Dani poduzetništva u Varaždinu u znaku predstavljanja razvojnih programa za novoosnovane ICT tvrtke

Fotografija članka: Dani poduzetništva u Varaždinu u znaku predstavljanja razvojnih programa za novoosnovane ICT tvrtke

Dani poduzetništva u Varaždinu u znaku predstavljanja razvojnih programa za novoosnovane ICT tvrtke

Dane poduzetništva, koji se u sklopu Globalnog tjedna poduzetništva – Global Entrepreneurship Week – ove godine po prvi puta održavaju u Hrvatskoj, danas su na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu službeno predstavili i otvorili prodekan fakulteta prof.dr.sc. Dragutin Kermek, gradonačelnik grada Varaždina Ivan čehok te direktorica tvrtke Microsoft Hrvatska Venesa Schütz. Dani poduzetništva osmišljeni su kako bi studentima, mladim poduzetnicima i tvrtkama u nastajanju omogućili što kvalitetniji razvoj inovatorskih, poduzetničkih i rukovoditeljskih sposobnosti korištenjem prednosti koje pružaju nova rješenja i tehnologije. Uz primjere lokalnih poduzetnika, dvodnevni program konferencije nizom predavanja i radionica predstavio je niz praktičnih inicijativa i resursa koji pomažu u razvoju konkretnog poslovanja.

Ratko Mutavdžić, glavni tehnološki savjetnik u Microsoftu Hrvatska, Dani poduzetništva

Ivan čehok, gradonačelnik grada Varaždina, Dani poduzetništva

Dragutin Kermek prodekan Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Dani poduzetništva

Obraćajući se okupljenima tijekom otvaranja konferencije, direktorica Microsofta Hrvatska Venesa Schütz posebno je naglasila značaj i vrijednost inovacije i razvoja suvremenih tehnoloških rješenja u današnjem nestabilnom ekonomskom okružju: „činjenica je kako inovacija predstavlja temelj stvaranja ekonomskih prilika i uspjeha. Tvrtke koje svoje poslovanje izgrade na inovativnim temeljima i nastave ulagati u razvoj moći će znatno bolje i kvalitetnije odgovoriti na izazove razdoblja teških ekonomskih situacija. Takvim će pristupom ujedno stvoriti uvjete za brži rast u trenutku kada se ekonomska klima poboljša.“

Dani poduzetništva u Varaždinu - Venesa Schütz, direktorica Microsofta Hrvatska

U sklopu prvog dana konferencije direktor Microsoftove Unlimited Potential inicijative za područje srednje i istočne Europe, Jeremy Gittins i direktor Microsoftovog specijalnog tima za tvrtke u nastajanju, Cliff Reeves predstavili su Microsoft BizSpark, novi program koji se pokreće u Hrvatskoj i koji će novoosnovanim i mladim ICT tvrtkama osigurati neophodnu podršku tijekom razvojnog razdoblja. U program se mogu prijaviti sve hrvatske tvrtke koje se bave razvojem računalnih i telekomunikacijskih rješenja, posluju kraće od 3 godine i imaju godišnji prihod manji od milijun američkih dolara. Prednosti koje osigurava članstvo uključuju besplatne licence za razvojne alate i poslužiteljske platforme, Microsoftovu profesionalnu tehničku podršku te podršku ostalih članova BizSpark zajednice. Sudjelovanjem u programu tvrtke osiguravaju i pravo na uvrštenje u online BizSparkDB imenik koji će im pomoći u jednostavnijem i bržem stupanju u kontakt s potencijalnim investitorima, klijentima i partnerima.

„Inicijativama u sklopu našeg Unlimited Potential programa nastojimo osigurati vrijednost i prednosti koje donose suvremene informacijske i telekomunikacijske tehnologije svima kojima je takva pomoć neophodna. Tako smo u Hrvatskoj uz DreamSpark program, koji inovativnim studentima osigurava pristup akademskim inačicama razvojnih alata i platformi, ove godine odlučili pokrenuti i BizSpark. Inicijativa je zamišljena da na principima istovjetnim programu za studente pomogne u razvoju poslovanja mladih i inovativnih komercijalnih tvrtki“, u izlaganju je naglasio Gittins.

Jeremy Gittins, direktor Microsoftove Unlimited Potential inicijative za područje srednje i istočne Europe, Dani poduzetništva u Varaždinu

Mladim hrvatskim tvrtkama koje se priključe BizSpark programu osigurat će se besplatno korištenje Visual Studio razvojne okoline s punom pretplatom na pristup MSDN-u, odnosno Microsoftovoj mreži razvojnih stručnjaka. Program također uključuje besplatne licence za suitu alata Expression Studio te podršku za mrežnu pohranu i pružanje aplikacija i sadržaja korištenjem Windows Server, SQL Server, Office SharePoint Server, Systems Center i BizTalk Server infrastrukturnih platformi.
„BizSpark čini osnovu provjerenog i održivog ekosustava u kojem sudjeluju mlade tehnološke tvrtke visokog potencijala, investicijske, odnosno razvojne organizacije i Microsoft. Osiguravanjem jednostavnog pristupa neophodnim alatima, infrastrukturnim platformama i pratećim uslugama cilj nam je omogućiti da mlade i inovativne tvrtke svoje zamisli u što kraćem roku pretvore u konkretno rješenje i ponude ga na tržištu“, u izlaganju je pojasnio Reeves.

