Croatia University Best Buy Award istraživanje: VERN’ najcjenjeniji, Algebra po informatici u vrhu

Fotografija članka: Croatia University Best Buy Award istraživanje: VERN’ najcjenjeniji, Algebra po informatici u vrhu

U nedavno provedenom Croatia University Best Buy Award istraživanju VERN’ je osvojio najveći broj glasova ispitanika u svim kategorijama koje se odnose na privatne studijske programe u Hrvatskoj.

Oglas

Švicarska kuća ICERTIAS – International Certification Association sa sjedištem u Zurichu, provela je tijekom listopada prvo ciljano nacionalno istraživanje o mogućnostima studiranja u Hrvatskoj s posebnim fokusom na omjer kvalitete studijskih programa i iznose školarina.

Cilj istraživanja bio je saznati kakva su danas iskustva i preferencije hrvatskih građana u pogledu studiranja i kako valoriziraju odnos kvalitete studijskih programa (znanja) i iznosa školarina koji im se nude u Hrvatskoj. Anketiranje je provedeno na uzorku od 800 ispitanika, isključivo sadašnjih, bivših i budućih studenata te njihovih roditelja.

Ispitivanje je provedeno za šest kategorija: (1) najbolji omjer cijene i kvalitete studiranja privatnih visokoobrazovnih institucija, (2) privatni poslovni studiji, (3) privatni stručni studiji, (4) privatni diplomski studiji, (5) privatni studiji informatike i (6) privatne ustanove za cjeloživotno obrazovanje.

U svim kategorijama, pitanja su bila otvorenog tipa, odnosno ispitanicima nisu bili ponuđeni odgovori, već su sami mogli slobodno navoditi nazive edukativnih ustanova za koje smatraju da u predmetnoj kategoriji nude najbolji omjer kvalitete studijskih programa u odnosu na iznos školarina.

Ispitanici su se referirali na iskustva s privatnim visokoobrazovnim institucijama kao što su: ACMT (RIT), Algebra, Aspira, Baltazar Adam Krčelić, Effectus, Libertas, RRIF, VERN’, Visoka poslovna škola Zagreb, ZŠEM i drugi. Interesantno je primijetiti da je jedna visokoobrazovna ustanova – VERN’ – osvojila prvo mjesto u svim kategorijama istraživanja. Kako na portalu najviše pratimo IT obrazovanje, istaknuli bi i zanimljiv visok plasman Učilišta Algebra, s kojim surađujemo već dugi niz godina vidi niže peto i šesto pitanje).

———————————————————————————————————-

Na općenito pitanje o omjeru cijene i kvalitete studiranja, najveći broj ispitanika, njih 32 posto, odgovorilo je VERN’, na drugom je mjestu ZŠEM s 11 posto a slijedi ga ACMT sa 6 posto. Baltazar Krčelić, RRIF, RIT (ACMT), Effectus i Libertas osvojili su po 3 posto glasova ispitanika.

Tablica 1: Najbolji omjer cijene i kvalitete studiranja privatnih visokoobrazovnih institucija – općenito

VERN’ – 32 %
ZŠEM – 11 %
ACMT – 6 %
Baltazar Krčelić – 3 %
RRIF – 3 %
RIT (ACMT) – 3 %
EFFECTUS – 3 %
LIBERTAS – 3 %
OSTALI / NE ZNAM – 36 %

n=800

———————————————————————————————————-

Na pitanje: “Molimo navedite naziv privatne visokoškolske ustanove u Hrvatskoj (privatni fakultet i sl.) za koju smatrate da danas u našoj zemlji nudi najbolji omjer cijene i kvalitete studiranja kada je riječ o poslovnom studiju (npr. studij ekonomije, managementa, poslovnog upravljanja i sl.)“, 29 posto ispitanika odgovara VERN’, 9 posto njih navodi ZŠEM, 8 posto Baltazar Adam Krčelić, a zatim slijede Libertas (3 posto) i s po 2 posto navoda Visoka poslovna škola Zagreb, RRIF, Aspira i ACMT.

