Dolaze li masovnije laptopi s ekranom osjetljivim na dodir? [video]

Fotografija članka: Dolaze li masovnije laptopi s ekranom osjetljivim na dodir? [video]

Iduća 2012. godina na tržištu računala mogla bi donijeti neke zanimljive promjene. Naime, ako redovito pratite naš portal, tada ste sigurno zapamtili kako smo vrlo često najavljivali dvije važne stvari koje nas uskoro dočekuju. Prva je nova Intelova "Ivy Bridge" obitelj procesora, te novi (i opet revolucionarni?) Windows 8 operativni sustav. Zašto je to bitno? Ok, nova generacija procesora bila je očekivana, no podsjetit ćemo vas kako bi Windows 8 s podrškom za touchscreen mogli donijeti, blago rečeno, drugačiji način razmišljanja.

Kad sve zbrojimo i oduzmemo, kompanije koje proizvode ekrane već su se počele prilagođavati i masovno "štancati" ekrane osjetljive na dodir koji će se ugrađivati na prijenosna računala. Sve su dimenzije u igri – od malih 10,1 inčnih netbook računala pa sve do 18,4 inčnih prijenosnih "grdosija" (ako ovo na kojem kuckam ovaj tekst). Istina, i do sada smo mogli po čisto solidnim cijenama kupiti laptop s touchscreenom, no to bi uskoro mogao postati standard. Ili kako tvrde neki – glavni razlog za "umirovljenje" vašeg starog i kupovinu novog prijenosnog računala.

No, opet se možda pitate zašto vam ovo sve piskaramo. Razlog je jednostavan – dok radimo svoj posao razmišljamo i istovremeno pokušavamo ne samo pratiti nego i predviđati buduće trendove, u čemu smo i prilično uspješni. Sada vam reći slijedeće – masovna proizvodnja prijenosnih računala s ekranima osjetljivim na dodir mogla bi poprilično ugroziti popularnost tablet uređaja. Ili ako hoćete – konačno bi se promijenila "anomalija" (da, tako smo to nazvali) na tržištu koju stvaraju tableti u svoju korist, a na uštrb prijenosnika.

A sada ćemo objasniti i zašto. Nedavno je autor ovog teksta u jednom katalogu (nije bitno kojem) pronašao na istoj stranici jedan tablet i jedan laptop vrlo sličnih karakteristika. U oči mi je upala razlika u cijeni – tablet 3.599 kuna, a laptop 2.699 kuna (proizvođači također nisu bitni). Dakle, tablet uređaj s Androidom i 10,1 inčnim touchscreenom košta više nego laptop s tipkovnicom, Windowsima i ekranom iste veličine (ali bez touchscreen mogućnosti). I, što mislite što je popularnije? Naravno, tablet! Ali ako nas pitate što bi si prije kupili, odgovor je uvijek – PRIJENOSNO RAČUNALO! I to bez razmišljanja. Zašto? Jer nam ono služi i za posao i za zabavu, a tablet – samo za zabavu.

Danas svi pišu o tabletima, kako su to sjajni uređaji, kako je to nešto što nam treba i bez čega sutra neće biti moguće živjeti. To definitivno nije točno. Ako se zaista budu počela proizvoditi prijenosna računala s ekranom osjetljivim na dodir kao standardna, bojim se da je tabletima odzvonilo i prije nego se omasove. Tim više što će Windowsi 8 odlično raditi s touchscreenom, a da ne govorimo o sinkronizaciji između prijenosnog računala, tableta i smartphonea.

Ovim smo vas tekstom u stvari htjeli potaknuti na razmišljanje i jednostavno vam dati do znanja kako danas u tehnologiji nije ništa dugotrajno. Dovoljno je da trepnete okom i već se pojavilo "nešto" što je razvoj okrenulo u sasvim drugom smjeru. Sjetite se gdje je Apple bio prije 15-ak godina. Ne sjećate se? Jasno da ne, jer su bili kompanija "na margini"! I onda se odjednom Apple pretvara u vodeću kompaniju koja je lider u svoj području. Ok, nije odjednom, ali tako to izgleda. Nevjerojatno, zar ne? Pa i nije, to je normalno u našem ICT svijetu, u svijetu u kojem su svakodnevne promjene normalna stvar. Razmišljajte malo…

Dolaze li masovnije laptopi s ekranom osjetljivim na dodir?

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.