Dubrovnik Smart City – biser Jadrana postao prvi pametni grad u Hrvatskoj

Fotografija članka: Dubrovnik Smart City – biser Jadrana postao prvi pametni grad u Hrvatskoj

Od danas je i službeno Dubrovnik postao prvi Smart City, odnosno pametni grad. Radi se o pilot Projektu pametnih gradova Hrvatskog Telekoma i partnera, u što je uloženo više od 1,5 milijuna kuna.

Oglas

Bili smo na premijeri u prelijepom Dubrovniku te iz prve ruke saznali kako će se razvijati ovaj projekt koji je u stvari višefunkcionalan, a od kojeg bi stanovnici Dubrovnika trebali imati višestruke koristi. Cijela je priča započela na obali Stjepana Radića gdje je i održano simbolično svečano otvorenje ovog pilot projekta, a koji će u prvoj fazi biti aktivan do rujna ove godine.

Ono što smo vidjeli su ugrađeni magnetni parkirnih senzori na 30 parkirnih mjesta, a koji u realnom vremenu pokazuju postoje li slobodna parkirališna mjesta. To vozačima može smanjiti potragu za slobodnim parkirnim mjestima, a što istovremeno smanjuje potrošnju goriva s jedne, te zagađenje okoliša s druge strane. Podaci o slobodnim parking mjestima nalaze se iznad prometnica. Isto tako, vozači mogu koristiti i aplikaciju za pametne telefone koja također u realnom vremenu pokazuje koja su mjesta slobodna za pakriranje. Isto tako, samo plaćanje parkinga možete obaviti iz svog automobila.

Drugi dio Smart City priče je još zanimljiviji. Naime, radi se o novom multisenzorskom videonadzoru koji će bilježiti prometne prekršaje, preveliku brzinu, nepropisno pretjecanje i neovlaštenu upotrebu lijevog prometnog traka, kao i nepropisno parkiranje. Isto tako, ugrađena je i inteligentna LED rasvjeta kojom se može daljinski upravljati i regulirati intenzitet ovisno o kretanju ljudi i prometa pored rasvjete tako da ona može svijetliti jače ili slabije, po potrebi. Mnoge će razveseliti i besplatni gradski Wi-Fi Internet do brzine od 50 Mbit/s, a koji je dostupan svima u ovoj jednoj od najprometnijih ulica u Dubrovniku.

Spomenimo i kako su ugrađeni mnogobrojni senzori koji će pratiti kakvoću zraka i druge parametre koji utječu na okoliš. Ono što nam se čini posebno zanimljivo je kako će prikupljeni podaci u prvoj fazi biti dostupni akademskoj i istraživačkoj zajednici te institucijama za javno zdravstvo, a u drugoj fazi planirano je da određene informacije na primjeren način budu objavljene u javnosti. Otvoreni podaci bit će zanimljivi i tvorcima aplikacija koji će moći svojim inovativnim rješenjima dodatno oplemeniti ovaj hvale vrijedan projekt. Naravno, pri tome mislimo na razne softverske tvrtke i startupove, a što bi moglo poslužiti i za poticanje poduzetništva.

Svi sustavi bit će međusobno povezani zajedničkom platformom, ali i s postojećim sustavima koje Grad već koristi, a dio prikupljenih podataka će biti dostupan svima onima koji svojim znanjem i iskustvom mogu dodatno učiniti inovativnim svako pojedino rješenje, poput lokalnih startupova i modela za razvoj i poticanje poduzetništva.

Osim Hrvatskog Telekoma, kao nositelj projekta uključeni su renomirani globalni i domaći tehnološki partneri: CISCO Systems, Sensity, Zumtobel, RAO, Mobilisis, SmartSense, Elektroteam i mnogi drugi.

PRESS objava

Hrvatski Telekom i Grad Dubrovnik potpisali su danas Ugovor o suradnji u sklopu projekta kandidature Dubrovnika za titulu Europske prijestolnice kulture 2020, čime se HT pozicionirao kao tehnološki partner Grada u projektima koji mijenjaju budućnost Dubrovnika. Predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić potom su zajedno otvorili Pametnu ulicu na Obali Stjepana Radića, pilot projekt razvijen u strateškom partnerstvu s tvrtkom CISCO, i u suradnji s lokalnim partnerima.

Pilot projekt vrijedan je više od 1,5 milijuna kuna, a dio je sveobuhvatnog projekta Dubrovnik Smart City, zahvaljujući kojem je Dubrovnik postao T-City – prvi inovativni, testni i referentni Smart City centar Hrvatskog Telekoma.

