Dobili smo prvih 20 učenika – web detektiva!

Fotografija članka: Dobili smo prvih 20 učenika – web detektiva!

OŠ “Dora Pejačević” u Našicama prva je dobila web detektive. Čak 20 učenika s tom posebnom diplomom ubuduće će prijavljivati neprimjereno ponašanje na internetu. U idućih nekoliko tjedana u projektu će sudjelovati još 80 učenika iz 4 škole u Slavoniji.

Oglas

Danas su u Osnovnoj školi Dore Pejačević u Našicama održane prve radionice projekta Web detektivi pokrenutog od strane nevladine udruge Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u partnerstvu s kompanijom Microsoft Hrvatska i u suradnji s Odjelom prevencije Policijske Uprave Osječko-baranjske županije. Prvih 20 učenika, tj. budućih web detektiva učili su kako savjesno koristiti internet te kako prepoznati i prijaviti neprimjereni sadržaj ili ponašanje na Internetu.

Učenici su danas imali priliku sudjelovati na radionici na temu Slanje fotografija preko društvenih mreža i aplikacija budući da ta aktivnost može dovesti do ozbiljnih problema kao što je prijetnja ili ucjena. U ovoj radionici, koju su putem programa Skype for Business održali predstavnici nevladine udruge Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, djeca su naučila zašto ne bi nikada trebali objavljivati slike drugih osoba bez njihovog znanja i dopuštenja, te koje su posljedice slanja slika preko društvenih mreža.

Policijski službenici Odjela prevencije PU Osječko-baranjske županije održali su radionicu na temu Djeca u riziku informacijsko-komunikacijske tehnologije putem koje su upozorili djecu na opasnosti prilikom korištenja interneta, te ih podučili kulturi komunikacije na internetu i načinima zaštite na internetu. Nakon interaktivnih predavanja, svaki je učenik od policijskih službenika dobio kapu, diplomu i iskaznicu Web detektiva, a njihova je buduća zadaća prijavljivati neprimjereno ponašanje na internetu.

Odjel prevencije PU Osječko-baranjske provodi preventivni projekt Sigurnost i zaštita djece na internetu čiji je cilj povećati razinu znanja i svijesti djece o mogućim zlouporabama korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije. U svezi s tim priključili smo se projektu Web detektivi u suradnji sa Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu i u sljedeća četiri tjedna podučit ćemo još 80-ero djece u Slavoniji pojmovima kao što su elektroničko nasilje, problemi i nedostaci korištenja društvenih mreža, kazneno-pravna zaštita djece te ih tako pripremiti da kvalitetno reagiraju u slučaju saznanja o neprimjerenom sadržaju prilikom korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije.
– Darko Ćorković iz Odjela prevencije, PU Osječko-baranjske županije
Izuzetno mi je drago što učenici naše škole sudjeluju u projektu Web detektivi. Sva današnja djeca korisnici su internet koji im je dostupan i kada nisu uz računalo, obzirom da putem mobitela pristupaju svim sadržajima i društvenim mrežama na internetu. Iako ih u školi, putem građanskog odgoja kao međupredmetne teme, educiramo o ponašanju, kako u stvarnom svijetu tako i u virtualnom,, ovaj projekt i radionice su više nego dobrodošle. Sigurna sam da će se učenici nakon ove edukacije odgovornije ponašati na internetu, a isto tako i kritički odnositi prema objavljenim sadržajima.
– Verica Marinović, učiteljica fizike, informatike i tehničke kulture, OŠ Dora Pejačević, Našice

Inače, neprimjereno ponašanje na internetu, između ostalog, podrazumjeva prijavljivanje međuvršnjačkog nasilja putem interneta, poticanje grupne mržnje i ismijavanje, napade na privatnost, uznemiravanje, uhođenje, poruke vulgarnog sadržaja, prijeteće poruke, vrijeđanje, lažno predstavljanje, iznošenje osobnih tajni kao i slanje fotografija svojih kolega te traženje ostalih da ih procjenjuju po određenim karakteristikama, odnosno da glasaju za osobu koja je, primjerice, najružnija, najnepopularnija ili najdeblja u školi i sl. Nakon uočavanja takvog ponašanja, web detektivi će pokrenuti proces prijave koji ima tri koraka. Prvi korak je prijava neprimjerenog sadržaja, nakon čega treba naznačiti gdje se taj sadržaj nalazi te naposljetku opisati sadržaj koji se želi prijaviti. Nakon same prijave unutar posebnog sučelja, educirani djelatnici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu pregledavaju prijave te temeljem znanja i iskustva po potrebi prosljeđuju prijave nadležnim tijelima.

Već educirani web detektivi u budućnosti će educirati nove potencijalne web detektive tako da će svojim izjavama na kraju svake radionice objasniti što su naučili, što su web detektivi i kome su namijenjeni. Osim toga, svojim će primjerom objasniti i pokazati novim web detektivima kako prijaviti neprimjereni sadržaj na internetu te kome se obratiti za pomoć.

Do 8. prosinca će se radionice za web detektive održati u još četiri škole u Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji s ciljem da se poveća razina znanja i svijesti o posljedicama zloupotrebe interneta i društvenih mreža, te doprinese općoj sigurnosti djece.

Radionice za Web detektive se nastavljaju po sljedećem rasporedu:
– 15.11.2016.    Osnovna škola Ivana Mažuranića u Vinkovcima
– 24.11.2016.    Osnovna škola Antuna Mihanovića u Slavonskom Brodu
– 01.12.2016.    Osnovna škola Eugena Kumičića u Slatini
– 08.12.2016.    Osnovna škola Dobriše Cesarića u Požegi

I mali dodatak – nekada davno je i potpisnik ovog teksta završio osnovnu školu (s peticom!) upravo u OŠ “Dobriše Cesarića” u Požegi. Naravno, tada sve zvala nešto drugačije… :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.