Društveno korisna aplikacija za patronažnu zdravstvenu zaštitu u Hrvatskoj

Fotografija članka: Društveno korisna aplikacija za patronažnu zdravstvenu zaštitu u Hrvatskoj

Nakon preuzimanja društveno korisne aplikacije “Informatizacija patronažnih sestara” od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ovaj projekt ulazi u potpunu produkciju početkom sljedeće godine.

Oglas

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) predala je projekt „Informatizacija patronažnih sestara“ Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), kao ciljanom krajnjem korisniku, koji će od sada voditi brigu o ovoj društveno korisnoj aplikaciji. Riječ je o centralnom sustavu i aplikaciji koja patronažnim sestrama omogućuje jednostavno bilježenje svih postupaka i aktivnosti, a razvijena su i rješenja, odnosno web servisi, koja omogućuju prijavu potrebe za patronažnom sestrom, izvještaj za liječnika ili pedijatra nakon posjeta te plan zdravstvene njege. Puna produkcija sustava se očekuje početkom 2015.

Podsjetimo, projekt Informatizacija patronažnih sestara započeo je kao jedna od prihvaćenih ideja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prijavljena u sklopu prvog javnog poziva za dostavu ideja za izradu društveno korisnih aplikacija iz HAKOM-ovog Programa razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima. Nakon dodatne razrade ideje i definiranja tehničke dokumentacije proveden je javni natječaj za izradu aplikacije, a sada, nakon završetka softverskog dijela projekta, preostaje sustav pustiti u puni operativni pogon. Dio projekta predstavlja i donacija sklopovske opreme krajnjem korisniku, kao što su poslužitelji i mrežna oprema, a dio donacije uključuje i pločasta računala sa zaslonima osjetljivim na dodir (tableti) za rad patronažnih sestara na terenu. Pilot projekt rada patronažnih sestara na terenu uz pomoć pločastih računala bit će na području „Cvelferije“, kako nazivamo krajnji jugoistočni dio Slavonije pogođen nedavnim poplavama. U tu svrhu je prije roka završeno i spajanje krajnjih korisnika na brzu širokopojasnu infrastrukturu na krajnjem jugoistoku Slavonije, jer je time i deset domova zdravlja i ambulanti dobilo brzu internetsku vezu.

Osim Informatizacije patronažnih sestara, HZZO je već preuzeo i pustio u rad i dva druga e-zdravlje projekta, izabrana za financiranje i razvoj od strane HAKOM-a, a koji su također kategorija društveno korisnih aplikacija. Riječ je o projektima KiDNECT i Teleradiologija. Projekt KiDNECT predstavlja sustav osobnog terapeuta koji omogućava terapeutsko vježbanje s udaljenih lokacija. Instalacija je do sada obavljena u bolnicama u Puli i Krapini, Goljaku, Varaždinskoj specijalnoj školi te svim udrugama članicama Hrvatskog saveza udruga za cerebralnu i dječju paralizu, a širenje sustava se planira i u domovima za starije te u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Teleradiologija predstavlja uspješan projekt koji radiolozima omogućuje trenutno udaljeno pristupanje digitalnim radiološkim slikama nastalim u ruralnim područjima ili na otocima, video komunikaciju uz zajednički uvid u snimke za potrebe konzultacija, mehanizme slanja žurnih obavijesti putem sms-a i elektroničke pošte, izradu teleradioloških radnih lista, itd.

Više o HAKOM-ovom Programu potpora, koji za cilj ima stvaranje širokopojasnog eko-sustava temeljenog na infrastrukturi za brzi internet, društveno korisnim aplikacijama i potrebnoj sklopovskoj opremi, može se pronaći na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.