Dolaze .google, .nike i druge brendirane domene

Fotografija članka: Dolaze .google, .nike i druge brendirane domene

Nakon dvije godine se ove adrese počinju napokon koristiti

Oglas

Domene poput .google, .mcdonalds, .nike i sličnih, dostupne su već dvije godine na tržištu. Ipak, kompanije do sada nisu pokazivale previše interesa za ovakve poteze.

Google je ponovno iznimka pa je prošli mjesec pokrenuo novu stranicu: blog.google
Sadržajno se Googleov blog nije izmijenio, već je Google napokon iskoristio navedenu mogućnost iz uvoda članka. Na blog.googleu se nalazi svih 19 Googleovih blogova koje je isti pokretao do sada.

Za sada su uz Google ovu mogućnost iskoristili i .samsung, .ibm, .apple, .canon, .kindle, kao i .hbo, .ford te .mcdonalds.

Možemo reći da od novih domena, svakako prednjače .xyz, .movie i .paris. Koliko će druge kompanije slijediti ovaj trend je još upitno. Tranzicija nije baš toliko brza koliko smo je svi očekivali na početku.

S druge strane, spor prijelaz, odnosno odabir ovih domena, ne treba previše ni čuditi. U današnje vrijeme je toliko načina i mogućnosti interakcije s kompanijama i osobama preko interneta, da su same domene izgubile malo na važnosti. Dobar SEO je i dalje vodeća smjernica mnogih društava.

No, tranzicija jest trenutno spora, ali se uskoro očekuje boom istih (kao što naslov članka i kaže). Na dražbama koje su provedene, GMO registry je platio više od 41 milijun dolara da bi mogao prodavati .shop domene. U srpnju je Nu Dot Co osvojio .web domenu te je za istu platio 135 milijuna dolara. ICANN (organizacija koja nadzire dodjeljivanje imena) je tako dobro uprihodio promjenu “tradicionalnih pravila”. Treba ipak naglasiti da im je prema njihovom ustrojstvu dozvoljeno prihode korisititi samo na daljnju nadogradnju programa i mogućnosti na internetu.

Hoće li s vremenom tradicionalne .hr, .com i slične domene nestati te će ih zamijeniti samo nazivi? Još ne znamo, ali mnoge prognoze govore da internet putuje baš u tom smjeru.

pozdravite-google-nike-i-druge-domene_2

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.