Dodijeljene novinarske nagrade SAP ICT journalist prize – Božo Težak

Fotografija članka: Dodijeljene novinarske nagrade SAP ICT journalist prize – Božo Težak

U Zagrebu je tijekom konferencije SAP World Tour 08 održana svečana dodjela novinarskih nagrada SAP ICT journalist prize Božo Težak. Zbor informatičkih novinara HND-a proglasio je najbolje novinare i radove za 2007. godinu, pri čemu je za ICT novinara jednoglasno proglašen Zvonko Pavić, Ana Penović osvojila je nagradu za najbolji urednički uradak za časopis PLAN B, dok je za najbolji novinarski rad s tekstom „Svijet u neredu“ objavljenom u časopisu PC chip nagrađen Vlatko Kokić-Jurić.

Zbor informatičkih novinara HND-a nominirane članke i tekstove za 2007. godinu podijelio je u dvije kategorije: nominacije za najbolji novinarski uradak i nominacije za najbolji urednički uradak. Novinarske radove ocjenjivao je žiri u slijedećem sastavu: tri novinara: Davor Maričić, Dražen Jurman i Zvonko Pavić; jedan stručnjak za ICT tehnologije, Boris Žitnik i predstavnik tvrtke pokrovitelja nagrade, Igor Dropulić.

Ovogodišnji laureat za kategoriju najbolji novinarski uradak je Vlatko Kokić-Jurić, a za kategoriju najbolji urednički uradak je Ana Penović. Titula najboljeg ICT novinara pripala je Zvonku Paviću, koji je izjavio: “čovjek se nagradi uvijek nada, no nikada je ne očekuje. Međutim, biti nagrađen čak tri puta u sedam godina, koliko god je dokaz kontinuiteta i postignuća, jos više je stvar puke sreće.”

Dinamičan razvoj informatičkih komunikacija i tehnologije dovodi do pojave velikog broja medija koji svoj rad temelje i posvećuju upravo praćenju tematika s ICT područja. Posljednjih sedam godina Hrvatsko novinarsko društvo i tvrtka SAP dodjeljuju novinarske nagrade kako bi vrednovali snažan utjecaj ICT medija na gospodarski razvoj Hrvatske. Naime, nerijetko se dešavalo da vrhunska novinarska ostvarenja ostaju u anonimnosti, a profesionalnost i angažiranost medijskih djelatnika nedovoljno prihvaćena.

Sa željom pozicioniranja rada novinara i medija tijekom cijele godine i evaluacije doprinosa ICT sadržaja u Republici Hrvatskoj, SAP je 2000. godine osnovao nagradu SAP e-journalist prize. Zbor informatičkih novinara Hrvatskog novinarskog društva 17. prosinca 2003. godine prihvatio je sudjelovanje u stručnom dijelu dodjele godišnjih nagrada za najbolje novinarske radove iz područja informatike i komunikacija. Nagrada koja se do tada zvala SAP e-journalist prize preimenovana je u nagradu SAP ICT journalist prize Božo Težak, a Hrvatsko novinarsko društvo postaje nositeljem nagrade.

Realizaciju ovogodišnje dodjele nagrada SAP ICT journalist prize Božo Težak podržali su SAP-ovi partneri: b4b, KING ICT, Alfatec Group, Cisco, IBM, Siemens, S&T, Exor, Strategic enterprise, Times Computers.

Božo Težak, prof. dr.
Božo Težak je pionir informacijskog društva. Cijenjeni kemičar i informatičar, rođen je u Varaždinu 1907. godine. Nakon mature i diplome stečene u rodnome gradu, seli u Zagreb gdje magistrira i započinje svoju doktorsku disertaciju. Među prvim znanstvenicima uočio je da je za razvoj znanosti od posebne važnosti informacijsko-komunikacijsko područje. Bio je pokretač brojnih časopisa od kojih je najznačajniji “Informatologia Yugoslavica” (danas Informatologija) kojemu je do kraja života bio glavni i odgovorni urednik. Godine 1975. osnovao je Društvo za informatiku SR Hrvatske, kojemu je bio i prvi predsjednik. Glavni je pobornik stvaranja Nacionalnog informatičkog centra SR Hrvatske. Održao je brojna predavanja na teme: multimedija, obrade i rukovanja informacijama i komunikacijama, interdisciplinarnosti u informacijskim tehnologijama. Svojim pedesetogodišnjim radom dao je izniman doprinos našoj i svjetskoj znanosti. Istaknutost njegovog rada bio je poticaj za imenovanjem nagrade po njemu.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.