Od danas lakše do zdravstvenih usluga putem smartfona

Fotografija članka: Od danas lakše do zdravstvenih usluga putem smartfona

Osiguranici će putem svoga smartfona moći komunicirati sa svojim liječnikom te tako naručivati lijekove ili pregled

Oglas

Ovaj novi sustav koji bi trebali moći koristiti putem smartfona je zapravo samo nadogradnja postojećeg sustava eHZZO. U ovaj se sustav u protekla dva mjeseca prijavilo nešto manje od tri tisuće osiguranika, a dnevno koristilo manje od sto ljudi. Ovo su jako loše brojke koje HZZO opravdava slabom uključenošću građana u sustav .

Ova nadogradnja će koristiti aplikaciju za smartfone. Tako ćemo se povezati sa liječnikom obiteljske medicine koji će nam dati lozinku za ulaz na mobilni portal. Tako ćemo moći zatražiti od liječnika da nam prepiše lijekove, naručivati se na razne preglede ili tražiti doznaku za bolovanje. Uz ove usluge moći ćemo se putem ove aplikacije naručiti i na preglede kod izabranog zubara ili ginekologa.

Kada uđemo u sustav pomoću mobilne aplikacije, naš zahtjev odmah ulazi u liječnikovu aplikaciju, baš kao da smo se kod medicinske sestre prijavili. Liječnik na naš upit odgovara s da ili ne, u slučaju da je odgovor pozitivan, uslijediti će poruka da možemo podići lijek u najbližoj ljekarni, a ako je negativan biti ćete pozvani na pregled.

Ovaj tjedan će započeti prva faza ovoga projekta u koju će moći milijun i pol osiguranika, a do kraja godine sustav bi trebao moći omogućiti pristup svim osiguranicima.

Ovaj sustav trebao bi i spriječiti velike liste čekanja jer će onemogućiti dvostruko naručivanje. Naime danas je moguće naručiti se s istom uputnicom u više bolnica i otići na pregled u terminu kada nam to najviše odgovara. U tom slučaju naše narudžbe u drugim bolnicama se ne otkazuju ( osim ako ih sami ne otkažemo ), te je taj termin zauzet u svim bolnicama u kojima smo se naručili. Ovaj sustav bi tome trebao stati na kraj, te bi se napokon napravila jedinstvena lista čekanja na preglede, te smanjilo vrijeme čekanja.

Ovo je novi napredak u povezivanju svih institucija s građanima, nadamo se da će se napokon i institucije između sebe povezati tako da mi više ne moramo biti poveznica jer institucije mogu ionako sve po službenoj dužnosti dobiti, a i trebali bi dobiti. Nekima će ovaj sustav znatno olakšati pristup zdravstvenim uslugama i nadamo se da će zaživjeti bolje nego njegov prethodnik.

Treba obratiti pažnju i na obiteljske liječnike te kako će oni prihvatiti ovaj sustav, iako se sve na papiru čini jednostavno i znatno lakše, zaista treba proći neko vrijeme kako bi se vidjele stvarne prednosti, ali i manjkavosti ovoga sustava. Ne treba očekivati masovnu navalu na ovu mobilne aplikacije i iskorištavati njene blagodati. I dalje je potrebno redovito posjetiti svoga liječnika radi pregleda. Ne treba zaboraviti ni na onu ljudsku stranu te na iskustvo liječnika koji jedino tijekom pregleda može utvrditi naše stvarno zdravstveno stanje, te ako je potrebno poslati nas dalje na preglede ili prepisati lijek.

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.