Dubrovačko-neretvanska županija od sutra na digitalnom sustavu emitiranja TV programa

Fotografija članka: Dubrovačko-neretvanska županija od sutra na digitalnom sustavu emitiranja TV programa

Nakon što u noći s utorka na srijedu prestane emitiranje analognog TV signala, stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije će program nacionalnih nakladnika (HRT 1, HRT 2, NOVA TV i RTL) moći nastaviti pratiti u digitalnoj tehnici na 51., odnosno 59. kanalu. Kako bi se građanima omogućilo nesmetano praćenje programa lokalnih TV postaja koje se do sada nisu opremile odgovarajućom digitalnom opremom za emitiranje, eksperimentalno prenošenje njihovog programa osigurat će se na 28. digitalnom kanalu.

Kao što je to bilo slučaj i u prethodne tri regije, svim stanovnicima Dubrovačko-neretvanske županije se preporuča da provjere imaju li neophodnu opremu za praćenje novog digitalnog programa:

1.TV antenu (najčešće se može koristiti postojeća, koja se do sada koristila za praćenje analognog TV programa)
2.TV prijamnik s mogućnošću prijama i reprodukcije digitalnog signala

Kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi, građanima se savjetuje da svakako provjere podržava li njihov postojeći TV prijamnik digitalni način rada. Ukoliko je riječ o suvremenijem uređaju novije proizvodnje (primjerice s ravnim ekranom), moguće je da već u sebi ima ugrađen sustav za prijam digitalnog signala. Navedeno je moguće utvrditi traženjem odgovarajuće informacije na kućištu samog aparata, u uputama koje su stigle uz njega, ili pak kontaktiranjem trgovine ili lokalnog zastupnika proizvođača od kojeg je uređaj kupljen. Ukoliko se radi o starijoj generaciji TV aparata (primjerice sa „staklenim“ i zaobljenim ekranom), uređaj je i dalje moguće iskoristiti korištenjem zasebnog "vanjskog" digitalnog prijamnika koji se priključuje na antenu, a zatim na navedeni aparat. Treće rješenje je nabavka novog TV uređaja koji u sebi već ima ugrađenu mogućnost za prijam digitalnog TV programa. Treba napomenuti kako se prilikom kupovine vanjskog prijamnika ili novog TV uređaja može iskoristiti kupon kojeg je svaki RTV pretplatnik dobio na kućnu adresu te kojim Vlada Republike Hrvatske subvencionira nabavku digitalne TV opreme.

Građani koji se koriste zajedničkim antenskim sustavom (primjerice stanari zgrada) trebaju se obratiti upravitelju zgrade, odnosno objekta, a koji je obvezan osigurati provjeru funkcionalnosti i pripremljenosti sustava za prijam signala digitalne televizije. Svi oni koji TV program prate putem kabelske, satelitske ili internetske televizije ne trebaju nabavljati nikakvu dodatnu opremu ili poduzimati ikakve radnje, obzirom kako prelazak na digitalno emitiranje zemaljskog TV programa ni u kojem obliku ne utječe na rad navedenih sustava.

Detaljnije informacije vezano uz prelazak na digitalno emitiranje signala moguće je saznati putem internetskih stranica Vlade Republike Hrvatske na adresi te putem pozivnog centra Vlade na besplatnom telefonu 0800 11 2011 (radnim danom od 8 do 20 sati). Dodatne informacije moguće je dobiti i putem Hrvatske televizije na internetskim stranicama te putem upita na adresu elektroničke pošte . Osnovne informacije o digitalnoj televiziji te razlozima prelaska na digitalno odašiljanje televizijskih programa u Republici Hrvatskoj moguće je pronaći na internetskim stranicama HAKOM-a: , dok se dokument Strategije prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa u Republici Hrvatskoj može preuzeti s internetskih stranica Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku na adresi .

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.