Digitalna televizija: savršena TV slika

Racunalo.com foto

Iako je DVB-T prisutan u Hrvatskoj još od 2002. godine, postao je aktualan tek ovih dana, zahvaljujući masovnom uvozu jeftinih DVB-T prijamnika iz Njemačke. U dijelu Njemačke program se već prestao emitirati analogno, a u Italiji, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Švedskoj digitalnim je signalom pokriveno više od 70 posto stanovništva. U Hrvatskoj se DVB-T emitira eksperimentalno, ali više od 20 posto stanovništva pokriveno je signalom s odašiljača Sljeme i Prisavlje (Zagreb i područje južno od njega do Siska i Karlovca) te Učka (Rijeka i okolica, otok Krk, gotovo cijela Istra).
U Odašiljačima i vezama neslužbeno smo doznali da je do kraja godine u planu pokriti i područje Osijeka i Splita, a možda i Zadra i Dubrovnika te poboljšati prijam na zagrebačkom području. U DVB-T-u emitiraju se sva četiri nacionalna TV programa: HTV 1 i 2, RTL i Nova TV. Da biste uživali u digitalnoj kvaliteti, potreban vam je samo jedan uređaj: DVB-T prijamnik.
Za prijam može poslužiti bilo koja VHF/UHF antena, pa čak i sobna s pojačalom. Specijalizirana DVB-T antena nije nužna, ali poželjna je. Toliko je malena da je možete postaviti bilo gdje, pa u kombinaciji s nekim manjim DVB-T prijamnikom i prijenosnim televizorom omogućuje uživanje u kristalno jasnoj TV slici u dvorištu, na izletu ili u vikendici (ne i u automobilu, jer DVB-T nije predviđen za gledanje u pokretu: tu će funkciju preuzeti DVB-H, namijenjen ponajprije mobitelima).
Možda je ključna prednost te tehnologije njezina otpornost na refleksije i ostale smetnje. Digitalni prijam moguć je i ondje gdje je klasični, analogni prijam loš, zagušen smetnjama. Kod DVB-T-a kvaliteta slike i tona ne ovisi o kvaliteti signala: prijam je ili savršen ili ga uopće nema. Odgovor na pitanje kada će DVB-T izaći iz eksperimentalne faze nismo dobili ni u Odašiljačima i vezama niti u Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije – i jedni i drugi ovise o donošenju zakonskih odredbi. Komercijalni rad i nije moguć dok se sljedeće godine na konferenciji ITU-a ne dogovore frekvencije, nakon čega možemo očekivati da i lokalne TV postaje započnu digitalno emitiranje. To će biti i početak kraja “klasične” televizije, jer će se u sljedećih desetak godina ona prestati analogno emitirati svugdje u Europi, baš kao što je analogno emitiranje preko satelita napušteno u korist digitalnog DVB-S-a.
Izvor: Večernji list

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.