Cyberšpijunaža – Njemačka optužuje Rusiju za hakiranje

Fotografija članka: Cyberšpijunaža – Njemačka optužuje Rusiju za hakiranje

Šef njemačke obavještajne službe želi zakonsku ovlast da “izbriše” poslužitelje ruske vlade koje je navodno koristila za hakerske napade.

Oglas

Ovo zaista zvuči kao internetski rat.

“Smatramo da je neophodno da imamo ovlasti za brisanje tih poslužitelja ako davatelji usluga i vlasnici poslužitelja nisu spremni dokazati da se ne nisu koristili za izvršavanje napada”, rekao je Hans-Georg Maassen. U četvrtak na cyber konferenciji u Potsdamu u Njemačkoj, prenosi .

Govorio je o Kremlju. Ruski hakeri preuzeli su veliki – njemačkog parlamenta – u napadu koji se dogodio prije dvije godine. Oni su bili usmjereni protiv CDU-a – stranke kancelarke Angele Merkel – i pojedinih političara koji su vodili do rujanskih parlamentarnih izbora. Nije poznato jesu li ti napadi uspješni.

Optužbe su poznate. Vlada Sjedinjenih Država je čvrsto ustvrdila kako je Rusija srušila demokratske stranke u vodstvu do predsjedničkih izbora 2016. godine. Informacije pronađene u hackovima puštene su tijekom izborne sezone, što se činilo kao pokušaj da se ošteti kandidatura Hillary Clinton u korist sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa. Francuska vlada također je optužila Kremlj za širenju dezinformacija u korist svog željenog francuskog predsjedničkog kandidata, ultra-desne Marine Le Pene.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj su u rujnu, a Maassen je rekao kako nije siguran hoće li Kremlj iskoristiti informacije koje su ukrali. U svakom slučaju, njemačka vlada navodno istražuje reformu nekoliko zakona kako bi omogućilo njemačkim cyber timovima pronalaženje ukradenih informacija i iskorjenjivanje istih.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.