Doro PhoneEasy 632 recenzija – bolje rješenje za treću životnu dob

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Doro PhoneEasy 632 recenzija – bolje rješenje za treću životnu dob

Isprobali smo drugačiji mobilni uređaj za korisnike s drugačijim, jednostavnijim potrebama. Kažu kako se Doro PhoneEasy 632 odlično prodaje, kupci su iz treće životne dobi. Svejedno, zaintrigirao nas je… :)

Oglas

Ovaj puta jedan sasvim drugačiji mobilni uređaj se našao na našem radnom stolu. Nedavno je premijerno predstavljen i vodećim hrvatskim tehnološkim medijima, naravno i mi smo bili na . Doro PhoneEasy 632 nas podsjeća na neka stara dobra vremena kada su vrlo popularni bili preklopni mobilni uređaji, kakav je i ovaj model. Kao i njegov  brat, model 530X koji dolazi u obliku “čokoladice” ima svoju namjenu – namijenjen je korisnicima treće životne dobi, onima koji se ne žele zamarati bezbrojnim mogućnostima Android, iOS i Windows smartfona. Ovo je uređaj za komunikaciju, telefoniranje, slanje poruka, a sve ostalo je u drugom planu.

Ipak, ovaj mobilni uređaj ima neke karakteristike koji puno moćniji pametni telefoni nemaju, a koje su dobro došle starijim osobama, o čemu ćemo ponešto prozboriti u nastavku. Ako redovito pratite naš portal, tada znate kako se radi o švedskoj kompaniji koja postoji već 40 godina i koja uspješno posluje sve ove godine. Praktički ne osjete krizu, a svoje poslovanje šire iz godine u godinu.

Kako smo saznali na premijeri polovicom lipnja ove godine, u Hrvatskoj će se u početku pojaviti dva mobilna uređaja. Prvi je Doro PhoneEasy 632 preklopni mobilni uređaj o kojem ćemo nešto reći u ovoj recenziji, a o drugom PhoneEasy 530X ćemo više nekom drugom prilikom.

Pomalo smo se navikli na kompleksnost smartfona, tako da nam je isprobavanje ovog uređaja bilo prejednostavno. U stvari, to je i cilj – imati uređaj koji ćete s lakoćom koristiti i bez razmišljanja što se kako pokreće i gdje se što nalazi. Prilikom testiranja smo ga ustupili starijim osobama da ga probaju i vrlo su se brzo snalazili s njim, vrlo su brzo savladali gdje je što, što je dobro.

Ipak, idemo redom, prvo zaviriti u kutiju, a onda kamo nas mašta i mogućnosti ovog uređaja odvedu…

Što je u kutiji?

U zeleno-bijeloj kutiji smo osim samog mobilnog uređaja pronašli USB kabel i punjač, oboje crne boje, a iste je boje i vezica za nošenje tako da ga možete objesiti i oko vrata. Možda zvuči zastarjelo, ali može biti korisno. Dodatno ćete pronaći još jedan stalak-punjač ili kako je zovu stanica za punjenje telefona, tako da svoj uređaj možete staviti na punjenje kao npr. kućne fiksne telefone, te ne trebate više spajati nikakve dodatne kablove.

U kutiji se još nalaze i slušalice, također crne boje, a na njima se nalazi i mikrofon, kao i tipka za preuzimanje poziva. Dakle, imate sve što je potrebno za ugodnu komunikaciju.

Vanjski izgled

Doro PhoneEasy 632 ima klasičan izgled preklopnog mobilnog uređaja (clamshell), a koji je prilagođen današnjim uvjetima. Kombinacija je crno-bijele boje, odnosno izvana je crn, a po rubovima i iznutra je bijeli. Inače, uređaj ima dva ekrana, ako se ovaj drugi tako može nazvati. S vanjske strane se nalazi kamera od 2 MP, a pokraj njei LED bljeskalica. Ispod nje je taj drugi ekran koji je skriven u crnom kućištu, radi se o “točkastom” LED satu koji uvijek dobro dođe. Možete ga aktivirati i pritiskom tipke za pojačanje ili stišavanje zvuka s desne strane – samo je malo duže držite i upalit će se sat bijele boje. Ispod točkastog odijela je logo kompanije.

Sa stražnje strane ćete u gornjem lijevom uglu vidjeti Asistant tipku koju možete programirati. O njoj ćemo nešto više reći kasnije. Desno se nalazi zvučnik.

Na lijevom rubu se nalazi microUSB ulaz za kabel za punjenje, ispod je ulaz za slušalice, a na donjem rubu su dva kontakta za punjenje preko ranije spomenutog punjača na stalku – samo ga utaknete i baterije će se već puniti. Prilikom punjenja na vanjskom LED ekranu će biti prikazano kako se baterija puni, a kada se napuni, automatski će se isključiti uz zvučni signal. Inače, vanjski ekran može prikazati i vremensku prognozu, kao i još neke korisne podatke.

Kada ga otklopite, u gornjem dijelu uređaja je ekran, ispod su prilično velike osvjetljenje tipke. U vrhu su tri odvojene velike tipke, ispod su klasične zelena tipka za uspostavljanje i crvena tipka za prekid poziva, a na nju se i pali i gasi uređaj. Ispod toga su četiri tipke, među kojima se nalazi tipka za aktivaciju kamere, te SMS poruka. Puno direktnih tipki tako da ne morate razmišljati gdje se što nalazi. Sjećate se, rekli smo kako je bitna jednostavnost. U donjem desnom uglu se nalazi “tarabica” odnosno tipka s kojom ulazite u tihi način rada (vibracija, bez zvuka), sve što treba je držati je duže od 1,5 sekunde.

