EDEN 2014 konferencija otvorila svoja vrata, e-učenje je u modi!

Fotografija članka: EDEN 2014 konferencija otvorila svoja vrata, e-učenje je u modi!

U zagrebačkom Hypo centru jutros je i službeno otvorena međunarodna konferencija EDEN 2014, najveća europska akademska konferencija u području e-učenja.

Oglas

Sve su prisutne na samom početku pozdravili i predsjednik Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ivo Josipović, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, predsjednik organizacije EDEN profesor António Moreire Teixeire i prof.dr.sc. Ružica Beljo – Lučić, pomoćnica ministra znanosti obrazovanja i sporta. Otvaranju konferencije EDEN 2014 nazočio je i prof. dr. sc. Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskoga sustava.

Sveučilište u Zagrebu i Sveučilišni računski centar (Srce) domaćini su konferencije, a odabrani zbog prepoznatih postignuća u području e-učenja. Srce je već niz godina aktivan član u mreži EDEN. Na konferenciji se očekuje oko 400 sudionika iz Hrvatske i svijeta. Tema ovogodišnje konferencije je From Education to Employment and Meaningful Work with ICT (Od obrazovanja do zapošljavanja i primjene ICT-a radu).

Brojni nastavnici i znanstvenici sa Sveučilišta u Zagrebu i iz cijele Hrvatske iskoristili su priliku za sudjelovanjem na ovoj konferenciji kako bi stekli nova znanja, čuli što je novo i što drugi rade, stekli nove kontakte, iskoristili priliku za suradnju na novim projektima, ali i predstavili svoja znanja i iskustava.

EDEN 2014 konferencija otvorila svoja vrata, e-učenje sve više u modi

Predsjednik organizacije EDEN profesor António Moreira Teixeira dodijelio je priznanje Sveučilišnom računskom centru (Srcu) za značajan doprinos uspješnoj organizaciji godišnje konferencije EDEN 2014. Nagradu je primio ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić. Prvo pozvano predavanje pod nazivom „E-learning and Employability Shift Focus on Learning (Again)“ održat će prof. dr. sc. Blaženka Divjak, prorektorica za studente i studije sa Sveučilišta u Zagrebu. Nakon profesorice Divjak, prof. dr. sc. Jeff Haywood, prorektor za upravljanje znanjem i informacijskim službama i knjižnicama Sveučilišta u Edinburgu iz Velike Britanije održat će predavanje „Digital Education & Lifelong Learning“.

Tijekom konferencije održat će se niz pozvanih predavanja istaknutih međunarodnih stručnjaka u području e-učenja i obrazovanja, kao i prezentacije, tematske radionice i demonstracije te predstavljanje postera. Ove godine novost je Synergy Strand – predstavljanje europskih projekata i inicijativa te primjera dobre prakse s ciljem diseminacije informacija, razmjene iskustava, prikupljanja podataka i traženja partnera za nove projekta kao i umrežavanje u europske mreže vezano uz obrazovanje i e učenje.

Pred-konferencijskom sekcijom pod nazivom „Introduction to EDEN – To Old Friends and Newcomers“ i koktelom dobrodošlice održanim u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu počela je najveća međunarodna konferencija o e-učenju EDEN 2014. Na svečanosti u Botaničkom vrtu predsjednik konferencije EDEN profesor António Moreira Teixeira dodijelio je nagrade EDEN Fellow Awards. Jedna od dobitnica nagrada je i Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca.

Europska unija je u svojoj strategiji za pametan, održiv i uključiv rast – Europe 2020 kao jedan od strateških ciljeva navela „Program za nove vještine i radna mjesta“ čiji su ciljevi modernizacija tržišta rada i osnaživanje ljudi razvojem njihovih vještina tijekom cijeloga života. Taj je cilj izravno povezan s obrazovanjem, jer povećanje razine obrazovanja povećava zapošljivost, a informacijsko-komunikacijske tehnologije omogućuju pristup obrazovanju svim skupinama u društvu kao i stjecanje novih znanja i vještina potrebnih za tržište rada u 21. stoljeću.

Danas se organizacije i poslodavci za potrebe usavršavanja i osposobljavanja svojih zaposlenika koriste prednostima informacijskih i komunikacijskih tehnologija kao što su vremenska i prostorna fleksibilnost, manji troškovi i značajna ušteda vremena, u cilju stjecanja novih radnih navika (cjeloživotno učenje) te stvaranja boljeg i pozitivnijeg radnog okruženja. Stoga je važno da budući zaposlenici imaju potrebne kompetencije za potrebe današnjeg tržišta rada, za nova radna mjesta, za rad s tehnologijama i za cjeloživotno učenje, što je važno osigurati kroz cijelo opće, strukovno i visoko obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Kao najstarija nacionalna infrastrukturna ustanova u području primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija, Srce potiče predvodničku ulogu akademske zajednice u hrvatskom društvu osiguravajući dostupnost najnovijih tehnologija i povezanost hrvatske akademske i istraživačke e-infrastrukture s odgovarajućim europskim i globalnim e-infrastrukturama.

Godišnja konferencija EDEN smatra se najvažnijim europskim godišnjim događajem na području otvorenog obrazovanja, učenja na daljinu i e-učenja. Od svog početka 1991. godine konferencija je postala tradicionalno mjesto godišnjeg susreta gotovo pet stotina stručnjaka iz područja e-učenja i učenja na daljinu. Konferencija se svake godine održava u drugom europskom gradu, a prošle godine održana je u Oslu.

Konferencija završava u petak završnim pozvanim predavanjima i najavom konferencije EDEN 2015 koja će se sljedeće godine održati u Barceloni, Španjolska.

EDEN 2014, najveća europska akademska konferencija u području e-učenja – European Distance and E-Learning Network (Europska mreža za učenje na daljinu i e-učenje), trajat će do petka 13. lipnja 2014. u Zagrebu u prostorima Sveučilišnog računskog centra (Srca) i kongresnog centra Hypo. Pokrovitelj konferencije je predsjednik Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ivo Josipović.

Više o konferenciji potražite i u našem sve popularnijem .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.