čiji su telekom kablovi – T-HT-ovi ili državni?

Racunalo.com foto

Pitanje vlasništva, pak, za Vladu će riješiti strani konzultanti, za koje su u Banskim dvorima nedavno raspisali natječaj. Ključno pitanje na koje će stranci odgovoriti jest je li TK infrastruktura uključena u imovinu prije prodaje T-HT-ovih dionica ili je ona još državna. Većinski vlasnik T-HT-a, Deutsche telekom, najavio je već da neće ući u treću fazu privatizacije u kojoj bi Vlada trebala prodati još 35 posto dionica kojih je vlasnik, dok se ne riješi pitanje vlasništva nad DTK. Vlada, jasno, želi postići što višu cijenu dionica u trećoj fazi i procijenila je kako je to vruće kestenje ipak najsigurnije predati u ruke neovisnim stranim savjetnicima.
T-HT, naime, tvrdi da je “vlasnik velike većine telekomunikacijske infrastrukture u Hrvatskoj”. Gradovi, pak, također svojataju vlasništvo, pozivajući se na to da su kabeli i cijevi koje leže pod zemljom komunalna, a ne TK infrastruktura koju su gradili građani vlastitim novcem, a T-HT je nije upisao u zemljišne knjige.


HŽ prvi
Vlasništvo HT-a nad infrastrukturom, uključivo i DTK, stečeno je ex lege, na temelju zakona. To znači da se ne radi o konstitutivnom stjecanju vlasništva kod kojeg je temelj stjecanja zakon, a ne upis u zemljišne knjige  kazala nam je jučer Alemka Lisinski, glasnogovornica T-HT-a. Istaknula je i da je DTK infrastruktura unesena u bilancu koja je bila temelj podjele bivšeg HPT-a na HP i HT, te je infrastruktura dio imovine HT-a. Država, pak, radi na regulaciji cijene najma, postavit će njen maksimalan prag, te traži da lokalne samouprave prikupljaju dodatne prihode koje dosad nisu imale od prava služnosti za zemlju. Jedna od ideja kojima se Vlada bavi jest da natjera i ostale velike tvrtke, poput HEP-a, HAC-a i ostalih, da tržištu ponude svoje optičke kabele. Među prvima to će učiniti već ove godine Hrvatske željeznice.
Izvor: Večernji list

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.