Dani e-infrastrukture 2016 idućeg tjedna u Srcu

Fotografija članka: Dani e-infrastrukture 2016 idućeg tjedna u Srcu

Sveučilišni računski centar od 23. do 25. svibnja 2016. organizira Dane e-infrastrukture. Dani e-infrastrukture nastali su spajanjem nekoliko tradicionalnih okupljanja korisnika Srca: Dana e-infrastrukture, Dana sustava AAI@EduHr, Dana digitalnih repozitorija i Okupljanja korisnika ISVU REST API-ja.

Oglas

Tijekom tri dana, od 23. do 25. svibnja 2016. godine, planiramo organizirati niz tematskih rasprava, predavanja i radionica vezanih uz usluge Srca. Bavit ćemo se i temama zanimljivim znanstvenoj i akademskoj zajednici u Republici Hrvatskoj.

Prvi dan događanja nosi naziv „Znanost, obrazovanje i e-infrastruktura u sklopu kojeg će se održat uvodna predavanja i dvije panel-rasprave: „Financiranje i održivost znanstvene e-infrastrukture“ te „Načela i praksa otvorenosti u sustavu znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj“. Naglašavamo da se radi o temama koje nisu tehnološke prirode, već su povezane s upravljanjem u sustavu visokog obrazovanja i znanosti

Prvoj panel-raspravi prethodit će uvodna predavanja koja će održat: akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost na temu „Financiranja znanstvenih projekata i infrastrukture putem zaklade“, dr. sc. Dubravko Kičić, izvršni direktor i predsjednik Uprave BIOCentra na temu „Uloga e-infrastrukture u razvoju biotehnologije“ te prof. dr. sc. Zlatan Car, prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci, na temu „E-infrastruktura kao temelj modernog Sveučilišta“.

Nakon uvodnih predavanja uslijedit će panel-rasprava pod nazivom: „Financiranje i održivost znanstvene e-infrastrukture“, kroz koju želimo raspravljati o tome u kojoj mjeri i na koji način informacijske i komunikacijske tehnologije iz neizbježnog troška pretvoriti u alat za ostvarivanje strateških ciljeva u sustavu visokog obrazovanja i znanosti, odnosno u ustanovama toga sustava. Moderator će biti Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca, a sudionici uvodničari.

Uvodna predavanja u drugu panel-raspravu pod nazivom „Načela i praksa otvorenosti u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj“ održat će doc. dr. sc. Jadranka Stojanovski, Sveučilište u Zadru i Institut Ruđer Bošković na temu „Otvorena znanost – Europa poziva na djelovanje“, izv. prof. dr. sc. Vlado Cetl, Sveučilište u Zagrebu, Geodetski fakultet, pod nazivom „Otvoreni podaci Dunavske regije – otvorena podatkovna infrastruktura u praksi“ i Sandra Kučina Softić, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, pod nazivom „Otvoreni obrazovni sadržaji i otvoreno obrazovanje – od politike EU do prakse u Hrvatskoj“.

Moderator drugog panela bit će dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra, a panelisti su izv. prof. dr. sc. Vlado Cetl, predstojnik Zavoda za primijenjenu geodeziju, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Jadranka Stojanovski, Sveučilište u Zadru i Institut Ruđer Bošković i prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Između dvije panel-rasprave bit će svečana dodjela nagrada povodom Mjeseca eduroama.

Drugi i treći dan usmjereni su više na tehničke i operativne aspekte e-infrastrukture. Tako će se drugi dan, u tematskoj skupini Gradimo hrvatski otvoreni i znanstveno-obrazovni oblak, istaknuti važnost računalnih resursa koje razvijamo u znanstvenoj i istraživačkoj zajednici te, kroz tematsku skupinu Interoperabilnosti informacijskih sustava u znanosti i visokom obrazovanju, ukazati na važnost informacijskih sustava. Trećega dana stavit će se naglasak na još jedan važan aspekt − Digitalne repozitorije u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

U sklopu Dana e-infrastrukture održat će se i radionica “Islandora za programere”.

Cilj ovog događanja nije samo predstavljanje usluga Srca nego i aktivno sudjelovanje korisnika tj. zajednice kako u korištenju tako i u planiranju i izgradnji usluga koje Srce pruža sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Međusobna razmjena znanja i iskustava jako su važna kako bi aplikacije i sustavi koji se oslanjaju na e-infrastrukturu bili što robusniji i efektivniji. Ovakva događanja dobra su prilika za iznošenje i razmjenu ideja.

Program Dana e-infrastrukture nalazi se u prilogu, a detalje možete naći na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.