Cubot Magic – simpatični kineski oblutak

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Cubot Magic – simpatični kineski oblutak

Mobilni telefoni, pogotovo oni u nižem cjenovnom razredu, najbolji su primjer kako neki telefon može iznenaditi korisnika. Naravno, ta iznenađenja ponekad su ugodna, a ponekad baš i ne.

Oglas

Cubot Magic – osnovne značajke:
– EKRAN: 5 inčni IPS, HD rezolucije
– PROCESOR: MediaTek MT6737 na 1,3 GHz, 4 jezgre
– GRAFIKA: Mali-T720 MP2
– RAM: 3 GB
– POHRANA PODATAKA: 16 GB
– KAMERE: 5 MP prednja, 13 + 2 MP stražnja
– OS: Android 7.0 Nougat
– BATERIJA: 2600 mAh
– DIMENZIJE: 145 x 71 x 9,3 milimetara
– TEŽINA: 165 grama
– Dual SIM (nano), 4G LTE, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, microUSB, microSD, GPS (A-GPS), OTA,…

Uvod

Ista situacija dogodila se i sa ovim telefonom, ugodno nas je iznenadio ekranom, podbacio u segmentu gdje smo očekivali ipak nešto bolji rezultat. Na papiru ovaj telefon izgleda prilično dobro, na kraju krajeva takav je i u stvarnosti,ali vrijeme je da vidimo što ovaj telefon može i zna.

Jedan od prodajnih aduta – barem prema navodima proizvođača, je dizajn i dvostruka stražnja kamera. Telefon je estetski jako dobro odrađen. Prednje 2,5D staklo daje dojam da je telefon ispao iz nekog višeg cjenovnog ranga u niži. Kućište ovog telefona je naravno plastično jer ipak govorimo o telefonima u cjenovnom rangu ispod 1000 kuna.

Ukoliko se odlučite ovaj telefon koristiti bez (isporučene) zaštitne maskice pomirite se sa činjenicom da će stražnja strana uređaja pokupiti svaki mogući otisak prsta jer je napravljena od plastike visokog sjaja,koja estetski izgleda jako dobro, ali je pravi magnet za otiske prstiju. Maskica je sasvim druga priča i na njoj se otisci gotovo ne primjećuju.

Prednje staklo također ima istu karakteristiku, privlači otiske prstiju prilično učinkovito, ali srećom lako se briše, pa će najbliži rukav ili neka krpa riješiti problem.

Zbog svoje zakrivljenosti na svim stranama ovaj telefon zaista lijepo leži u ruci, ali opet zbog glatke plastike i prednjeg zakrivljenog stakla telefon će vam ukoliko nije umetnut u gel torbicu vjerojatno ispasti iz ruke kada to najmanje očekujete.

Dakle, ljepota ovog telefona dolazi sa nekim nedostacima. Telefon je uživo puno atraktivniji nego što je na priloženim fotografijama.

Ekran

Ekran ovog telefona je dijagonale 5 inča i rezolucije 1280 x 720 piksela što prema navodima proizvođača daje gustoću od 294 ppi, ali razni programi koje smo koristili za testiranje ovog telefona prikazali su još veću gustoću od ovdje navedene vrijednosti. Programi navode gustoću od 320 ppi, e sada samo ostaje pitanje da li je proizvođač na svojoj stranici naveo netočne podatke ili softver jednostavno na temelju nekih podataka prikazuju netočnu vrijednost.

Naš mjerni uređaji prikazao je vrijednost od 462 luksa kada smo mjerili razinu osvjetljenje ekrana. Vrijednost daje naslutiti da će se telefon moći koristiti bez većih problema i na dnevnom svjetlu.

Hardver

Od hardvera ovdje imamo Mediatek MT6737, koji radi na 1,3 GHz (četverojezgreni), a za grafiku je zadužen Mali 720 MP2. U telefon je ugrađeno 3 GB radne memorije, a prostor za spremanje podataka je 16 GB.

Ovaj procesor je već stari poznanik u ovom cjenovnom razredu tako da ste ga mogli vidjeti u raznim modelima ostalih proizvođača, jer nudi optimalan odnos performansi i trajanja baterije. Kad smo kod baterije riječ je o litij-polimerskoj bateriji od 2600 mAh. Ovakva baterija, telefonu ovih karakteristika, omoguće jedan dan rada. Kako kombinacija ovih hardverskih komponenti izgleda kada kroz telefon provučemo set standardnih sintetičkih testova, možete vidjeti na priloženim slikama.

Ukratko, hardverska konfiguracija je odlično prilagođena cjenovnom razredu i teško joj je pronaći neki veći nedostatak, pogotovo ako u obzir uzmete cijenu uređaja.
Osobno bismo možda željeli više od 16 GB skladišnog prostora, ali to je moguće proširiti umetanjem memorijske kartice, te na taj način kompenzirati nedostatak prostora na telefonu.

