Dell Inspiron 7537 recenzija – lijep, brz i stabilan prijenosnik

Fotografija članka: Dell Inspiron 7537 recenzija – lijep, brz i stabilan prijenosnik

U našu je redakciju sletio i jedan Dellov prijenosnik koji nam se već na prvi pogled svidio. Odlučili smo testirati novi Dell Inspiron 7537 prijenosno računalo.

Oglas

Koliko god raste prodaja smartfona i tableta, tržište prijenosnih računala se i dalje jako dobro drži, iako se o njima više toliko ne piše u medijima. Naš Racunalo.com portal je jedan od rijetkih koji se brine i za vašu privatnu odnosno poslovnu stranu, a za to vam treba prijenosno računalo. Ono što možete s prijenosnikom uglavnom nećete tako efikasno odraditi s tabletima. Dell Inspiron 7537 prijenosno računalo sa svojim kvalitetnim 15,6 inčnim ekranom nam je već nakon nekoliko sati testiranja izmamio osmjeh na licu.

Dell je vrlo zanimljiva kompanija. U proteklih nekoliko godina je imala puno internih promjena, a one veće su se dogodile posljednjih godinu dana. Još smo na saznali koji su planovi Della koji za sebe kažu kako su jedan od najvećih startup kompanija na svijetu.

Ono što je sigurno je kako ćemo o Dellu u bliskoj budućnosti čuti sve više i vjerojatno će biti i sve češći gosti na našem portalu, jer upravo i za regiju jugoistočne Europe imaju velike planove. Logično je da se ozbiljna svjetska kompanija pojavljuje i na ozbiljnom hrvatskom portalu. Kao što smo rekli, sve više.

Ukratko, osim širenja na području mrežne infrastrukture, poslovnih korisnika i servera, namjeravaju rasti i na području tableta i osobnih računala. Upravo u ovu posljednju i vrlo važnu kategoriju spada i Dell Inspiron 7537 prijenosno računalo.

U nastavku ćemo analizirati novi Dellov prijenosnik koji ima sve karakteristike da postane vaš kućni miljenik. Hardverska konfiguracija mu je vrlo zanimljiva, dizajn poseban, a i cijena mu je takva da bi mogla privući veći broj korisnika. Ono što možda Dellu možemo zamjeriti je da je neopravdano zanemaren u medijima, a tu ćemo grešku makar djelomično ispraviti ovim testom. A uskoro vas očekuje još jedan…

Dell Inspiron 7537 recenzija

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

U kutiji jednostavnog izgleda pronašli smo prijenosno računalo Dell Inspiron 7537. Inače, ovaj je model pripadnik hvaljene Dellove Inspiron serije 7000.

Kućište Dell Inspiron 7537 prijenosnika je od brušenog metala srebrne boje i metalno, osim s donje strane gdje je plastika. Po sredini stražnje strane standardno se nalazi ugraviran okrugli Dellov logo koji je vrlo prepoznatljiv i s daljine.

S donje strane ćete pronaći dva zvučnika, poveći ventilacijski izlaz po cijeloj širini u gornjem dijelu, te dvije poprečne gumirane nožice koje onemogućuju klizanje prijenosnika dok radite na stolu. Naljepnica Windowsa 8 govori nam na kojem operativnom sustavu radi Dell Inspiron 7537 prijenosnik.

Što se ulaza i izlaza tiče, s lijeve se strane nalaze dva brza USB 3.0 ulaza, te ulaz za punjač koji se također nalazi u kutiji. S desne strane ćete pronaći višestruki čitač SD kartica (8-u-1), zajednički ulaz za slušalice i mikrofon, te još dva brza USB 3.0 ulaza. Skroz desno nalaze se HDMI video izlaz i preklopni LAN mrežni ulaz (preklopni je zbog zaobljenog dizajna). S prednje strane (lijevo) ćete pronaći dva LED indikatora – jedan pokazuje stanje baterije, a drugi rad tvrdog diska. Uvijek korisne LED-ice…

Djeluje vrlo čvrsto i robusno, a po današnjim je standardima možda malo i pretežak, ima 2,6 kilograma. No, sigurno nije previše. Dimenzije su mu slijedeće:
– širina: 379,4 mm
– dubina: 254,8 mm
– visina: 22,2 mm

Vanjski je izgled vrlo dopadljiv i vjerujemo kako će se svidjeti većini korisnika. Dizajn je blago zaobljen, u stvari Dell proizvodi vrlo prepoznatljive prijenosnike koji s jedne strane poštuju klasiku, a s druge odišu modernim linijama. Ova nam se kombinacija sviđa.

