RAM, VRAM, cache i druga vrsta memorije za gamerska računala [učimo zajedno]

Fotografija članka: RAM, VRAM, cache i druga vrsta memorije za gamerska računala [učimo zajedno]

Jedan od najvažnijih dijelova vašeg računala (bilo koje vrste) je radna memorija ili RAM (Random Access Memory). O RAM-u, njegovoj količini i brzini, uvelike ovisi i rad samog računala.

Oglas

RAM se uglavnom koristi za privremeno smještanje aplikacija i programa koje često koristite, dok je računalo upaljeno. Kada se računalo gasi, tada se prazni i RAM te postaje slobodan za “punjenje” recimo slijedećeg radnog dana. Aplikacije trebaju “mjesto” gdje će se izvršavati sve komande, upravo se to događa u RAM memoriji.

Kako su te iste informacije “random”, odnosno RAM nikada ne zna koja će se pojaviti u kojem trenutku, potrebno je da radi vrlo brzo i te se informacije ne pohranjuju trajno, nego privremeno, tek toliko koliko trebaju. Dok ne koristite svoje računalo, budite uvjereni da se u RAM memoriji ne nalazi ništa, niti je pokrenut koji program.

Danas najpopularniji RAM nosi oznaku DDR (Double Data Rate) i svakako preporučujemo da upravo ovu vrstu RAM memorije koristite u svojem gamerskom računalu, bez obzira radi li se o prijenosnom ili stolnom. Trenutno je aktualna DDR3 memorija koja je u prosjeku za 30% brža od DDR2 memorije. Većina današnjih procesora je kompatibilna s DDR3 RAM memorijom, kao što je  Intel Core i7 ili AMDs Phantom serije procesora. Kako ne bi preduboko ulazili u analizu, recimo kako je dobro imati što više RAM memorije na računalu – više memorije osjetno može ubrzati rad vašeg računala.

Postoji i druga vrsta RAM-a, a to je video memorija koja se nalazi na grafičkim karticama, odnosno VRAM (Video Random Access Memory). Funkcionira na sličan način kao i RAM, samo što je njezin zadatak da rastereti procesor i radnu memoriju (“normalan” RAM)  i odradi sve matematičko-grafičke kalkulacije unutar video VRAM memorije. U prvom se redu to osjeti kod kompleksnih grafičkih obrada, a najčešće kod video igara. Ne zaboravite, igrači video igara na PC računalima su vjerojatno jedni od najzahtjevnijih i najnaprednijih korisnika računala koji itekako dobro znaju kako iskoristiti sve mogućnosti RAM i VRAM memorije.

Zbog toga čete često u hardverskim konfiguracijama računala vidjeti kako računalo ima i “dediciranu” grafičku karticu (dakle, ima ih dvije – onu internu i dodatnu vanjsku) koja ima vlastitu memoriju. Čim to vidite znajte kako je to računalo osjetno jače i brže u svom radu praktički na svim područjima – posao, surfanje Internetom, multimedija, video igre. Naravno, to se osjeti i na cijeni, ali upravo su računala tipična za onu narodnu poslovicu – “koliko para toliko muzike”.

Recimo i kako je važno koja je brzina memorije, odnosno na kojoj frekvenciji radi. Danas se najčešće koristi DDR3 RAM na 1600 MHz i ispod toga ne biste trebali ići. To je standard, a na vama je da se samo odlučite za proizvođača RAM-a. Ima ih jako puno (Corsair, Kingston, Samsung,…), nije loše prilikom kupovine provjeriti i kolika im je brzina čitanja i zapisivanja podataka, jer i o tome uvelike ovisi brzina rada  računala. Tu vas mogu savjetovati prodavači, no formula je jednostavna – brža memorija  je skuplja.

I postoji ona treća vrsta memorije na koju ćemo vam skrenuti pažnju, a to je Cache memorija. Radi se o vrlo maloj količini memorije koja je integrirana na matičnu ploču računala i još je brža od samog RAM-a. Koristi se uglavnom za najčešće korištene komande i aplikacije, odnosno dijelove aplikacija. Računa se u megabajtima i vrlo je skupa, zato je nema puno u računalu, ali zato odlično odrađuje svoj posao i dodatno ubrzava rad računala. Što što računalo ima više “cachea”, to će raditi brže.

Vjerojatno ste pomislili što je s tvrdim (HDD) diskovima? Iako se na njih također pohranjuju podaci, to nije radna memorija. Karakterizira ih ogroman kapacitet (u odnosu na RAM), trajno pohranjivanje podataka (i kad se računalo gasi) te višestruko sporiji rad od RAM-a. U novije su se vrije pojavili i SSD diskovi koji su osjetno brži od HDD diskova, što ćete također osjetiti na brzini rada računala. No, ni SSD nije ram, samo nekoliko puta brži HDD.

Ono što trebate zapamtiti kod svih vrsta memorije (RAM, VRAM, cache,…) je – što više i brže to bolje. Uvijek smo savjetovali sve korisnike ovako – ako išta treba dodati u računalo kako bi ono bilo brže to je radna memorija. Vrlo se jednostavno može dokupiti i ugraditi, a računalo će vam biti itekako zahvalno, a vaš rad osjetno ugodniji. Uglavnom se radi o investiciji od nekoliko stotina kuna koje će vam se višestruko vratiti.

Ako vam i ovo nije dovoljno, više o memoriji z aračunala možete pročitati .

DDR RAM i druga vrsta memorije

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.