EaseUS Partition Master Free 12.0 – isprobali smo besplatnu aplikaciju za kreiranje particija

Fotografija članka: EaseUS Partition Master Free 12.0 – isprobali smo besplatnu aplikaciju za kreiranje particija

Imati više particija na računalu itekako je korisno. S besplatnom aplikacijom EaseUS Partition Master Free 12.0 uredit ćete disk baš onako kako želite.

Oglas

Bez obzira što je posljednjih nekoliko godina naglasak na mobilnosti i pametnim telefonima, ako želite napraviti bilo kakav iole ozbiljan posao treba vam PC računalo, stolno, prijenosno ili neki od 2-u-1 hibrida koji rade na Windows operativnom sustavu. Ako nikada niste na disku napravili particiju, tada ne znate koja je to velika prednost u radu, pogotovo ako nastanu neki problemi s OS-om.

Kao što i sami znate, nova računala u 99% slučajeva dolaze s diskovima koji imaju samo jednu particiju, i to onu sistemsku oznake “C”. Kada je to primarna i jedina particija, sve što instalirate i snimate morate smjestiti na tu particiju. No, kao što i sami znate, nakon nekog vremena i Windows OS zna usporiti s radom, bez obzira ima li vaše računalo SSD brzi disk ili klasični HDD “tvrdi” disk. Možda ćete poželjeti ponovo instalirati OS što zahtjeva formatiranje (Format C:). I tu počinje ona prava priča – ako je sve na ranije spomenutoj “C” particiji, morat ćete vaše korisničke podatke premještati negdje drugdje. Da ste ranije napravili makar jednu particiju, primjerice oznake “D” i koju ste označili kao korisničku gdje ćete smještati vaše filmove, glazbu i druge podatke, tada je to puno lakše – samo formatirate “C:\” particiju i instalirate novi OS, a vaša “D:\”” korisnička particija ostaje netaknuta.

Bilo bi sjajno kada bi imali alat odnosno aplikaciju koji će jednostavno organizirati vaš disk za pohranu podataka. Bilo bi sjajno kada bi za to postojala i besplatna aplikacija. Srećom, ona postoji, a sve vam to i puno više može odraditi . Isprobali smo ovu aplikaciju i jasno nam je zašto ovaj softver za upravljanje particijama na disku koristi više od 30.000.000 zadovoljnih korisnika širom svijeta.

Ova aplikacija može kreirati particije u takozvanom “on fly” načinu, što je nekada ranije bilo nemoguće. Drugim riječima, disk možete podijeliti u particije u samom Windows OS-u, bez da će doći do oštećivanja ili pucanja bilo kojeg podatka. Prilikom izrade particija preporučujemo da vam “”C:\” particija ostane dovoljno velika za nadogradnje operativnog sustava, kao i za instalaciju ključnih aplikacija. Po nama će vam 100-150 GB biti dovoljno za ugodan rad. Uvijek je dobro imati otprilike 2-3 puta više slobodnog prostora nego što zauzima sam Windows OS sa pripadajućim direktorijima. Osim što možete kreirati same particije, možete im naknadno mijenjati veličinu, opet bez opasnosti za podatke. Naravno, možete imati više od dvije particije, autor ovog teksta ih ima 3 na jednom, odnosno 4 na drugom računalu, što je vrlo praktično.

Inače, je kompatibilna s praktički svim inačicama Windowsa – 10/8.1/8/7/Vista/XP, što je svakako odlična vijest. Drugim riječima, aplikaciju možete instalirati praktički na bilo kojem Windows računalu, čak i na ona sa slabijim procesorima i malo radne memorije – bilo koji procesor na 500 MHz, 512 MB RAM-a i disk od najmanje 100 GB.

Ova aplikacija ima i više različitih alata u sebi koje možete koristiti, a to su Partition Manager, Disk & Partition Copy Wizard, te Partition Recovery Wizard. Svi su ovi postupci vrlo jednostavni i opisani na službenim stranicama, a možete ih pronaći na istoj web stranici gdje se nalazi i ova aplikacija. Inače je vrlo jednostavna za korištenje što ćemo pokazati u nekoliko koraka u nastavku, a s njom ćete vrlo lako kreirati, izbrisati ili promijeniti veličinu particija . Isto tako, možete i spojiti dvije particije, izbrisati je ili formatirati kako bi optimalno iskoristiti prostor na vašem tvrdom disku.

Instalacija i osnovne funkcije

Instalacijska arhiva ima 49,1 MB, a nakon što se instaliran na disk vašeg računala raširit će se na 192 MB, tako da trebate predvidjeti prostor za to. Ako niste mijenjali putanju instalirat će se na ovoj lokaciji
– C:\Program Files (x86)\EaseUS\EaseUS Partition Master 12.0\

Sama instalacija traje oko minute i nakon toga je aplikacija spremna za rad. Mi smo je instalirali na engleskom jeziku. Početni ekran ima puno mogućnosti, ali vrlo ćete se brzo snaći. U središnjem dijelu je prikazano stanje vašeg diska u brojkama, u donjem je dijelu grafički prikaz diska, dok lijevi stupac (Operations) vam pokazuje koje sve mogućnosti ima aplikacija u radu s prarticijama, od kreiranja, premještanja, spajanja, brisanja i slično.

Kako se radi o besplatnoj aplikaciji, neki napredniji alati su zaključani (kao što je konvertiranje GPT diska u MBR disk), odnosno možete ih kupiti u , što je preporučljivo za one naprednije korisnike. Kompletan rad s particijama je besplatan.

U aplikaciji smo pronašli još nekoliko vrlo korisnih alata koji rade brzo i efikasno. Pronaći ćete ih u gornjoj traci/izborniku pod nazivom “Cleanup and Optimization”. Tu se kriju tri zgodna alata:
Junk File Cleanup – brisanje nepotrebnih datoteka kako bi povećali prazan prostor na disku i ubrzali njegov rad
Large File Cleanup – pronalaženje, premještanje i brisanje velikih datoteka
Disk Optimization – optimizacija/defragmentacija diska kako bi računalo brže radilo

je vrlo korisna aplikacija i jednostavna je za korištenje. Isprobali smo je vrlo smo zadovoljni kako radi, a i prilično je brza. S obzirom na ono što smo vidjeli i probali, slobodno je možemo preporučiti. Isprobajte je, besplatna je :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.