e-Glavni projekt za jednostavnije ishođenje građevinske dozvole

Fotografija članka: e-Glavni projekt za jednostavnije ishođenje građevinske dozvole

Aplikativno rješenje “e-Glavni projekt”, kažu u HAKOM-u, u značajnoj će mjeri olakšati korisnicima proceduru ishođenja građevinske dozvole. U 2018. zahtjev za potvrdu glavnog projekta moći će se podnijeti online.

Oglas

Tijekom 2018. HAKOM nastavlja projekt uspostave baze podataka o elektroničkoj komunikacijskoj infrastrukturi (EKI-u), a nastavljaju se i aktivnosti na izradi novog europskog regulatornog okvira za područje elektroničkih komunikacija, u čijem su fokusu mreže pokretnih komunikacija 5. generacije (5G).

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) tijekom 2018. nastavit će unaprjeđivati svoj program e-Agencija, a u operativni rad početkom godine bit će pušteno još jedno aplikativno rješenje koje će unaprijediti poslovne procese, ali i u značajnoj mjeri olakšati korisnicima proceduru ishođenja građevinske dozvole. Riječ je o aplikativnom rješenju ˝e-Glavni projekt˝ kojim će se omogućiti online podnošenje zahtjeva za potvrdu glavnog projekta. Otkako je 2010. pokrenuta e-Agencija, implementiran je čitav niz programskih aplikacija s fokusom na unaprjeđenje poslovnih procesa korištenjem internetski orijentiranih tehnologija. Program e-Agencije temeljen je na konceptu elektroničke uprave, orijentiran prvenstveno na internetski pristup i to kroz komunikacijski kanal regulator-građani i regulator-gospodarstvo. Integrirani, modularni informacijski sustav e-Agencije otvoren je prema drugim tehnologijama i standardnim protokolima, a okrenut prema korisničkim potrebama. Program e-Agencija u 2018. usredotočit će se na implementaciju web temeljenih i korisnicima orijentiranih aplikacija, smanjivanje vremena koje korisnik mora provesti u interakciji s regulatorom kroz aplikativna rješenja bez višekratnog podnošenja podataka, daljnjoj automatizaciji poslovnih procesa koja će ubrzati obavljanje zadataka i unaprijediti praćenje ključnih pokazatelja te povećanju sigurnosti i raspoloživosti informacijskog sustava.

Tijekom 2018. HAKOM će nastaviti projekt uspostave baze podataka o elektroničkoj komunikacijskoj infrastrukturi (EKI-u) te se nastavlja s postupcima ozakonjenja, odnosno sređivanjem stanja oko korištenja postojeće EKI bez ugovora. Također, nastavljaju se aktivnosti oko rješavanja zahtjeva vlasnika nekretnina za utvrđivanjem naknade za pravo puta. Nastavit će se projekti nadzora nad održavanjem sigurnosti i cjelovitosti elektroničke komunikacijske mreže i infrastrukture kao i praćenje parametara kvalitete pruženih usluga (HAKOMetar i HAKOMetar Plus) te zaštita pristupa otvorenom internetu kroz nadzor i praćenje izvršenja obveza propisanih Uredbom (EU) 2015/2120 i pripadajućim BEREC-ovim smjernicama.

HAKOM će i u nadolazećoj 2018. godini intenzivno nastaviti sa aktivnostima koje se odnose na provedbu Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja (ONP) te na razvoj pristupnih mreža sljedeće generacije, a koje su sufinancirane sredstvima Europske unije. U okviru navedenih aktivnosti, HAKOM će predstavljati Republiku Hrvatsku na međunarodnoj razini te jačati stručne kompetencije i usvajati relevantne mjere vezane za unapređenje širokopojasnog pristupa u RH.

Također, HAKOM će i dalje intenzivno raditi na izradi novog europskog regulatornog okvira za područje elektroničkih komunikacija, u čijem su fokusu mreže pokretnih komunikacija 5. generacije (5G). 5G tehnologije bi trebale omogućiti cijeli niz novih primjena u zdravstvu, energetici i prometu, kao i nove i kvalitetnije usluge u pokretnim komunikacijama. HAKOM će u 2018. nastaviti s radom u radnoj skupini koja se bavi izazovima koje postavlja 5G, u tehničkom i regulatornom pogledu. Cilj skupine je predvidjeti sve moguće poteškoće pri implementaciji 5G tehnologije te njihovo otklanjanje.

U 2018. nastavit će se raditi na izradi prijedloga Strategije i provođenja aktivnosti definiranih Strategijom prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 i dodjele frekvencijskog pojasa 700 MHz. S obzirom na to da je u suradnji s regulatorima susjednih zemalja tijekom 2017. usklađen frekvencijski plan za DTV u pojasu 470-694 MHz, tijekom 2018. se još očekuju dogovori oko parametara za odašiljače lokalnih televizija. Također, očekuje se daljnje međunarodno usklađivanje frekvencijskih pojaseva namijenjenih za digitalni radio, čija će uspješnost ovisiti i o spremnosti susjednih zemalja na dogovore.

HAKOM i u narednoj godini planira nastaviti aktivnosti na domaćem i međunarodnom planu koje bi doprinijele uklanjanju preostalih nekoordiniranih talijanskih TV odašiljača, kao i rješavanju problema talijanskih smetnji na području FM radija. Naime, HAKOM je ovogodišnjom mjernom akcijom potvrdio isključivanje većine dominantnih ometajućih TV odašiljača iz Italije što je doprinijelo rješavanju najvećeg dijela talijanskih TV smetnji koje datiraju unazad nekoliko desetljeća time značajno poboljšan prijam hrvatskih televizijskih programa u digitalnim regijama D5 (Istarska županija i Primorsko-goranska županija), D7 (Zadarska županija i Šibensko-kninska županija), D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija). Nažalost, rad talijanskih odašiljača na hrvatskim TV kanalima nije još u potpunosti prestao, a što je važno i za buduće replaniranje digitalne TV mreže u Republici Hrvatskoj kako bi se omogućilo uvođenje novih mreža pokretnih komunikacija u frekvencijskom pojasu 700MHz.

Kao regulator tržišta elektroničkih komunikacija, HAKOM će i u nadolazećoj godini posebnu pozornost posvetiti edukaciji korisnika s ciljem zaštite njihovih prava te će se nastaviti projekt edukacije roditelja i učenika o sigurnosti djece na internetu. Riječ je o radionicama koje HAKOM-ovi stručnjaci sustavno provode u suradnji s osnovnim školama, a početkom godine planirana je objava i nove redizajnirane brošure koja treba doprinijeti odgovornom ponašanju prilikom korištenja mrežnih tehnologija, prvenstveno interneta, prevenciji cyberbullyinga i sigurnijoj upotrebi društvenih mreža. U 2018. HAKOM će distribuirati i brošuru o obvezama i pravima putnika u željezničkom prijevozu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.