već ste se našli, impresivno, zar ne?

Pozitivne promjene zadnjih godinu dana

Potaknuti prošlotjednom odlukom Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (dalje u tekstu HAKOM) o novoj “izmjeni i dopuni Standardne ponude Hrvatskog Telekoma d.d. za uslugu veleprodajnog širokopojasnog pristupa” željeli smo provjeriti imaju li domaći operatori želje natjecati se sa ponudom HT-a koristeći FTTH mrežu na jednak način kao i bakrene parice. Poznato je da osim HT-a možete koristiti usluge interneta, telefona i televizije od konkurencije putem bakra. Na isti način moguće je koristiti i optičku mrežu izgrađenu u sklopu projekta “optički grad”, međutim do sada nije bilo zainteresiranih. Kako bi otklonili moguće nejasnoće, kontaktirali smo Hakom radi objašnjenja.

Postoje li u ovom trenutku prepreke da danas/sutra ostali operatori počnu pružati uluge preko HT-ove optičke mreže, ili im je to onemogućeno određenim uredbama ?

“… ne postoje prepreke da ostali operatori počnu pružati usluge koristeći HT-ovu optičku mreže. HT je obvezan omogućiti operatorima pristup optičkom mrežom, a operatori imaju dovoljno prostora između odobrenih veleprodajnih cijena i maloprodajnih cijena natjecati se s HT-om. Za očekivati je da će pojedini operatori početi nuditi usluge putem HT-ove optičke mreže, kako bi konkurirali HT-u na područjima na kojima postoji izgrađena optička infrastruktura. ”

Iz odgovora vidljivo je da spomenuto ovisi isključivo o volji operatora. Također ne treba zaboraviti i druge interese. Primjerice postoje područja preklapanja optike različitih operatora, te je za očekivati da korištenjem samo vlastite infrastrukture žele očuvati investiciju. Također postavlja se i drugo ekonomsko pitanje, što ako ona nosi manju zaradu od parica. Ovo su mjesta gdje se sukobljavaju interesi kompanija i korisnika koji žele kvalitetniji pristup internetu.

HT dobiva konkurenciju na optičkoj mreži već u prvoj polovici 2015. godine

Gledano iz kuta krajnjeg korisnika tržišno natjecanje osim cjenovnih korekcija donosi i kvalitativni napredak (primjerice veće brzine). Kako bi čitatelje upoznali sa pravim informacijama upitali smo sve veće “alternativne igrače” na našem tržištu za kratki komentar vezan uz ovu temu. Nisu svi bili spremni reći stav ovoj temi, te se zbog toga posebno zahvaljujemo Optima Telekomu i H1 Telekomu na dobivenim informacijama koje do sada javnost nije imala priliku upoznati. U nastavku se nalaze službeni komentari.

Optima Telekom

„Neprekidan rast potražnje za brzim internetom koje bilježi tržište elektroničkih komunikacija jednostavno nam nameće potrebu za razvojem u tom smjeru.  Stoga, a s obzirom na velike prednosti FTTH tehnologije koje prvenstveno podrazumijevaju brzine interneta do 40/10 Mbps i do 100/20 Mbps, Optima Telekom svakako planira započeti s pružanjem usluga  putem ove tehnologije i to već u prvoj polovici 2015.

Veleprodajne cijene pristupa FTTH mreži Hrvatskog Telekoma trebale bi biti troškovno opravdane s obzirom da iste određuje HAKOM sukladno vlastitom troškovnom modelu.“

H1 Telekom

“H1 telekom je trenutno u fazi implementacije i testiranja FTTH, te u prvom kvartalu 2015. godine planiramo ponuditi komercijalnu uslugu na bazi veleprodajnog pristupa FTTH mreži Hrvatskog Telekoma.”

Možemo pretpostaviti da će se i drugi uključiti kako ne bi izgubili korisnike na područjima sa dostupnom optikom.

“Fiberland” – projekt od kojeg se očekivalo pokretanje gospodarstva daleke 2009. godine

Projekt Fiberland ili Optički grad naziv je za veliku investiciju Hrvatskog Telekoma koja je trebala osigurati FTTH pristup internetu znatnom broju privatnih korisnika. O veličini govori i vrijednost samog projekta od 275 milijuna eura. Danas pristup ovoj infrastrukturi ima oko 200 000 kućanstava u različitim krajevima Hrvatske. Višegodišnja izgradnja nije išla po planu, a nepridržavanje regulatornim uvjeta uzrokovalo je zabranu spajanja korisnika (najviše 1000 korisnika po županiji). HT je nekoliko puta tražio tzv. “regulatorni praznik” koji bi kompaniji omogućio monopol na izgrađenu infrastrukturu određeno vrijeme s ciljem lakkšeg povratka investicije. Slični pokušaj Deutsche Telekom-u je zabranila Europska komisija, što je kasnije i sudski potvrđeno. Ostali operatori također su aktivno sudjelovali i davali mišljenje o ovoj problematici, a najveće neslaganje bilo je očekivano oko bitstream ponude. Iako glasni tijekom izgradnje, danas većina nije imala komentara. Uz priču o usklađivanju projekta, vrijeme je prolazilo, a infrastruktura je godinama stajala neiskorištena. U travnju 2012. godine Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti konačno odobrila je komercijalno korištenje optičke mreže. Zanimljivo kako je u međuvremenu prošla puna godina do predstavljanja prvih optičkih “UltraMax” paketa. Znamo li da je održavanje FTTH infrastrukture jeftinije i pruža nove i veće mogućnosti, prava je nepoznanica zbog čega se čekalo.

Što je bilo, bilo je. Danas je optika konačno u upotrebi, dolaze novi igrači te se nadamo daljnjem širenju dostupnosti do svih građana Lijepe naše.

O trenutnom stanju optike možete pročitati u ovomjesečnoj detaljnoj usporedbi gdje možete pronaći sve podatke o dostupnosti i cjenovnim razlikama.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.