Detalji o sigurnosnim značajkama BlackBerry 10 sustava, BYOD i Samsungov Knox kao rival

Fotografija članka: Detalji o sigurnosnim značajkama BlackBerry 10 sustava,  BYOD i Samsungov Knox kao rival

BlackBerry sustav i istoimeni uređaji su godinama slovili kao najsigurniji za korisničke i korporativne podatke. Plasiranjem BB 10 sustava je li kompanija nastavila ovaj trend ili ima razloga za brigu, tema je članka.

Oglas

Prema kompaniji, tijekom razvoja BlackBerry 10 sustava, sigurnosnim značajkama dana je posebna pozornost. U međuvremenu BlackBerry je uspostavio suradnju s tvrtkom Trend Micro za pomoć u provjeri aplikacija protiv malwarea temeljenu na cloud-based Trend Micro Mobile Application Reputation usluzi, i ušli su u partnerstvo sa Secusmart GmbH, za stvaranje šifriranih mobilnih glasovnih poziva.

Druga sigurnosna opcija je snažna kriptografska podrška koja podupire podataka u mirovanju i u tranzitu. Obuhvaća šifriranje simetričnim ključem koji osigurava da samo primatelj može vidjeti sadržaj e-mail poruke. Ujedno sprječava trećoj strani da dešifrira ili mijenja poruke.  Hardverski temeljen ECC 521-bitni ključ provjerava integritet i ROM u uređaju, odnosno autentičnost svakog uređaja u cilju sprječavanja krivotvorenim uređajima oponašanje autentičnih uređaja.  Sve detalje možete  saznati u dokumentaciji i .

Treća, i najpoznatija značajka, je iz  sustava dual particioniranja koji mobilni “prostor” dijeli u dva prostora: radni – 100% pod kontrolom osoblja ICT tvrtki i privatni prostor. To znači da podatci mogu biti implementirani, osigurani ili izbrisani od strane IT administratora (odjela) u potpunosti bez uplitanja u privatne podatke u “drugom” prostoru.

Iako je BlackBerry Enterprise Server softver za upravljanje mobilnim uređajima (MDM), BlackBerry Balance više sliči mobilnoj manager aplikaciji (MAM) nego složenom sustavu.  BlackBerry Balance tehnologija je dostupan u BlackBerry Enterprise Serveru 5.0.3 i iznad, i na uređajima sa starijim sustavom BlackBerry OS 6.0 ili novijim.

Naravno da je BlackBerry stvorio i novi sigurnosni softver koji se može primjenjivati samostalno ili kao nadogradnja postojećeg BES-a starije inačice.

Odlično zvuči, ali, taj nesretni ali, dovodi nas do djela gdje možda BlackBerry mora poslati zabrinut oko svojih sigurnosnih rješenja, BYOD-a  i reputacije. Naime, na štetu BlackBerry-a, sigurnosni stručnjaci u Velikoj Britaniji su uočili  navodno neke .  Dodatno, ova značajka dual particioniranja nije više BlackBerry ekskluziva. Samsung, ima sličnu sustave imena Knox , dostupnu plasiranjem na tržište modela . Bez sumnje, Samsung Knox značajkama cilja na tržište koje je posljednje utočište za BlackBerry. I mora se priznati da ima podjednaku šansu u osvajanju kao i BlackBerry. Samsungova prednost krije se u popularnosti njihovih mobilnih uređaja i operativnom sustava android, uskoro globalno vodećem na tržištu. Na drugoj strani, BlackBerry za trećeg rivala može dobiti Apple, koji sigurno ne sjedi skrštenih ruku i radi na nekim svojim sigurnosnim rješenjima i politikama. Zašto to mislim? Nakon što je Samsung objave Knox sigurnosno rješenje, Apple sigurno priprema neke nove značajke nešto u iOS-u 7.

Za vas koji niste upoznati, Knox je izmjena na Samsungovom Android uređajima koja omogućuje korporativnim aplikacijama biti izoliranim od korisničkih osobnih programa. Korporativne aplikacije moraju biti potpisane od strane Samsunga (promijenjene ) da bi se mogle pokretati u sigurnosnom modu i instalirati u okolišu Knox. Javne aplikacije s Google Play-a ne mogu biti instalirane. To znači da nema potrebe za dodatnim pisanjem koda za prilagodbu implementacije u Knox, jer Samsung koristi vlasnički alat za provedbu manjih izmjena u postojećim korporativnim aplikacijama. Dodavanjem sigurnosnog koda od strane Samsunga ne vrše se izmjene u izvornom kodu i nema gubitka / promjena funkcionalnosti dok aplikacija ne krši nikakve sigurnosne politike. Tu je još jedna prednost. Budući da sve aplikacije dolaze iz istog izvora(Samsungovog zasebnog app storea) i upravljanje se provodi u operativnom sustavu, ne mora se brinuti o interoperabilnosti između različitih mobilnih dobavljača. Svi EMM dobavljači koji podržavaju Knox će imati sučelje s istim API-ma za upravljanje.

Da, u slučaju Samsunga opet sve lijepo izgleda na papiru iako empirijski postoji problem. Problem je ovdje, a vrijedi i za bilo koje rješenje, oslanjanje na jednu platformu (Android). Danas u većini korporativnih okruženje uključuje vrlo široku paletu uređaja, a Knox će biti primjenjiv u nekoliko android temeljenih uređaja za početak, pa čak i unutar Samsunga.

Nesporno je da će Samsung raditi na daljnjem razvoju i poboljšanju Knox rješenja, ali BlackBerry je već debelo u izradi proširenja Balans tehnologije za BYOD rješenja, specijaliziranoj aplikaciji za Google Inc Android platformu i Apple Inc iOS operativni sustav. Značajka će biti dostupan prije kraja lipnja, te će se njome upravljati putem BlackBerry Enterprise Servera 10 i tako omogućiti obradu uređaja pod različitim operativnim sustavima na korporativnim mrežama.

Dodatno, kroz  opciju klijenti ne trebaju konfigurirati i upravljati virtualnim privatnim mrežama (VPN) da bi pristupili uređajima djelatnika, podacima u i aplikacijama koje se nalaze iza korporativnog vatrozida. Rješenje nudi isti end-to-end za šifriranje podataka u tranzitu, kao što se to nudi već dugi niz godina i  nema potrebe za VPN-om. Tako BlackBerry opet čvrsto staje na prvu poziciju što se tiče usluga za poslovne klijente  čak i ako mnogi  koriste pametne telefone od strane konkurenata.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.