Vanjski je izgled ergonomski i vrlo je praktičan. Isto tako, zbog svoje veličine može stati u bilo koji džep.

Asistant tipka (SOS)

Nalazi se sa stražnje strane mobilnog uređaja i malo je udubljena tako da je ne možete “slučajno stisnuti”. To je vrlo bitno jer je namijenjena ako vam se nešto loše dogodi, odnosno ako imate zdravstvenih problema – kada je stisnete ona će nazvati do 5 programiranih brojeva, odnosno poslati im SMS poruke za pomoć. Dodatno je ugrađen i GPS, tako da praktički ne morate ništa reći preko telefona, on će vas locirati gdje se nalazite.

Što sve može

Još jednom ćemo ponoviti što je bitno – jednostavnost i funkcionalnost. Poziv primate kada ga otklopite, a prekidate kada ga zaklopite, to znate. Osim što je ugrađena GPS funkcionalnost, ugrađen je i kompas koji prvo trebate kalibrirati, a koji radi u kombinaciji s GPS-om.

Isto tako, na ovom mobilnom telefonu možete pratiti vremensku prognozu, čitati i slati emailove, kao i dijeliti fotografije i video sadržaje. Inače, ugrađena je kamera od 2 MP a koja će snimiti jedva upotrebljive fotke. Zgodna je i funkcija ugrađene svjetiljke, kalkulatora i FM radija koji uvijek dobro dođe. Nećete vjerovati, ali instalirane su i dvije igre – Tetris i Boxman. Naravno, i ovaj uređaj ima vrlo jaki zvuk (zvonjavi), što je posebno dobro za one koji slabije čuju.

Sam izbornik je vrlo jednostavan i u njemu ćete se vrlo jednostavno snalaziti. U organizatoru podešavate alarm, kalendar, dnevni podsjetnik i notes. Vrlo je korisna i ICE opcija u kojoj upisujete sve svoje podatke – ime i prezime, datum rođenja, visinu, težinu, adresu, znanje jezika, broj osiguranja, kontakti, ime doktora, tjelesno stanje, jeste li i na što alergični, krvna grupa, na što ste cijepljeni i koje lijekove koristite, te sve druge potrebne informacije.

Baterija

Vjerojatno vas zanima i koliko će izdržati baterija. Ovdje je filozofija sasvim drugačija u odnosu na smartfone, tako da će baterija trajati danima, odnosno osigurat će vam do 10 sati razgovora. Inače podržava 3G mreže tako da ćete moći i surfati Internetom.

Baterija se sporo puni, izmjerili smo kako puni konstantno na 0,5A, manje-više, a punila se nešto više od 2 i pol sata (punili smo punjačem 5V/2A). Inače je kapaciteta 800 mAh. Inače je baterija izmjenjiva (removable), a ispod nje se i nalaze utori za SIM i microSD kartice.

Doro DNA – što je to?

Doro pametni telefoni imaju takozvani Doro DNA, odnosno “ono nešto” što je riješeno bolje nego kod konkurencije, a što je važno upravo njegovim korisnicima. Radi se o deset stavki koje ćemo samo nabrojiti, no vama će vrlo brzo biti jasno zbog čega ih posebno vole. Ne, nije to nabrijani procesor ili puno radne ili interne memorije, pa čak niti kamera, nešto sasvim drugo što je važnije korisnicima treće životne dobi.

Doro DNA:
– jak zvuk na zvučniku
– prilagodljiva frekvencija zvuka
– tri velike odvojene tipke
– prilagodljiv kontrast i teme
– kompatibilnost sa slušnima aparatima (HAC)
– prilagodljiva veličina teksta
– sigurnosne funkcije
– ergonomski dizajn
– vrlo jednostavan izbornik s funkcijama i opcijama
– skrivanje nepotrebnih funkcija

Zaključak

Novi je Doro PhoneEasy 632 itekako primjeren svojim korisnicima. Radi se o naprednom mobilnom uređaju koji je možda obučen u tijelo običnog preklopnog mobitela, no to je istovremeno i uređaj koji ima funkcije smartfona. Po njegovim bi ga mogućnostima mogli smjestiti “negdje između”.

Uz ergonomski dizajn i jednostavnost korištenja izdvojit ćemo i podršku za 3G, kao i GPS funkciju, a svidio nam se i digitalni kompas, nešto što nismo ranije viđali na ovakvom tipu uređaja. Sve funkcije su podređene starijim korisnicima kao što su veća slova, velike tipke, podešavanje frekvencije tona, kada jednom uhvatite njegovu logiku sve će vam biti vrlo jednostavno.

Ugrađena je i kamera koja može poslužiti za fotkanje i snimanje videa, možete slušati radio ili igrati video igre, a ako se zdravstveno osjećate loše samo stisnite stražnju SOS tipku i uređaj će kompletnu komunikaciju odraditi umjesto vas. Svidjet će vam se i postlje za punjač, kao i činjenica da sam uređaj možete smjestiti u bilo koji džep ili torbicu, svagdje ima mjesto.

Saznajemo kako su Doro mobilni uređaji dostupni u prodaji u Simpa paketu – po cijeni od 798,00 kn. Isti uređaji dostupni su u Hrvatskom Telekomu po cijeni od samo 18,00 kn uz tarifu Najbolja Pričam.  je dostupan po 598,00 kn.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.