Digitalni fotoaparati – kupnja i mitovi

Fotografija članka: Digitalni fotoaparati – kupnja i mitovi

Digitalni fotoaparati su zbunjujući za puno novih korisnika. Nismo profesionalni fotografi ali znamo dosta toga oko opreme, budući da smo sami koristili ili isprobavali raznovrsne uređaje. Ovo razbijanje mitova i korisni savjeti oko izbjegavanja grešaka prilikom kupovine mogu vam pomoći. 

1. Upoznajte se terminologijom digitalnih fotoaparata
Tako će te imati mogućnost da shvate prodavača ili pročitate listu specifikacije modela. Nije potrebno da shvatite kako rade, ali je potrebno da znate što je bijeli balans, piksel, rezolucija, zoom itd.  Također je važno znati razliku, prednosti i nedostatke između pohrane formati kao što su Compact Flash (CF), Microdrives, Sony Memory Stick, Secure Digital (SD), sučelje tehnologija kao što je USB 1.1, USB 2.0 i Firewire IEEE 1394. Nije na odmet da znate što je :
Stabilizator:  zahvaljujući stabilizatoru, osiguravate si oštrije fotografije kod eventualnog laganog drhtanja ruku. U pravilu, unutar i bez bljeskalice, dobivate 3 oštre slike od 5 imate li stabilizator,  dok bez stabilizator omjer je 1:5.
Hidroizolacija: nepromočiv kamera je dobar izbor za korištenje na plaži, ali ojačani modeli su skuplji od standardnih. Tu je ponekad prilično velika razlika u cijeni.
Zaslon:  dobar zaslon mora biti dovoljno velik da bude čitljiv (2,5 "je minimum), uz dostatnu razlučivost za prikaz malih detalja (ispod 230 000 piksela nije dovoljno), a ne da potamni kada gledate iz kuta .
RAW :  To je više nego poželjna opcija.  Većina digitalnih foto aparata snima fotografije u JPEG formatu, a kojima se može manipulirati sa ograničenjima. RAW nije format, ali sirovi podaci dolaze od senzora kamere, i  mogu se manipulirati u velikoj mjeri po brojnim foto editorima.  Primjer: Imate sliku sumraka ali koja je previše crna zbog dostupne svjetlosti. Koristeći softver, možete promijeniti ekspoziciju i ispuniti svjetlo i spasiti fotografiju.

2. Odredite što vam je uistinu potrebno
Prije nego krenete u kupnju, zapitajte se: Koje iskustvo imate s fotoaparatima?; Hoćete li u velikoj mjeri ostati u auto modu ili želite naučiti umjetnost fotografije? Koji tip značajki  tražite?  (zoom, stabilizacija slike, veliki LCD zaslon, itd.). Koliko je važna veličina i nosivost samog uređaja?
 3.  Više megapiksela nije nužno bolje
Više je obično bolje. Ne,ne, to isto ne mora vrijedi za kompaktne digitalne fotoaparate. Visok broj megapiksela nije bitan za većinu običnih korisnika, ali za profesionalce svakako je. Više megapiksela zapravo može biti i gore u nekim situacijama vezanim uz rasvjetu (dnevno svjetlo, blic, otvoreni prostori). Sve veći broj piksela na manjim CCD ili CMOS senzorima može izazivati distorziju, artefakte i zrnast izgled.  Osvrnemo li se na brzinu zatvarača  (brze ekspozicije) određenih modela, više piksela će zasigurno uvijek pobijediti.  Većina novih kamera dolazi sa barem 5 megapiksela, što nije toliko presudno.  U stvari, gornji kraj raspona zapravo može biti zapreka da like koje su toliko velike brzo zauzmu prostor na memorijskim karticama.  Ako će te izrađivati slike normalne veličine onda 5 megapiksela će biti u redu. 
 4. Zoom
O zoomu se često govori na dva načina: optički i digitalni zoom. Prilikom donošenje odluke  svakako se vodite opcijom o uključenosti oba zooma. Digitalni zoom je samo marketinški pojam, a ne donosi ništa u realnim uvjetima. Digitalni zoom povećava piksele na način da vam se čini kako predmet izgleda veći, ali isto tako povećava “šum” slike.  Kamera jednostavno proteže sliku i podosta degradira u isto vrijeme. Kod optičkog zooma kvaliteta slike ostaje visoka u cijelom rasponu zumiranja. Isto tako, kzoomiranje vezano uz objektive, dobar objektiv znači sve. Objektiv je iznimno važan, ali često previd u prodajnom procesu.  Oni koji uživaju fotografirati na otvorenom, vjerojatno neće biti zadovoljni sa zumiranjem koje je općenito najviše 5x max na kompaktnim fotoaparatima. Dopuštaju li vam financije, kupite digitalni fotoaparat s mogućnošću izmjene leća – DSLR. Nisu baš pristupačni za svakog, obično su veći, teži, treba ih više držati čistim (posebice kod izmjene objektiva), a mogu biti kompliciraniji za rad. Međutim,oni imaju i bolje senzore, a koji su veći i hvataju više svjetla,što rezultira čistijom slikom. Međutim, vrlo mali broj njih ima i video funkciju.
 5. Cijena
Nakon što ste odabrali pravo digitalna kamera za vas je vrijeme da pronađete najbolje cijene. Imajte na umu da cijena koju će te prvobitno izdvojiti za digitalni fotoaparat neće biti konačna. Zasigurno će vam biti potrebni i neki dodaci: torbica, memorijska kartica, rezervne baterije ( sve ispod 2000mAh će vas izluditi) i punjač, filtri, stativ, čitač kartica i sl. Neke trgovine nude prilikom kupnje navedene dodatke kao bonuse. Ne zaboravite pitati za njih. U našim trgovinama uobičajene su 526 megabajtne memorijske kartice, a što vam zasigurno neće biti dovoljno. Željeti će te barem 2 GB. Ne zaboravite pitati prodavače za navedene bonuse. Ako ste imali prije neki foto uređaj, provjerite da li dodaci bi se mogli iskoristiti na novom uređaju. Tako možete također uštedjeti novac.

6.  Pročitajte recenzije
Prije kupovine digitalnog fotoaparata uzmite malo  vremena za istraživanje.  Nemojte se samo osloniti na savjet prodavača ili jednog prijatelja.  Pročitajte neke recenzije koje će vam pomoći suziti polje.  Postoje web-mjesta koja daju stručne i korisničke recenzije za gotovo sve digitalne aparate na tržištu.  
 7.  Isprobajte
Nakon što ste suzili svoje pretraživanje u trgovini zatražite fotoaparat koji vas zanima i igrajte se s njime. Na taj način će te dobiti najbolji osjećaj i uvidjeti odgovara li fotoaparat vašim potrebama.

Sanja Ledinek

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.