Cliff Reeves, direktor Microsoftovog specijalnog tima za tvrtke u nastajanju, Dani poduzetništva u Varaždinu

Tomislav Kovačević, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, u svojem se izlaganju osvrnuo na programe poticanja MSP-a istaknuvši: „Jačanje konkurentnosti gospodarstva jedan je od strateških ciljeva Vlade RH za čije ostvarenje je iznimno važno ulaganje u inovacije. Od ukupno 260 milijuna kuna bespovratnih sredstava osiguranih u 2008. godini za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, za inovacije su utrošena 44 milijuna. Osim dodjele bespovratnih sredstava, HAMAG utječe na razvoj poduzetništva jamčeći za kvalitetne poduzetničke projekte, neovisno o tome jesu li nositelji projekata početnici ili već afirmirani poduzetnici koji šire svoje poslovanje“. Dok je Vladimir Sabo, voditelj programa TEST Hrvatskog instituta za tehnologiju, pobliže objasnio je kojim mjerama Vlada potiče inovativnost i poduzetništvo unutar znanstvene i akademske zajednice rekavši: „Program TEST je najvažniji je instrument davanja državnih poticaja primijenjenim istraživanjima u području tehnologije, s naglaskom na poticanje razvoja visokih tehnologija. Želimo ostvariti spoj znanosti i gospodarstva a od projekata se očekuju komercijalno korisni rezultati te primjena rezultata s ciljem gospodarskog rasta i stvaranja zajednice znanja“. Ante Mamić, direktor programa VENCRO u Poslovno-inovacijskom centru Hrvatske, okupljenima je predstavio razvojne programe RAZUM, IRCRO i VENCRO kojima se osigurava početno financiranje novoosnovanih poduzeća i razvoj novih proizvoda i usluga, potiče razvoj fondova rizičnog kapitala te ostvaruje suradnja između gospodarstva i znanstveno-istraživačkih institucija istaknuvši pri tome „Poslovno – inovacijski centar Hrvatske – BICRO prepoznao je Microsoftovu inicijativu kao iznimno kvalitetan primjer socijalne osviještenosti jedne od najjačih multinacionalnih kompanija na svijetu, ali i njihove sposobnosti da se planira dugoročno, gdje se kratkoročna korist žrtvuje za puno veće buduće potencijale mladih inovativnih mozgova. BICRO je ponosan partner ovog projekta. “.

Direktor Microsoftovog inovacijskog centra u Varaždinu, Marko Drenovački, u završnom predavanju prvog dana konferencije ukazao je na značaj rada centra u osiguravanju podrške studentskim projektima u Hrvatskoj. Ističući primjer tvrtke Initium Futuri, čiji su osnivači tijekom studiranja na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu osvojili brojna međunarodna i domaća priznanja – uključujući i nagradu s Microsoftovog svjetskog natjecanja Imagine Cup – Drenovački se osvrnuo i na činjenicu kako Microsoftov inovacijski centar već pune tri godine uspješno djeluje u Hrvatskoj.

„Ideja centra bila je da formalnom obukom i tehničkom pomoći u razvoju softvera pomognemo u stvaranju i plasmanu novih proizvoda, razvoju hrvatskih ICT tvrtki te zapošljavanju novih djelatnika u navedenim poduzećima. Drago nam je da našu treću obljetnicu možemo proslaviti s izvrsnim rezultatima. No, sada su pred nama novi i prošireni ciljevi – u ostvarivanju tih ciljeva veliku važnost vidimo u proširenju suradnje i podršci grada Varaždina, kao i u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike i lokalnom zajednicom općenito. Otvaranjem novih centara u zemlji u nadolazećim godinama sigurno ćemo ostvariti dodatni pozitivni učinak na lokalno IT tržište i industriju i hrvatsko gospodarstvo u cjelini“, naglasio je Drenovački.

Dani poduzetništva u Varaždinu - HAMAG, HIT, BICRO

Nakon prvog dana kojeg su obilježila predavanja i predstavljanje poticajnih programa i inicijativa za studente i mlade poduzetnike, Dani poduzetništva nastavit će se u srijedu 19. studenog nizom radionica u sklopu Microsoftovog inovacijskog centra. Uz pobliže predstavljanje Microsoftove poduzetničke inicijative o kojoj će govoriti direktor centra Marko Drenovački, na radionicama će sudjelovati Microsoftov razvojni evanđelist Darko Jovišić, Ana Desić iz Microsoftovog inovacijskog centra, predstavnici udruga eSTUDENT i AIESEC, kao i Karlo Kukec iz Tehnološkog Parka Varaždin. Jovišić i Desić će predstaviti najpopularnije tehnologije i rješenja kojima se služe Microsoftovi partneri te dati konkretne primjere u korištenju novih tehnologija u poticanju i razvitku poduzetništva.

Dani poduzetništva u Varaždinu

Dodatne informacije o konferenciji, kao i detaljan program događanja dostupni su na internetskim stranicama:

Sudjelovanje u programu Dana poduzetništva je besplatno, a svi zainteresirani događanja mogu pratiti i live streaming tehnologijom putem internetskih stranica na adresi:

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.