DRONEfest 2016 prva hrvatska konferencija o letećim dronovima okupila više od 300 sudionika!

Fotografija članka: DRONEfest 2016 prva hrvatska konferencija o letećim dronovima okupila više od 300 sudionika!

Priča se iz drugih zemalja zapadne Europe, a pogotovo “preko bare” polako ali sigurno seli i u Hrvatsku. Logično, sudionike DRONEfest 2016 konferencije su najviše zanimala pitanja o zakonskoj regulativi – tko može i gdje letjeti dronovima, a tko ne.

Oglas

Prvo izdanje DRONEfesta, poslovne konferencije o bespilotnim letjelicama koju je IN2 organizirao u suradnji s coworking prostorom HUB385, okupilo je više od 300 sudionika zainteresiranih za ovo brzorastuće područje. Odaziv je bio bolji nego što su organizatori očekivali, no zbog ograničenog prostora proj prijava je bio ograničen. Očito je interes za primjenu letećih dronova u poslovanju u Hrvatskoj vrlo velik! Snimili smo i nekoliko zgodnih video priloga, kao i pregršt fotki, čisto kako biste stekli dojam kako je bilo na konferenciji.

Najveću pozornost okupljenih privukao je blok o regulativi, čija je svrha smanjenje vjerojatnosti da dođe do incidenata i nesreća, kao što su pad bespilotne letjelice na ljude ili imovinu, sudara sa zrakoplovom, nedopuštenog snimanja i sličnih događaja. Na navedenom bloku sudjelovali su predstavnici regulatora: Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ), Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) i Državne geodetske uprave (DGU), koji su prezentirali procedure i zakonske odredbe vezane uz korištenje bespilotnih letjelica u Hrvatskoj.

Marina Fekonja Dragan iz HACZ-a prezentirala je pravila i praksu vezanu uz označavanje sustava od strane operatora, pravila letenja, postupak koji operator mora proći kako bi regulirao izvođenje operacija, uvjete kada je letenje zabranjeno i slično. Hrvatska je podijeljena u četiri zone, pri čemu se dozvole za letenje u tri zone izdaju u kratkome roku, dok je zakonski rok za odobravanje dozvola za let u urbanim područjima 30 dana i zahtijeva i polaganje teorijskog ispita.

Ivan Landek iz DGU-a prezentirao je razvoj uredbe o snimanju iz zraka od 1993. godine do danas. Četvrta verzija trenutno se nalazi na e-savjetovanju, kako bi se omogućilo poboljšanje brzine poslovanja i uvođenje reda za dobivanje odobrenja. Prema trenutnim zakonima, svi koji žele snimati bespilotnim letjelicama moraju podnijeti zahtjev DGU-u, koji je dužan i pregledati snimljene materijale ako nisu snimljeni za privatne svrhe.

Panel rasprava koju je moderirao nekadašnji Ministar prometa i veza te bivši čelnik Hrvatskog telekoma Ivica Mudrinić bila je prilika za postavljanje brojnih pitanja iz publike, koja je uglavnom upozoravala na potrebu za smanjenjem broja pravila i ubrzanjem procedura potrebnih za dobivanje raznih dozvola. Marinko Keser iz HKZP-a rekao je kako hrvatski zračni prostor nema tendenciju zatvaranja, nego otvaranja. Odgovarajući na pitanje iz publike doc.dr. Mišo Mudrić s Pravnog fakulteta pojasnio je hrvatsku i europsku praksu vezanu uz osiguranje od odgovornosti.

Robert Repinac i Mario Teskera iz Žita održali su prezentaciju o korištenju bespilotnih letjelica u poljoprivredi, projektu koji je IN2 napravio za tu tvrtku koja posjeduje 22.000 hektara vlastitih površina. Posljednja dva mjeseca oni dronom kontroliraju stotinjak hektara poljoprivrednih površina dnevno, prateći vegetacijski indeks, nadgledajući kulture i stanje usjeva na terenu, kako bi na osnovu tih podataka donijeli bolje odluke o upravljanju navedenim poljima.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Osim na predavanjima i panelima, sudionici konferencije mogli su pohađati i radionice o snimanju dronom i izradi vlastitog drona, a u sklopu konferencije održana su i posebna događanja za developere, te dječja radionica.

Izuzetno sam zadovoljan interesom za konferenciju koji je nadmašio naša očekivanja i kapacitet prostora u kojem je održana. Zbog velikog odaziva i pozitivnih reakcija razmišljamo i o dvodnevnom izdanju konferencije sljedeće godine.
– Tihomir Šašić, direktor konferencije (IN2)

Bili smo i na demnostraciji letećih dronova – kako lete i kako se ponašaju pogledajte u ovom 5-minutnom videu snimljenom u “Fly zoni” u okviru konferencije.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Partneri konferencije su tvrtke Aviteh i Teamnet, a medijski pokrovitelji Aerosvijet, CroPC.net, ICTbusiness.info, Infotrend, ICTbizcrunch.com, Netokracija, Poslovni puls, Preporucamo.com, Tangosix.rs, Vidi i naš Racunalo.com portal.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.