DORS/CLUC 2016 – najveća regionalna konferencija open source tehnologija

Fotografija članka: DORS/CLUC 2016 – najveća regionalna konferencija open source tehnologija

I ove će godine DORS/CLUC 2016 konferencija okupiti hakere, velike tvrtke i predstavnike državnih tijela, sve na jednom mjestu.

Oglas

DORS/CLUC, Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Conference, je najstarija i najveća regionalna konferencija na temu slobodnog softvera, otvorenog koda, otvorenih normi i operacijskog sustava Linux. Organiziraju je neprofitne udruge HrOpen i HULK koje već 23 godine u Hrvatsku dovode najznačajnija imena opensource zajednice te promiču primjenu otvorenih tehnologija.

Ovogodišnje izdanje traje od 11. do 13. svibnja, a na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu okupit će brojne entuzijaste i stručnjake opensource tehnologija. U tri dana predavanja i radionica DORS/CLUC je mjesto na kojem se susreću studenti, hakeri, mala i srednja poduzeća, velike tvrtke, ali i predstavnici javnog sektora.

Dio predavanja pokriva: poslovne teme, najnovija iskustva implementacije slobodnog softvera i migracije u industriji i tehnologiji. Tijekom radionica koje su većinom tehničkog karaktera, polaznici imaju mogućnost naučiti kako koristiti neku tehnologiju, kako riješiti probleme primjenom otvorenih i slobodnih tehnologija.

Otvorenu tehnologiju koristimo stalno, a da toga često nismo ni svjesni. Popularni Android pametni telefoni, pametni satovi, tableti, bijela tehnika i automobili, svi su temeljeni na otvorenom kodu i Linuxu. Također, znatan broj routera kućnih korisnika je temeljen na Linuxu, a putem njih se svi spajamo na ADSL. WordPress ili Facebook, koje svi koristimo, u potpusnosti su pogonjeni otvorenim tehnologijama. U odnosu na zatvoren vlasnički softver za koji znanje i mogućnost razvoja i održavanja ima samo jedna tvrtka ili pojedinac, koji time mogu diktirati cijene i uvjete korištenja, slobodan softver funkcionira u skladu sa idejama slobodnog tržišta i omogućava veću dostupnost potencijalnim korisnicima uz povoljniji omjer cijene i benefita.
– Svebor Prstačić, predsjednik HrOpen-a i izvršni direktor konferencije

ugostit će mnogobrojna značajna imena svjetske opensource zajednice. Među njima je Sonia Montegiove, programerka, popularna ICT novinarka i blogerica te članica  koordinacijske grupe LibreUmbria za projekt prelaska talijanskog Ministarstva obrane i njegovih 150.000 računala na LibreOffice. No, da ni Hrvatska ne zaostaje u primjeni otvorenih tehnologija pokazat će Dorian Ivančić koji radi u, sad već svjetski poznatoj, tvrtki Rimac Automobili. Dorian je iznad svega Open Source Software entuzijast te njegov pristalica i propovjednik, a objasnit će kako se otvorene tehnologije mogu primijeniti u razvoju električnih automobila.

Otvorene tehnologije potiču rast društva znanja. Dostupnost komponenti otvorenog koda ubrzava razvoj novog softvera jer su dijelovi već dostupni svima na korištenje. Gotovo sve startup tvrtke koriste otvorene tehnologije kako bi skratile vrijeme potrebno za izlazak na tržište. Ako pogledamo unazad godinu dana velike najave, tradicionalno komercijalnih, softverskih tvrtki, Apple i Microsoft, bile su vezane za podršku otvorenom kodu. Apple je nedavno razvio novi programski jezik Swift i otvorio kod, a Microsoft na svim poljima pokušava poboljšati svoj imidž kao tvrtke koja svesrdno podržava otvorenost. Prema trendovima u IT industriji, možemo biti sigurni da je otvoreni kod budućnost softvera i da će s vremenom primjena i razumijevanje značaja otvorenih tehnologija u industriji i šire samo rasti
– Svebor Prstačić, predsjednik HrOpen-a i izvršni direktor konferencije
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.