Društvene mreže: ne nasjedajte na lažne online ponude i oglase!

Fotografija članka: Društvene mreže: ne nasjedajte na lažne online ponude i oglase!

Na stranicama društvenih mreža pojavljuju se oglasi koji zlonamjerno upućuju potencijalne kupce na navodno povoljnu kupnju.

Oglas

Nerijetko su oglasi vezani uz različite brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) – “HOT SALE”, “80% OFF”, “Discount Sale” ponude i slično. Otvaranjem poveznice na takvim oglasima od korisnika se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima “http” , umjesto “https”.

Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje i krađu osobnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju misle da su je naručili, kupci ne dobivaju. Na taj način otuđeni podaci korisnika mogu se od strane lopova koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje oni nisu izvršili.

Stoga ovim putem upozoravamo korisnike da pri kupnji na internetu obavezno:
• sami upisuju web adresu prodajnog mjesta
• nikada na web adresu prodajnog mjesta ne dolaze putem poveznica (linkova) sa stranica društvenih mreža ili putem sličnih poruka
• prije unošenja podataka o kartici provjere ima li internetska adresa na početku sličicu neotključanog lokota i počinje li s: “https”
• klikom na sličicu lokota provjere pripada li URL adresa prodajnom mjestu

Na taj način korisnici će izbjeći troškove za transakcije koje nisu izvršili.

Vezano uz ovu temu, na Racunalo.com portalu objavljujemo isključivo provjerene linkove webshopova, a linkove na našim društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Google+,…) vode isključivo prema našem Racunalo.com portalu. Drugim riječima, naši su linkovi sigurni.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.