Educa Plus – investiranje u znanje ne daje brze rezultate ali donosi dugoročnu korist

Fotografija članka: Educa Plus – investiranje u znanje ne daje brze rezultate ali donosi dugoročnu korist

Na drugom danu  Educe Plus ponuđena su moguća rješenja za otvaranje novih radnih mjesta kao doprinos izlasku iz krize.

Oglas

10. međunarodna konferencija o cjeloživotnom učenju i razvoju ljudskih potencijala  održana pod nazivom „Nova znanja i vještine za novo vrijeme“  u središnjici Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu ponudila je moguća rješenja za otvaranje novih radnih mjesta kao doprinos izlasku iz krize, te se nastojalo  inspirirati pojedince i organizacije novim idejama kako bi ih mogli primijeniti u svom profesionalnom i privatnom životu.

Vesna Štefica, zamjenica  direktorice  Centra za razvoj ljudskih potencijala  HGK istaknula je kako su prvog dana rada Konferencije prezentirane brojne korisne informacije i spoznaje pa gostovanja stranih poslovnih gurua nisu ni previše potrebna jer njihova iskustva kod nas nisu često previše primjenjiva. E-learning je kod nas još u povojima, ali su uočljivi pozitivni pomaci u primjeni te vrste obrazovanja kojem je mlada generacija znatno sklonija. U pojedinim tvrtkama upravljanje intelektualnim kapitalom je zasebna poslovna funkcija a sve je veći broj učećih organizacija što rezultira pozitivnim poslovnim rezultatima.

O obrazovanju za nova znanja i vještine govorio je dr.sc. Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije koji je naglasio da je teško predvidjeti buduća tržišna kretanja. Općenito govoreći svijet je prenapućen, a prisutno je globalno zagrijavanje. Postajemo sve bogatiji neracionalnom eksploatacijom prirodnih resursa. Nužna su nova znanja i sposobnost za obavljanje novih poslova u okviru zelene ekonomije. Zbog toga se Hrvatska mora usmjeriti na poslove temeljene na znanju koji racionalno koriste energetske i materijalne resurse. Za sada obrazovanje u Hrvatskoj ne reagira učinkovito na te globalne izazove. Naši zaposlenici morali bi biti osposobljeni za učestalu promjenu radnih mjesta te obučeni sa analitičko i kritičko razmišljanje i djelovanje.

Dr.sc. Branka Pavičević-Novak iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode rekla je kako se konferencija UN-a o održivom razvoju Rio+20 održala u Brazilu u lipnju ove godine, a pored ostalog, na njoj se naglasila nužnost predanosti održivom razvoju svih država svijeta. U tom pogledu neophodno je promicati obrazovanje za održivi razvoj. Tome će pripomoći usvojena  Strategija za održivi razvoj RH u kojoj  su, pored ostalog,  definirane mjere njene provedbe u segmentu formalnog, neformalnog te informalnog obrazovanja. Ustrojena je međuresorna koordinacija za praćenje provedbe Akcijskog plana za obrazovanje za održivi razvitak.

Informatička industrija je vitalna, a čak i male tvrtke u pravilu već na početku svog djelovanja ciljaju na globalno tržište, naglasio je Ratko Mutavdžić iz Microsoft Hrvatska d.o.o. Konkurentnost Hrvatske može se znatnije poboljšati uz pomoć obrazovanja i cjeloživotnog učenja, sveobuhvatnog razvoja ljudskih potencijala i otvaranja novih radnih mjesta. Investiranje u znanje ne daje brze rezultate ali donosi dugoročnu korist. Naše visoko školstvo treba se unaprijediti uz istovremenu afirmaciju nastavničkog zvanja na svim razinama obrazovnog procesa.

Mr.sc. Sanja Crnković Pozaić iz Ministarstva rada i i mirovinskog sustava ustvrdila je kako se u Hrvatskoj mora provesti reindustrijalizacija uz što učinkovitije korištenje postojećih resursa. Neophodno je što hitnije pozicionirati Hrvatsku u svjetskim razmjerima s onim u čemu smo najbolji. Pri tome valja imati na umu određene nedostatke kao što su primjerice: radna snaga je stara 41 godinu u prosjeku; nepostojanje zamjena za postojeće zaposlenike među mladima; visoka nezaposlenost s tendencijom dugotrajnog izbivanja s tržišta rada; obrazovni sustav koji se ne mijenja prema potrebama gospodarstva te akademska zajednica koja dugo nije bila izložena vanjskoj konkurenciji. Državna administracija mora što prije sustavno analizirati postojeće potencijale i vanjske prilike te na temelju toga izraditi odnosno prilagoditi industrijsku politiku, regionalnu politiku, politiku zapošljavanja i obrazovnu politiku, poručila je mr.sc. Sanja Crnković Pozaić.

U sklopu četvrtog panela „Inovacijski sustav u funkciji samozapošljavanja i zapošljavanja“ govorio je Ivo Friganović iz Bicro d.o.o.. Napomenuo je da Hrvatska teško održava funkcioniranje javnog sektora pa je stoga glavni cilj ostvariti što veće stope rasta bruto domaćeg proizvoda. Tome znatno može pripomoći ulaganje u istraživanje i razvoj kako bi se generirala nova znanja koja treba pretvoriti u inovacije te ih plasirati na tržište.  Već je dobro poznato da su inovacije ključne za ekonomski razvoj i povećavanje konkurentnosti. Male i srednje tvrtke su se dokazale kao inovativne ali im je nužna financijska potpora te izrađeni institucionalni okvir za dalji razvoj u čemu je velika važnost državne administracije. Relativno male državne investicije mogu uroditi velikim povratima nacionalnoj ekonomiji.

Frane Šesnić iz Razvojne agencije Zagreb – Tehnološki park Zagreb d.o.o. ukazao je na veliki značaj poduzetničkog centra koji pruža edukaciju poduzetnika, provodi programe potpore te se bavi poslovnim izdavaštvom.  U sklopu Tehnološkog parka djeluje inkubator koji podupire razvoj malih inovativnih tvrtki  kojem prethodi predinkubacija uz pomoć koje se realizira mentorstvo u smislu razrade poslovne ideje prije osnivanja tvrtke.

O svojim poslovnim iskustvima govorio je Mario Žderić iz Mobilnih aplikacija d.o.o. koji je tvrtku osnovao prije nekoliko mjeseci te je već razvio novi proizvod a djeluje unutar Tehnološkog parka. Pozitivna iskustva s Tehnološkim parkom iznio je i Ozren Orešković iz Veski d.o.o. čija se tvrtka razvila u tolikoj mjeri da budući razvoj  moraju od sada  ostvarivati samostalno.

Na kraju je održan panel posvećen zelenoj ekonomiji na kojem su se raspravile  mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta, unapređenja znanja i vještina te održivog razvoja lokalnih zajednica.

Educa Plus  je događaj koji okuplja struku, predstavlja novosti i pruža uvid u mogućnosti korištenja novih tehnologija kako za edukaciju, tako i za praćenje razvoja ljudskih potencijala u poduzećima. Konferencija se održava od 2003. godine te svake godine pruža sažeti pregled suvremenih trendova s područja razvoja ljudskih potencijala temeljenih na iskustvima iz prakse, uzimajući u obzir i znanstveni pristup.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.