Dell XPS 18 recenzija – All-in-One računalo i mega-veliki tablet!

Fotografija članka: Dell XPS 18 recenzija – All-in-One računalo i mega-veliki tablet!

Osnovna funkcija Dell XPS 18 modela je sve-u-jednom stolno računalo. No u trenu ga možete pretvoriti u veliki tablet, za prezentacije ili što god hoćete.

Oglas

Jedna od osnovnih karakteristika Dell XPS 18 računala je njegova svestranost. Možete ga smatrati omanjim stolnim računalom ili povećim tabletom. Ali najmanje prijenosnim računalom. U stvari, Dell XPS 18 je vrlo zanimljiv model koji može “glumiti” i stolno i prijenosno računalo, ali i tablet – i to poveći, jer ima ekran osjetljiv na dodir veličine 18 inča!

U Dellu kažu kako se radi o snažnom stolnom računalu koje je dobilo “noge”, odnosno postalo je prijenosno. Dok smo ga testirali otrkili smo još jednu njegovu odličnu funkciju, a to je i njegova prezentacijska mogućnost. Naime, položen na stolu i sa svojim ekranom od 18,4 inča, teško mu se može suprotstaviti konkurencija.

Dell je vrlo zanimljiva kompanija. U proteklih nekoliko godina je imala puno internih promjena, a one veće su se dogodile posljednjih godinu dana. Još smo na saznali koji su planovi Della koji za sebe kažu kako su jedan od najvećih startup kompanija na svijetu.

Ono što je sigurno je kako ćemo o Dellu u bliskoj budućnosti čuti sve više i vjerojatno će biti i sve češći gosti na našem portalu, jer upravo i za regiju jugoistočne Europe imaju velike planove. Logično je da se ozbiljna svjetska kompanija pojavljuje i na ozbiljnom hrvatskom portalu. Kao što smo rekli, sve više.

Ukratko, osim širenja na području mrežne infrastrukture, poslovnih korisnika i servera, namjeravaju rasti i na području tableta i osobnih računala. Upravo u ovu posljednju i vrlo važnu kategoriju spada i Dell XPS 18 stolno računalo.

Ovo je malo drugačija priča koju vrijedi pročitati. Prvi smo u Hrvatskoj detaljno isprobali mogućnosti Dell XPS 18 stolnog računala koji se u trenu pretvori u nešto drugo, u ono što vi želite. Što smo ga više isprobavali, sve smo ga više željeli zadržati… zamislite ovakav stroj u svom uredu, pitanja bi samo pljuštala…

Dell XPS 18 stolno računalo recenzija

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Nije teško zaključiti kako je sve što se nalazi u ovoj kutiji je drugačije. Do sada smo imali već nekoliko All-in-One stolnih računala na testu, no ovo je prvo sve-u-jednom stolno računalo koje je u stvari i lako prenosivo. Ok, za to će vam trebati i odgovarajuća torba, no ekran od 18,4 inča i nije tako pretjerano velik. Naime, autor ovog teksta je još prije 2-3 godine imao pravi laptop marke Fujitsu-Siemens sa 18,4 inčnim ekranom i bio sam s njim vrlo zadovoljan. Problem je jedino bila njegova veličina. No, i danas taj prijenosnik radi kao pomoćni server i jednoj firmi.

Vratimo se mi na našeg ljepotana. Zavirili smo u kutiju i iz nje izvukli tri kutije. U najvećoj se naravno nalazi samo Dell XPS 18 računalo, u drugoj je bežična tipkovnica i miš, a u trećoj punjač. Postoji i četvrti dio, a to je postolje, na koje možete staviti Dell XPS 18 računalo. No, zahvaljujući vrlo zanimljivom dizajnu, samo računalo ima i nožice na kojima može samostalno stajati.

Ovaj puta smo odlučili prvo opisati manje važne dijelove, a samo računalo ćemo ostaviti za kraj. Tako se u najmanjoj kutiji nalazi punjač koji nije pretjerano velik, a 8-ćelijsku integriranu bateriju računala od 69 WHr će napuniti za otprilike 3 i pol sata.

U drugoj se kutiji nalaze bežična tipkovnica i miš. Nose oznaku Dell KM714 i moramo priznati da su nam se svidjeli i tipkovnica i miš. Tipkovnica je crne boje, ima “plitke” tipke koje su prilično kvalitetne, tihe i odlično reagiraju. Čak su i sama slova (font) prilično modernistički što se možda nekome neće svidjeti, ali nama se svidjela. Voljeli bi da ima i pozadinsko osvjetljenje, no nećemo sad cjepidlačiti. Po izgledu je cijela tipkovnica tanka i elegantna, ima i numerički dio, a što je najbolje ne treba nikakva instalacija – samo ubacite baterije na za to predviđeno mjesto i Dell XPS 18 računalo će je odmah prepoznati i u trenu sve radi.

