Dva entuzijazma i treći malo manji a jednako važan

Racunalo.com foto

1980. se Bill probudio iz jednog sna u kojem je sanjao Stevea Ballmera, kolegu s prve godine Hrwarda. Pozvao ga i Steve je stvorio novce i danas najvrijedniju firmu na svijetu. Koliko je god Bill bio u svom svijetu programiranja, toliko je Steve bio u svom svijetu zelenih novčanica iste veličine bez obzira na vrijednost. I tako se od jednog, dvojica nastavila ne kupati, ne jesti, ne znati kad je dan a kad noć.
Mrtvi. Henry Ford, inženjer koji radi na održavanju strojeva i pravi svoj bicikl na 4 kotača. Osniva prvu firmu i ona propada. Uzrok: nitko ne prodaje, a Ford i prijatelji samo drže glave u motoru. Osniva drugu firmu i iz te ga firme najure van zajedno s prijateljima, a firmi promijene ime u Cadillac. S trećom firmom mu se posrećilo jer je krenula prodaja s modelom T, a on s motora prešao na business i izmislio tekuću traku. Ljudi stoje i rade jedno te isto, a traka se miče. Bio je to izum stoljeća u sociologiji rada.
Ima tu i treća stvar. Ako firma želi trajati duže od ljudskog života mora ima stručne, školovane ljude koji odrađuju svoj posao, koji se redovno kupaju, jedu, znaju što jedu, imaju obitelj, imaju privatni život, trče i idu u teretane, slave rođendane svoje djece, imaju pase i mačke.


Ivica Kartelo
Prvi online učitelj u Hrvatskoj

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.