Danska će dobiti digitalnog ambasadora

Fotografija članka: Danska će dobiti digitalnog ambasadora

Kako bi ostvarila bolju komunikaciju s velikim tehnološkim kompanijama, Danska namjerava imenovati posebnog ambasadora koji će pregovarati s njima. Razlog – kompanije imaju preveliku moć i utjecaj.

Oglas

Anders Samuelsen, danski ministar Ministarstva vanjskih poslova, u posljednjem je intervjuu s tamošnjim medijima potvrdio kako će imenovati “digitalnog ambasadora”, odnosno osobu koja će pregovarati s američkim globalnim tehnološkim divovima kao što su Google, Apple i Microsoft.

Prema mišljenju danskog ministra, tehnološke kompanije imaju preveliku moć i utjecaj kako na pojedince tako i na cijelu državu u cijelosti. Spomenuo je kako su kompanije postale neka nova vrsta “nacija” i kako im se treba suprotstaviti.

Novi će ambasador pregovarati s američkim kompanijama koje su postale utjecajnije nego neke države s kojima je Danska u tradicionalno dobrim odnosima. Lokalni izvori navode kako se s ovim se potezom slažu i kraljica Margareta II i kompletna danska diplomacija.

Samuelsen tvrdi kako je utjecaj Applea i Googlea toliko velik da su umalo bili uključeni u G20 sastanke 20. ekonomski najnaprednijih zemalja u svijetu kao nova zemlja/ekonomija.

Čini se kako su se već pokazali prvi rezultati novog načina odnosa s velikim kompanijama. Primjerice, Facebook je prošlog tjedna najavio izgradnju novog podatkovnog centra u danskom gradu Odense, iako Samuelsen tvrdi kako je to rezultat 3-godišnjih pregovora. Isto tako, investicijska organizacija danskog Ministarstva vanjskih poslova pod nazivom “Invest in Denmark” s Appleom već 3 godine pregovara o izgradnji novog podatkovnog centra u drugom danskom gradu Viborgu.

Danci se očito odlično brinu za vlastite nacionalne interese. Ovo je primjer iz kojeg bi nešto korisno mogli naučiti i predstavnici naše vlade.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.