Isto vrijedi i za miša. Kockastog je dizajna, čini nam se kao kombinacija klasičnog i modernog, a opet drugačije. Crne je boje sa sivim obrubom. Svidio nam se način kako se otvara – tražili smo polugice i šarafiće, no ništa nismo našli. Kvaka je u tome da se gornja površina samo podigne (povezana je magnetom) i umetnu se baterije. Čim ga upalite – radi. Ponovo nema nikakvih podešavanja, Dell XPS 18 računalo je i miša s veseljem prepoznalo. Naravno, sve ovo ćete puno zornije vidjeti u našem video prilogu koji se nalazi u nastavku ove recenzije.

I konačno, vrijeme je došlo da otvorimo i kutiju sa samim Dell XPS 18 računalom. U kutiji se osim računala nalazi i DVD – Windows 8 Recovery Media za 64-bitni Windows 8 operativni sustav. Naravno, Windows 8 OS je već predinstaliran na računalu. Jesmo vam rekli da su sve kutije crne boje?

Ono što smo odmah primijetili je kako je Dell XPS 18 računalo napravljeno i sastavljeno vrlo pažljivo. Odmah smo uočili gumirani obrub, četiri gumene nožice sa stražnje strane, a sprijeda je ono glavno – veliki 18,4 inčni TrueLife ekran Full HD reolucije od 1920×1080 točaka, osjetljiv je na dodir i podržava multitouch u 10 točaka. Iznad ekrana se nalazi HD kamera.

Možda vam se rezolucija ne čini velika, samo Full HD, ali moramo ponoviti kako je ovo u prvom redu stolno računalo i u većini ćete ga koristiti – na stolu. Naravno, njegova je velika prednost što ga možete koristiti i kao tablet (ne trebaju vam tipkovnica i miš), a možete vrlo ugodno gledati i filmove. Nećemo zaboraviti spomenuti kako donje dvije gumirane nožice sa stražnje strane su pokretne, tako da ga možete postaviti u okomiti položaj blago nagnut prema nazad, kao da radite na prijenosnom računalu. Jednostavno, sviđaju nam se sve ove kombinacije. Bravo za Dell!

Svi ulazi i izlazi se nalaze oko ekrana. Osim HD kamere iznad ekrana, ispod ekrana se nalazi velika “Windows” tipka koja će vas uvijek vraćati na početni ekran operativnog sustava (Modern UI). S donje je strane kontakt za docking, a lijevo se nalaze svi ulazi – tipka za pojačavanje i stišavanje zvuka, ulaz za SD kartice (8-u-1 čitač), ulaz za slušalice i mikrofon, 2x USB 3.0 ulaza, te ulaz za punjač. Prorez po sredini s lijeve i desne strane – e, to su zvučnici.

Spomenimo i kako se sa stražnje strane u donjem dijelu nalaze i ventilacijski izlazi, po sredini je ugraviran veliki Dell logo, a dolje oznaka modela (XPS). U donjem desnom kutu su oznake koji je procesor ugrađen, te naljepnica za originalni Windows 8 OS.

Dell XPS 18 računalo djeluje prilično čvrsto, unatoč svojim gabaritima. Inače, težak je 2,3 kilograma, a dimenzije su slijedeće:
– širina: 46,36 cm11
– dubina: 28,37 cm
– visina: 1,78 cm

Prvi dojam o Dell XPS 18 računalu je vrlo, vrlo pozitivan. Iako ovakva računala nisu još uvijek previše raširena, ovo je definitivno jedan od smjerova u kojem bi se trebala razvijati buduća stolna računala. Zaboravite na one velike kutije ispod stola koje su bučne i prikupljaju svu okolnu prašinu, ovo je nešto što bi i vi koji ovo čitate htjeli imati na svom stolu. Ma, priznajte…

Rad u Windows 8 operativnom sustavu

Iako je Dell XPS 18 neobično stolno računalo, na njemu je rad prilično – običan, ili bolje rečeno vrlo je jednostavan i ugodan. Tipkovnicu i miš smo spomenuli, pa ako ih koristite funkcioniraju jako dobro. Ako Dell XPS 18 želite koristiti kao tablet, nema problema, samo ga postavite u tablet položaj i stvar je riješena. Možete ga postaviti na poseban nosač ili pak položiti ravno na stol. Kombinacije su brojne, podesite si ga kako god želite :)

