Danas je izborna šutnja – zabranjeno politizirati i na Facebooku, Twitteru, LinkedIN-u,…?

Fotografija članka: Danas je izborna šutnja – zabranjeno politizirati i na Facebooku, Twitteru, LinkedIN-u,…?

Zaintrigirao nas je onaj dio "zabrane" promidžbe na društvenim mrežama. Zar i vi niste dobili osjećaj kako su ove godine svi oni koji su vezani uz politiku, pa tako i izbore, najednom postali veliki gurui za Facebook, Twitter i druge društvene mreže (ubrojimo tu i Youtube) pa sada sole pamet na sve strane od čega mi nam se kosa diže na glavi!

Naime, iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) javljaju kako danas nije dopušteno postavljati nove promidžbene sadržaje niti u jednom mediju – novine, radio, TV, Internet, a po novom i na društvene mreže. S druge strane, zakon ne propisuje nikakve sankcije ako se stranke ne budu pridržavale izborne šutnje, nego ih samo mogu opomenuti.

Iznenadilo nas je kako su se samo dosjetili zabraniti promoviranje političkih stranaka, političara i programa na društvenim mrežama. Nevjerojatni su ti naši "vlastodršci", jer po ovoj zabrani daju nam prividno do znanja kako oni kao kontroliraju Fejs, kao da su oni njegovi vlasnici. Što mislite – što će se dogoditi ako se danas i objave informacije o izborima na Fejsu? Znate što – baš ništa! Niti "oni" mogu nekome ukinuti Fejs account, niti mogu dokazati da je netko negdje nešto stavio, a ne mogu niti dokazati da je neki Fejs status službeni status pojedine stranke. Razmislite malo – sve što je na Fejsu nije vaše vlasništvo (alo, sjećate se!), nego je vlasništvo Facebooka, vi ste samo korisnici :)

Možemo otići i korak dalje. Primjerice, Pero Perić kreira lažni profil na Fejsu (ili je bio pametniji već ga je kreirao prije nekoliko mjeseci i nabildao fan bazu) i za vrijeme izborne šutnje počne "šibati" izborne parole i plakate, video klipove kao lud! Što će se dogoditi? Ništa! Kako ga kazniti? Nikako! Bilo tko od vas koji ovo čitate danas možete čavrljati o politici i strankama na Fejsu koliko hoćete, ništa se neće dogoditi.

Isto tako, mnogi ugledni hrvatski mediji su bez razmišljanja objavili ovu informaciju uzevši je zdravo za gotovo, a bez da su razmislili o čemu se zapravo radi, što naravno govori i o njihovom poznavanju ove problematike, odnosno društvenih mreža. No, bitno je da su ispunili prostor u svojim medijima i da to svima zvuči simpatično, šaljivo. Nama to zvuči sasvim drugačije – kao nova beskorisna i nevjerojatno apsurdna zabrana u kojoj netko ograničava korištenje Facebooka. Pa što to "oni" zamišljaju, da su direktori Svemira? I znate što – raja to guta s osmjehom… :)

Na kraju samo želimo spomenuti kako nam ovom "bockalicom" nije želja niti politizirati o izborima (jer nas politika apsolutno ne zanima), niti se baviti strankama niti bilo čime vezanim uz izbore, ali jednostavno nas je zgrozila činjenica kako netko pokušava kontrolirati nešto s čim nema veze niti utjecaja. Ali, bitno da se nešto zabrani i nekoga zastraši, pa makar to zvučalo i totalno nemoguće. Razmislite malo…

Danas je izborna šutnja – zabranjeno politizirati i na Facebooku, Twitteru, LinkedIN-u,...

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.