„Dubrovnik je svjetski turistički biser, jedinstveni grad-muzej, a s projektom Dubrovnik Smart City i Hrvatskim Telekomom kao tehnološkim nositeljem projekta postaje i grad budućnosti. U Dubrovnik ćemo s ponosom dovoditi domaće i strane partnere, predstavljati im tehnološke inovacije i rješenja koja međusobno povezana mijenjaju kulturu življenja i unapređuju kvalitetu života građana. Ovim iskorakom u poslovanju jasno želimo pokazati da HT nije samo tehnološki lider, već i lider društvenih promjena u Hrvatskoj“, istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković.

Hrvatski Telekom je treći telekom u Europi koji je uspješno završio projekt IP migracije, čime su ostvareni bitni infrastrukturni preduvjeti za implementaciju pametnih rješenja i daljnji razvoj. Pametna ulica je pilot projekt koji predstavlja sinergiju niza ICT rješenja, koja se temelje na CISCO digitalnoj platformi.

“Izuzetno smo ponosni da svjedočimo lansiranju hrvatske prve Pametne ulice u Dubrovniku. Deutsche Telekom radi na nekoliko inicijativa diljem Europe s našim partnerima u području pametne rasvjete, smart parkinga i WiFi implementacije, kako bi predstavili naše ‘smart city’ kapacitete utemeljene na našoj snažnoj integriranoj paneuropskoj mreži “, poručio je Ralf Nejedl, stariji potpredsjednik prodaje i razvoja poslovanja u Deutsche Telekomu, koji je također prisustvovao otvorenju.

„Pametna rješenja primijenjena u ovoj ulici izravno rješavaju svakodnevne problema građana, poput gužva u gradu i traženja parking mjesta, što podiže kvalitetu života u Dubrovniku, uz ostvarivanje energetskih i financijskih ušteda za Grad. Nastavljamo raditi na sveobuhvatnom projektu Dubrovnik Smart City, u strateškoj suradnji s Hrvatskim Telekomom, kojim bismo pametna rješenja proširili na cijeli Dubrovnik“, izjavio je gradonačelnik Andro Vlahušić.

Tehnološki temelj Pametne ulice u Dubrovniku je CISCO digitalna platforma, otvorena, nadogradiva, sigurna i koja nudi mogućnost integriranja različitih rješenja i aplikacija. Pametnu ulicu odlikuju javna rasvjeta s multifunkcionalnom senzorskom mrežom uz različite tehnologije pristupa, od optičkih linkova i 4G mreže do wi-fi mreže, zahvaljujući kojoj građani i posjetitelji Dubrovnika od sada, na lokaciji ovog Pilota, imaju besplatan bežični pristup internetu velike brzine i propusnosti (50 Mbit/s). Dio Pametne ulice predstavlja i prometno rješenje koje kamerama prepoznaje prometne prekršaje, a u ulici je prvi put u svijetu postavljena i inovativna parkirna tehnologija, koja će automatski prepoznavati vozila i bez kontaktno vršiti naplatu parkiranja, i koja će pored smartphone aplikacije, putem digitalnih panela informirati vozače u realnom vremenu o stanju zauzeća parkinga u Pametnoj ulici ali i u cijelom Dubrovniku. Važan dio povezanih rješenja u ulici je i nadzor i kontrola okoliša koji će omogućiti vrlo korisne informacije koje do sada nismo mogli niti pojmiti.

Sva rješenja povezana su sa postojećim gradskim sustavima, a Cisco Digital platforma, omogućit će i otvorenost svih prikupljenih podatka za razvoj novih rješenja.

„Najvažnije strateško sredstvo na putu prema digitalizaciji predstavljaju podatci. Uspjeh digitalizacije, temeljit će se na sposobnosti osiguravanja i upravljanja podacima te inovativnosti u pružanju novih usluga temeljenih na podacima. Koristi od njihovog povezivanja s ljudima, procesima i stvarima mogu imati i gradovi poput Dubrovnika. Na taj način, grad Dubrovnik donosi relevantnije odluke, pruža nove usluge i otvora inovativne načine komunikacije i interakcije s građanima. Cisco je ponosni partner Hrvatskog Telekoma i Grada Dubrovnika i na Smart Street pilot projektu”, istaknuo je Markus Wissmann, direktor prodaje CISCO tvrtke za EMEAR regiju.

Ostali partneri Hrvatskog Telekoma u realizaciji projekta su Combis, Sensity, Zumtobel, RAO, Mobilisis, SmartSense, Elektroteam i mnogi drugi. HT neprestano širi mrežu partnera i u nju uključuje renomirane domaće tvrtke i startupe koji mogu kvalitetno pridonijeti razvoju ovog tehnološkog okvira.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.