Ekran, tipkovnica i touchpad

Kada smo otvorili Dell Inspiron 7537 prijenosnik, ugledali smo veliki 15,6 inčni ekran. Kažemo veliki jer su današnji trendovi usmjereni prema ultrabook prijenosnicima koji uglavnom imaju manje ekrane. Nekada je ekran od 15,6 inča bio standard, a danas je to već veliki prijenosnik. Ipak no što moramo reći za LED ekran Dell Inspiron 7537 prijenosnog računala je kako ima Full HD rezoluciju od 1920×1080 točaka (omjer 16:9), i ima široki kut gledanja. Eh, da, osjetljiv je na dodir i podržava multitouch u čak 10 točaka. Ekran je definitivno jedna od jačih karakteristika ovog prijenosnika, a slika je oštra i jasna. Iznad ekrana se nalazi HD kamera koja će vam odlično poslužiti za video konferencije u Skype ili nekom drugom softveru.

Ispod ekrana nalazi se tipkovnica koja je također srebrne boje, kao i njen okoliš, te odmorište za ruke. Tipkovnica ima i numerički dio, a tipke imaju bijelo pozadinsko osvjetljenje u dva nivoa jačine. Naravno, osvjetljenje možete i isključiti. Tipke su vrlo ugodne i za duži rad, pa ako imate naviku kucati veće količine teksta vjerujemo kako ćete uživati. Ipak, spomenut ćemo dvije stvari koje smo primijetili – za aktivaciju funkcijskih tipki morate stisnuti i “Fn”, a i tipka “Enter” je nestandardnog oblika (duguljasta), više volimo onu “u dva reda”.

Ispod tipkovnice se nalazi touchpad koji je također srebrni i malo niži od okoliša. Vrlo je velik, napravljen je od jednog dijela i odlično reagira na korisničke komande. Jedan od boljih po kojim smo “tapkali”. Inače, takvi jednodjelni touchpadovi znaju imati problema u radu, no ovaj je za vrijeme teksta radio besprijekorno. Kao i ekran, i tipkovnica i touchpad su sigurno jači elementi ovog prijenosnika.

Jasno je kako je Dell želio jednostavnim linijama i bojama privući svoje buduće korisnike. To je formula koja u većini slučajeva pali, a slobodno možemo reći kako Dell Inspiron 7537 prijenosniku itekako dobro stoji njegova srebrna boja.

Rad u Windowsima

Dell Inspiron 7537 prijenosnik radi na Windows 8 Pro operativnom sustavu (64 bitni). S obzirom da ima tvrdi disk (HDD) očekivali smo kako će se operativni sustav nešto sporije podizati, što je i logično. Sustav se podiže za 30-40 sekundi, gasi se za 15- sekundi, a iz “sleep” moda se vraća za 2-3 sekunde. Brojke su vrlo solidne i tu nemamo što zamjeriti.

Hardverska konfiguracija ovog ljepotana je prilično solidna. Srce na kojem kuca Dell Inspiron 7537 prijenosnik je Intel Core i7-4500U procesor iz “Haswell” obitelji – radnog je takta na 1,8 GHz, a u turbo modu radi na 3,0 GHz. U procesor je integrirana Intel HD 4600 grafika koja će vrlo solidno upravljati grafički manje zahtjevnim video igrama, no ako zatreba po potrebi se pali ona jača Nvidijina GeForce 750M grafička kartica s 2 GB dedicirane video memorije. Drugim riječima, ovaj će prijenosnik zadovoljiti potrebe velike većine poslovnih i kućnih korisnika.

Ono što smo još zanimljivo pronašli u Dell Inspiron 7537 prijenosniku je način upravljanja baterijom. Naime, Dell je ugradio takozvani Dell Intelligent Display i Dell Extended Battery Life. Ovaj će vam dodatak omogućiti duže trajanje baterije. Inače, prijenosnik ima dvije grafičke kartice – kada ne radite zahtjevne stvari aktivna je Intel HD 4600 grafika, a kada primjerice pokrenete video igru ili neki zahtjevniji grafički posao pali se Nvidia GeForce GT 750M grafička kartica koja ima dodatna 2 GB VRAm video memorije.

Za brz i stabilan rad Dell Inspiron 7537 prijenosnik može zahvaliti i 8 GB RAM-a, a tvrdom disku od 1 TB može zahvaliti za pregršt prostora za pohranu podataka. Ako vam čak i to nije dovoljno, na 4x USB 3.0 možete spojiti i vanjske brze diskove i tako dodatno popraviti situaciju. Iako po nama to nije potrebno. Ipak, voljeli bi da ima i neki dodatni SSD disk, rad bi se osjetno ubrzao. Ali to i košta.

Što se tiče nekih drugih dodatnih aplikacija, na raspolaganju vam je “My Dell” administracija, odnosno paket aplikacija s kojima možete dodatno prilagoditi prijenosnik svojim potrebama (personalizacija, backup, driveri,…). No, ako to i ne učinite, ovaj prijenosnik “po defaultu” radi jako dobro.

