Edge – sigurniji preglednik za poslovne korisnike

Fotografija članka: Edge – sigurniji preglednik za poslovne korisnike

Microsoft testira Application Guard koji zatoči Edge preglednik u virtualno računalo da bi zaštitili vaše računalo od zlonamjernog softvera.

Oglas

Ako vam se sviđa ideja sigurnijeg Internet preglednika – zašto i ne bi? – zavirite u aktualni Build 16188. To je zato što uključuje Windows Defender Application Guard za Microsoft Edge, koji je najavljen prošlog rujna, ali konačno je dostupan za testiranje. Ovaj Application Guard u biti zarobi vaš preglednik u virtualni stroj, tako da ako vaš preglednik ikada napadne zlonamjerni softver, to neće utjecati na ostatak vašeg računala.

Da biste to omogućili, trebate upotrijebiti dijaloški okvir “Uključivanje ili isključivanje značajki sustava Windows“, a potom označite potvrdni okvir “Windows Defender Application Guard”. Sada kada otvorite i kliknete na izbornik, vidjet ćete opciju za “New Application Guard window”. Kliknite na njega i pojavit će se novi specijalni izolirani prozor preglednika.

Cijela stvar je moguća zbog sigurnosti temeljenoj na virtualizaciji (Virtualization Based Security, VBS) koju je omogućio Windows 10. Virtualni PC kojeg stvara Application Guard zadržao bi Edge preglednik odvojen od pohrane, drugih aplikacija i Windows 10 kernela. Drugi preglednici nude i “sandboxe“, ali Microsoft kaže da je Application Guard jedinstven jer postoji hardverski spremnik koji onemogućuje zlonamjerni softver i iskorištavanje sigurnosnih slabosti da se probiju.

Ipak, ovaj pristup ima nekoliko mana. Pokretanje Edgea u virtualnom stroju vjerojatno će ga usporiti, a budući da se svaka sesija preglednika prebriše, svi podaci i kolačići izgubit će se kada ga zatvorite (kao u privatnom načinu). Također, to je za sada dostupno samo za korisnike Enterprisea, vjerojatno zbog toga što su njihove sigurnosne potrebe puno veće od prosječnog korisnika. Ipak, možda bi se kasnije moglo uvesti kao dodatnu značajku za svakodnevne korisnike.

Osim Application Guard-a, Windows 10 Insider Preview Build 16188 također uključuje poboljšani PDF Reader za Microsoft Edge i integrirane Cortana postavke.

više o temi .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.