Dell XPS 18 ima dva diska – kalsični tvrdi disk od 500 GB (5.400 okr/min) i takozvani “ubrzivački” SSD disk od 32 GB. On ne služi za pohranu podataka nego za ubrzanje rada cjelokupnog sustava. I to stvarno radi jako dobro, aplikacije se pokreću puno brže nego što bismo očekivali, a i samo podizanje sustava je brže nego što bi to bilo da je u igri samo tvrdi disk. Računalo u privremenu “brzu” memoriju (SSD) spremi sve one najčešće poslove koje inače radite tako da je ukupna brzina puno veća. I to je dobro.

Dell XPS 18 radi na Windows 8 operativnom sustavu. Podiže se za 15-ak sekundi, gasi se za desetak sekundi, a iz stanja mirovanja se vraća za 2-3 sekunde. Sve u svemu, vrlo solidno za ugodan rad.

Što se hardverske konfiguracije tiče, vrlo smo zadovoljni s onim što smo pronašli u Dell XPS 18 računalu. Kao procesor je odabran Intel Core procesor iz 3. generacije odnosno “Ivy Bridge” obitelji. Konkretno, radi se o 2-jezgrenom Intel Core  i7-3537U na 2.0 – 3.1GHz (4MB smart cache), u koji je integirana Intel HD 4000 grafika. Dodatne grafičke kartice nema, što znači da Dell XPS 18 nećete moći koristiti za video igre, samo one najosnovnije.

Svoj brzi rad, osim “ubrzivačkom” SSD disku od 32 GB može zahvaliti i 8 GB RAM-a, a za pohranu podataka ima tvrdi disk od 500 GB. Ako vam i to nije dovoljno, imate brza 2x USB 3.0 ulaza na koje možete spojiti dodatne diskove veličine po vašoj želji. Isto tako, s lijeve je strane (malo straga, pod poklopcem) ulaz za SD memorijske kartice koji podržava pregršt memorijskih kartica koje možete “ubosti”.

Što se tiče nekih drugih dodatnih aplikacija, na raspolaganju vam je “My Dell” administracija, odnosno paket aplikacija s kojima možete dodatno prilagoditi prijenosnik svojim potrebama (personalizacija, backup, driveri,…). No, ako to i ne učinite, ovaj prijenosnik “po defaultu” radi jako dobro. Isto tako, pronaći ćete i trial inačicu Microsoftovog Office 365 uredskog paketa koji po želi možete dodatno i kupiti. Dell je odlučio ne instalirati pregršt dodatnog softvera nego je korisnicima ostavio na volju da si instaliraju što žele.

Windows Experience Index (WEI)

Zanimljivo Dell XPS 18 računalo smo testirali i sa standardnim WEI testom, s obzirom da radi na Windows 8 operativnom sustavu. Kao i prethodni Dellov prijenosnik koji smo testirali prije nekoliko dana (Dell Inspiron 7537) i Dell XPS 18 stolno računalo je namijenjeno u prvom redu poslovnim korisnicima.

Radi bolje orijentacije još jednom ćemo ponoviti osnovnu hardversku konfiguraciju Dell XPS 18 prijenosnika:
– PROCESOR: 2-jezgreni Intel Core  i7-3537U na 2.0 GHz, u Turbo modu na 3.1GHz (4MB smart cache)
– MEMORIJA: 2×4 GB DDR3L (1600 MHz)
– GRAFIKA: Intel HD 4000 integrirana
– MONITOR: 18,4 Full HD rezolucije (1920×1080 točaka), multitouch u 10 točaka, IPS
– DISK: 500 GB (5.400 okr/min) + 32 GB SSD
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8 (64-bitni)

Pristupili smo Windows Experience Index testiranju. Pokrenuli smo proces i nakon nekoliko minuta smo dobili slijedeće rezultate.

Evo rezultata testiranja:
– brzina procesora: 7,1
– brzina RAM radne memorije: 7,5
– radna grafika: 5,6
– 3D business i gamerska grafika: 6,4
– brzina diska: 5,9

Dakle, ukupna ocjena je ocjena “uskog grla”, a to je 5,6 (na skali od 1.1 do 9.9). Nismo se začudili kako je upravo grafika usko grlo ovog prijenosnika, što je logično jer nema dodatnu grafičku karticu. S druge strane njegov je rad brz i stabilan zahvaljujući onom malom SSD disku koji smo nekoliko puta spomenuli koji odlično odrađuje svoj posao.