Windows Experience Index (WEI) – indeks zadovoljstva je “zadovoljan”

Kako Dell Inspiron 7537 prijenosnik radi na originalnom Windows 8 Pro operativnom sustavu koji je u prvom redu namijenjen poslovnjacima, pa ćemo reći kako je i ovaj prijenosnik u prvom redu namijenjen poslovnim ljudima.

Radi bolje orijentacije još jednom ćemo ponoviti osnovnu hardversku konfiguraciju Dell Inspiron 7537 prijenosnika:
– PROCESOR: 2-jezgreni Intel Core i7-4500U na 1,80 – 3,0 GHz  (4MB cache)
– MEMORIJA: 8 GB DDR3L (1600 MHz)
– MONITOR: 15,6 Full HD rezolucije (1920×1080 točaka), multitouch u 10 točaka, IPS, LED
– GRAFIKA: Intel HD 4600 integrirana + Nvidia GeForce GT 750M s 2 GB VRAM-a (DDR5)
– DISK: 1 TB (5.400 okr/min)
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8 Pro (64-bitni)

Pristupili smo Windows Experience Index testiranju. Pokrenuli smo proces i nakon nekoliko minuta smo dobili slijedeće rezultate.

Evo rezultata testiranja:
– brzina procesora: 7,2
– brzina RAM radne memorije: 7,5
– radna grafika: 5,8
– 3D business i gamerska grafika: 6,5
– brzina diska: 5,9

Dakle, ukupna ocjena je ocjena “uskog grla”, a to je 5,8 (na skali od 1.1 do 9.9). Grafika je možda najslabija točka ovog prijenosnika, no isprobali smo nekoliko igara i one su radile vrlo solidno (Far Cry 3, Gas Guzzlers Extreme).

Sve u svemu, hardverska konfiguracija i brojke na ovom osnovnom testu nam pokazuju kako je Dell Inspiron 7537 vrlo stabilno i hardverski jako dobro “zaokruženo” i svestrano prijenosno računalo.

Multimedija (audio i video)

Isprobali smo i multimedijske mogućnosti ovog prijenosnika. Nema se tu što puno reći – zvučnici su prilično dobri i jaki, svira sve u šesnaest, a video sadržaji se emitiraju besprijekorno. S obzirom na hardversku konfiguraciju, možete se upustiti i u neke grafičke i druge obrade jer se Dell Inspiron 7537 zagrijava vrlo malo, što nam se također svidjelo.

Uglavnom, na priču o multimediji ne treba trošiti riječi jer sve – radi.

Zaključak

Ukratko, Dell Inspiron 7537 prijenosno računalo je itekako opravdalo našu pažnju. Ima sve one potrebne elemente koje bi mogle privući većinu korisnika. Po onome što smo vidjeli nekako nam se čini kako je više namijenjen za poslovne svrhe, no slobodno možemo reći kako će njegova svestranost i dobro zaokružena hardverska konfiguracija zadovoljiti i kućne korisnike.

Dakle, Dell Inspiron 7537 možete bez problema koristiti i za rad u Wordu, Excelu i drugim uredskim alatima, surfanje Internetom, slušanje glazbe i gledanje filmova, uređivanje video zapisa, a može poslužiti i za igranje video igara. Drugim riječima, zadovoljit će veliku većinu korisnika.

Svakako ćemo izdvojiti odličan ekran osjetljiv na dodir koji krasi Dell Inspiron 7537 prijenosnik. Nije niti čudo, Dell je vodeći svjetski proizvođač ekrana i to je primijenio i na ovaj model. Odlična mu je i tipkovnica s pozadinskim osvjetljenjem, kao i veliki i precizan touchpad. Baterija je vrlo solidna, izdržat će 4-5 sati rada.

Ono što ipak malo zamjeramo je nedostatak SSD diska, te ponešto veća težina što se nekima neće svidjeti. No, mislimo kako 2,6 kilograma nije puno, možda u današnje vrijeme, ali ako hoćete ultrabook, onda ga i kupite, ali je onda i cijena veća.

Kada već spominjemo cijenu, recimo kako se ovaj prijenosnik odnedavno nalazi u prodaji u Hrvatskoj, a cijena mu je po nama vrlo primjerena. Ovog ljepotana koji se odaziva na ime Dell Inspiron 7537 možete kupiti već po cijeni od 7.350 kuna pa sve do 7.900 kuna, ovisno gdje kupujete. Isto tako, važno je znati i kako ima čak 36 mjeseci garancije (3 godine). Po nama ovo nije velika cijena za ovako  usklađen i jak prijenosnik s ekranom osjetljivim na dodir.

Više informacija o Dell Inspiron 7537 prijenosniku potražite na:

+ Hvalimo
+ kvalitetan 15,6 inčni ekran
+ vrlo usklađen rad hardvera
+ odlična tipkovnica i toucpad

– Zamjeramo
– tvrdi disk umjesto SSD-a
– ponešto veća težina
– nestandardna Enter tipka

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 7,4 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.