Kamere

Prilikom kupovine ovog telefona zaista smo se zapitali kako je proizvođač ovaj cjenovni razred uspio donijeti dvostruku stražnju kameru, a da pri tome cijena ne ode preko 100 dolara? Odgovor na ovo pitanje je prilično jednostavan. Naime kamere su onaj dio telefona za koje je proizvođač vjerojatno smatrao da ih je vrijedno žrtvovati da bi se zadržala niska cijena.

Kratki video zapis koji prikazuje kako Cubot magic snima video zapise. Format je 3GP i nije ga moguće promijeniti. U videu je vidljiv učinak kompresije i to prilično utječe na kvaliteu videa.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Stražnja kamera reklamira se kao kamera od 13 megapiksela, ali u biti riječ je o kameri od 8 megapiksela, koja je interpolirana na 13 megapiksela. Uz ovu kameru od 13 MP proizvođač je dodao kameru od 2 megapiksela. Najbitnija stvar u cijeloj priči oko dvostrukih kamera na stražnjoj strani ovog telefona je ta da ova sekundarna kamera od 2 MP ne služi ničemu. Ako je prije fotografiranja ili tijekom fotografiranja prekrijte prstom ili bilo čime, to jednostavno neće imati nikakvog utjecaja na konačan rezultat fotografiranja.

Kada kažemo da ne služi ničemu tada ne mislimo baš doslovno da ne služi ničemu, jer druga kamera ipak radi. U početku korisnici će teško shvatiti kako se druga kamera pokreće i koristi. No, kada već dođemo do toga da smo pokrenuli sekundarnu kameru, tek tada vidimo da je njezina upotrebljivost blago rečeno – skromna. Fotografije koje se dobiju tom kamerom su loše jer riječ je o niskoj rezoluciji. Fotografije također ispadaju loše jer ta sekundarna kamera nema autofokus. I najlošije rješenje u cijeloj ovoj nesretnoj kombinaciji jer to što kamera ne izrađuje slika u boji, već su fotografije crno-bijele. Ako se odlučite na snimanje videa tom istom kamerom, on će biti snimljen u boji……!

Vrijeme je da opišemo postupak pokretanja sekundarne kamere (one od 2MP). Najprije je potrebno pokrenuti aplikacija fotoaparata, zatim na dnu pronaći odjeljak koji se zove “Bokeh”. Nakon toga potrebno je prekriti glavnu kameru (prstom!?) i tek tada telefon će vam prikazati poruku da je glavna kamera prekrivena i da prebacuje fotografiranje na sekundarnu kameru.


Ispod ovog teksta prikazane su dvije fotografije koje prikazuju isti kadar. Jedna fotografija napravljena je glavnom kamerom, a ova crno-bijela je snimljena sekundarnom kamerom, odnosno kamerom od 2 megapiksela. Ukoliko samo brzinski pogledate priložene fotografije vidjeti ćete zašto smo napomenuli da ova druga kamera ne služi ničemu.

Audio i video

Što se zvuka na ovom telefonu tiče on je kao i cijeli telefon prosječan, a kako to zvuči možete pogledati u priloženom videu gdje smo odvozili jedan krug u igrici što ćete tamo imati priliku čuti da to sve zajedno zvuči zadovoljavajuće, ali naravno nema govora o nekoj premium kvaliteti ili pretjeranoj snazi zvučnika. Za svakodnevne potrebe telefon će biti dobar, a ukoliko tražite telefon sa kvalitetnim zvučnikom ili zvučnikom koji daje više decibela, možda je vrijeme da potražite neki drugi telefon.Što se videa tiče, telefon je uspješno prikazao sve testne video zapise, te smatramo da će uz odgovarajuću softversku podršku odnosno kvalitetan video player biti vaš dobar suputnik za gledanje videa i slušanje vaše omiljene glazbe.

Operativni sustav

Kao što možete vidjeti u videu ovaj telefon radi na operativnom sustavu android 7.0. Proizvođač nije dodao nikakvo sučelje niti je promijenio izgled ikona što samo po sebi znači da imamo čisti android. To je svakako dobro došla stvar jer čisti android je ipak najbolje rješenje pogotovo za telefone koji ne obiluju brdom procesorske snage. Ovaj telefon kao i većina kineskih telefona dolazi sa podrškom za mnogobrojne jezike,a među njima je i hrvatski.

Povezivost

U Cubot-u su se potrudili da u telefon uguraju sve što vam je potrebno da bi telefon funkcionirao te da ga možete komforno koristiti. To znači da ima podršku za sve frekvencije koje se koriste u Hrvatskoj, dakle podržava 2G,3G i 4G mreže, ima podršku za wi-fi, bluetooth, GPS i naravno dual SIM funkcionalnost,kome je potrebna…itd….Prijam satelitskog signala bio je dobar, pronašli smo 11 satelita uz preciznost od jednog metra.