Multimedija (audio i video)

Kratko i jasno, funkcionira besprijekorno. Osim što smo morali nadograditi aplikacije za audio i video, a to je vezano uz Windows 8 operativni sustav, sve ostalo je radilo standardno besprijekorno. Zvučnici postavljeni s lijeve i desne strane (po rubu) sviraju nevjerojatno jako, iako se praktički niti ne vide. Video datoteke su radile besprijekorno, čak smo probali i neke video obrade u Windows Movie Makeru i  sve je radilo prilično brzo.

Nismo se pretjerano bavili ovim dijelom, jer smo shvatili kako u multimedijskom dijelu Dell XPS 18 računalo radi zaista jako dobro.

Zaključak

Nemamo tu što puno filozofirati. Sviđa nam se svestranost Dell XPS 18 računala koje je, još ćemo jednom ponoviti, u prvom redu stolno računalo. Da, radi se o sve-u-jednom računalu, ili kako se to kaže All-in-One, što je Dell XPS 18 u punom smislu riječi.

Kada kažemo svestranost, tada mislimo na razne “pozicije” kako možete postaviti Dell XPS 18, a što ste već vidjeli na slikama iznad. Ovo je i prvo stolno računalo koje smo imali na testu, a koje možete “strpati” u torbu i vrlo jednostavno prenijeti na drugu lokaciju. Ok, trebat će vam malo veća torba, stane recimo u prosječni poslovni kofer.

Itekako nam se svidio veliki 18,4 inčni ekran koji je osjetljiv na dodir i koji je u stvari cijelo računalo, jer se “u pozadini” nalazi cijelo računalo. Isto tako, ukoliko je potrebno, možete ga (ako želite) koristiti i kao poveći tablet uređaj, ali i kao prezentacijski uređaj koji je puno efikasniji nego neki konkurentski tableti od nekih 12.2 inča, što u ovom slučaju zvuči smiješno.

Svidjeli su nam se i tipkovnica i miš. Vrlo su kvalitetni i precizni, napravljeni su od kvalitetnih materijala i vrlo kompaktnog dizajna. Primjerice, miša potpisuje Logitech, što je dovoljna garancija za kvalitetu. Svidjelo nam se što odmah rade prilikom paljenja, ne trebaju nikakvi driveri niti bilo kakva posebna podešavanja. Vrlo profesionalno.

Ono što nam je malo manje leglo je ponešto stariji Intel Core procesor iz 3. generacije odnosno “Ivy Bridge” obitelji. Ne možemo mu ništa zamjeriti, radi se o 2-jezgrenom Core i7 procesoru, no poznato je da troše više struje od Intel “Haswell” procesora i imaju osjetno slabiju grafiku. No, ako vam to ništa ne znači ništa, nećete to niti primijetiti. Inače, baterija je prilično izdržljiva i trajat će dobrih 5 sati rada, a i to možete podesiti u Windows operativnom sustavu. Isto tako, dobro bi došao i HDMI video izlaz koji nam nekako nedostaje.

Na kraju moramo spomenuti i cijenu koja… nije mala. Ali nije niti pretjerana. Ok, sigurno će netko spomenuti kako se za taj novac može kupiti jača konfiguracija, no ne sigurno ovako veliki ekran osjetljiv na dodir! Naše je mišljenje da Dell XPS 18 jednostavno ne možete uspoređivati s drugim računalima jer ih u ovoj klasi praktički niti nema. Uspoređivati samo hardver a ne i funkcionalnost i namjenu, to je kao da uspoređujete kruške i jabuke.

Dakle, cijena Dell XPS 18 računala u Hrvatskoj je 10.954 kuna pa sve do 12.499 kuna, ovisno gdje kupujete. Isto tako, važno je znati i kako ima čak 36 mjeseci garancije (3 godine).

Više informacija o Dell Inspiron 7537 prijenosniku potražite na:

+ Hvalimo
+ veliki 18,4 inčni ekran osjetljiv na dodir, najveći koji smo vidjeli
+ višestruki način rada, razne pozicije
+ vrlo usklađen rad hardvera
+ odlična bežična tipkovnica i bežični miš

– Zamjeramo
– nema HDMI vido izlaz
– starija generacija Core procesore (Ivy Bridge)
– cijena

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 7,6 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.