Baterija

Ovaj telefon ima litij-ionsku bateriju kapaciteta 2900 mAh, što se danas smatra manjim kapacitetom, ali u potpunosti zadovoljava potrebe prosječnog korisnika i trajati će vam jedan dan. Baterija na ovom telefonu se može ukloniti, tako da ne morate plaćati majstoru da vam zamjeni bateriju, ako vam jednog dana zatreba nova. Punjač koji dolazi uz telefon ne podržavam brzo punjenje, te će vam za punjenje baterije trebati oko 3 sata.

Video igre

Pošto je u telefonu naš stari poznanik Mediatek MT6737 procesor, praktički iz toga se već moglo predvidjeti kako će se telefon ponašati u videoigrama. Da biste vidjeli kako to izgleda u praksi pogledajte priloženi video. Ovdje ćemo samo dodati da zagrijavanje prilikom igranja je bilo minimalno te da nećete po tom pitanju imati previše problema. Ovo definitivno nije telefon za okorjele gejmere, ali za povremeno igranje itekako će poslužiti.

Benchmark testovi

Kao i svaki telefon koji nam dođe u ruke tako je i ovaj bio podvrgnut seriji sintetičkih testova koji vam mogu poslužiti kao smjernice o mogućnostima ovog telefona. Naravno, kao i uvijek potrebno je naglasiti da su ovo isključivo brojevi i da se rad u praksi i ovi brojevi koji ćete vidjeti, ponekad razlikuju. Zagrijavanje telefona tijekom testova je bilo gotovo identično kao i tijekom igranja tako da tu nemamo što posebno dodati ili oduzeti.

AnTuTu – 28545 bodova
GeekBench – 534 bodova (single core) – 1522 bodova (multi core)
Quadrant Standard – 10059
Vellamo – 1511 (Browser), 1047 (Multicore), 952(Metal)
PCMark – 2578
3DMark – 101
Basemark OS II – 481
MobileBench – 104
Test izdržljivosti baterije – 5 sati i 11 minuta

Zaključak

Telefoni povoljne cijene uvijek su bili zanimljivi u ovom dijelu svijeta jer nerijetko se može za mali novac kupiti dobar telefon.U tu kategoriju spada i ovaj naš testni primjerak za kojeg se toplo nadamo da će doći na hrvatsko tržište.
Kao jedan od razloga za kupnju naveli bismo dizajn, ali to je subjektivna stvar stoga o tome ne treba previše diskutirati, nama se svidio.

Druga stvar zbog koje bismo mogli preporučiti telefon je ergonomija. Korisnici još uvijek kupuju telefone s manjim ekranima, jer nemaju svi velike ruke, niti svi imaju naviku nositi telefon u torbicama. Stoga ukoliko ih nosite po džepovima 5 inča još uvijek je prikladno za svake hlače. Što se ergonomije tiče,dobro leži u ruci, ali koristite ga sa maskicom, jer inače bi vam mogao ispasti iz ruke.
Jedna od dobrih osobina ovog telefona svakako je i ekran stoga je ovo još jedna stavka na popisu pozitivnih značajki telefona.

Sada nekoliko stvari zbog kojih ovaj telefon ne bismo kupili. Ne bismo ga kupili, ako je kamera broj 1 na popisu kriterija kada kupujete telefon. Na kraju krajeva u ovom cjenovnom razredu nema dobre kamere. Ukoliko želite redovite nadogradnje operativnog sustava tu će stvar vjerojatno biti kao i sa većinom manjih kineskih proizvođača. Iako ne možemo sa sigurnošću tvrditi da primjerice nećete moći nadograditi telefon na android 8.0, no nemojte se začuditi ako nadogradnja nikada ne dođe.

Svi budžet telefoni bili su i biti će proizvod sastavljen od kompromisa. Ovaj nije ispao tako loše.

Kupovina i dostava

Gotovo svakodnevno pojavljuju se novi čitatelji koji pokazuju interes za postupak kupovine i dostavu u Hrvatsku i u konačnici koliko to sve košta? Ukratko ide ovako:

Telefon je kupljen na za 89,99$,a kada dodamo dostavu DHL-om zajedno iznosi 98,04$. Telefon je dostavljen u Hrvatsku u roku od pet dana. Tada vas kontaktiraju iz DHL-a i traže kompletnu narudžbu gdje je vidljivo koliko koštaju telefon i dostava i EORI broj. Nakon toga pošalju vam podake za uplatu. nakon uplate telefon prosljeđuju na vašu adresu.

Na gore navedeni iznos plaćeno je 25% PDV-a i troškovi DHL-a. Sve zajedno dodatnih 210 kn.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 8 za Dizajn
Ekran
Ocjena 8 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 7 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 4 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 6 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 9 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 7 za Povezivost
Baterija
Ocjena 7 za Baterija
Video igre
Ocjena 7 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 8 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 7 za Naš dojam

7.09

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Ljepuškasti telefon za svakodnevnu upotrebu bilo kojeg prosječnog korisnika. Neće vam isprazniti novčanik do kraja,a za uloženi novac dobiti ćete mnogo.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.