Tablica 2: Privatni poslovni studiji

VERN – 29 %
ZŠEM – 9 %
Baltazar Adam Krčelić – 8 %
Libertas – 3 %
Visoka poslovna škola Zagreb – 2 %
RRIF – 2 %
Aspira – 2 %
ACMT – 2 %
OSTALI / NE ZNAM – 43 %

n=800

———————————————————————————————————-

Kada je riječ o privatnim stručnim studijima, ovdje je zamjetna razlika između prvoplasiranog VERN’a (34 posto) i drugog, dubrovačkog ACMT-a (9 posto). Slijedi ih ZŠEM sa 7 posto. Zanimljivo je primijetiti da u ovoj kategoriji VERN’, ACMT i ZŠEM zajedno osvajaju 50 posto glasova ispitanika.

Tablica 3: Privatni stručni studiji

VERN’ – 34 %
ACMT – 9 %
ZŠEM – 7 %
OSTALI / NE ZNAM – 50 %

n=800

———————————————————————————————————-

S druge strane, kod privatnih diplomskih studija, iza VERN’a (34 posto) nalazi se ZŠEM s 9 posto, a slijedi ih zaprešićki Baltazar Krčelić sa 7 posto, dok je ACMT ovdje četvrtoplasirani.

Tablica 4: Privatni diplomski studiji

VERN’ – 34 %
ZŠEM – 9 %
Baltazar Krčellić – 7 %
ACMT – 5 %
OSTALI / NE ZNAM – 45 %

n=800

———————————————————————————————————-

Na pitanje: “Molimo navedite naziv privatne visokoškolske ustanove u Hrvatskoj (privatni fakultet i sl.) za koju smatrate da danas u našoj zemlji nudi najbolji omjer cijene i kvalitete studiranja kada je riječ o studiju informatike i studijima vezanim primarno uz informatiku i računalstvo”, 16 posto ispitanika odgovara VERN’, 11 posto ispitanika navodi Algebra, 10 posto njih ispitanika kaže FER a 7 posto ispitanika ističe FOI. U ovoj kategoriji doista je zanimljivo da od privatnih institucija ispitanici navode samo VERN’ i Algebru (sve ostale navedene privatne institucije imaju manje od 1% navođenja), ali je još zanimljivije da anketirani ovdje navode i državne institucije FER i FOI iako se u pitanju tražilo da se navode isključivo privatne visokoškolske ustanove.

Tablica 5: Privatni studiji informatike – studiji vezani primarno uz informatiku i računalstvo

VERN’ – 16 %
Algebra – 11 %
FER – 10 %
FOI – 7 %
OSTALI / NE ZNAM – 56 %

n=800

———————————————————————————————————-

Cjeloživotno obrazovanje postaje sve popularnije i u Hrvata, a odgovarajući na pitanje o najboljem omjeru cijene i kvalitete studiranja kada je riječ o programima cjeloživotnog obrazovanja, 18 posto ispitanika navodi VERN’, 7 posto ističe Algebru, 6 posto njih ZŠEM i 4 posto Otvoreno učilište.

Tablica 6: Privatne ustanove za cjeloživotno obrazovanje

VERN’ – 18 %
Algebra – 7 %
ZŠEM – 6 %
Otvoreno učilište – 4 %
OSTALI / NE ZNAM – 65 %

n=800

U anketi su sudjelovale isključivo osobe starije od 16 godina, od čega 15%  u dobi 16 – 18 godina, 14% njih 19 – 20 godina, 11% od 21 do 22 godine, 12% od 23 do 25 godina, 13% od 25 do 30 godina i 35% starije od 30 godina.

Anketiranje je provedeno metodologijom CAWI – DEEPMA (Computer Assisted Web Interviewing – Deep Mind Awareness) od  2. do 16. listopada 2012. godine. Prema strukturi “povezanosti” uz studiranje i studentski život, 18% ispitanika pohađa četvrti razred srednje škole, 9% upravo pohađa studij u nekoj privatnoj ustanovi, 21% upravo pohađa studij u nekoj javnoj ustanovi, 18% ih je završilo studij prije najviše pet godina, 4% je starije od 20 godina i razmišlja o upisu na neki studij, 7% ispitanika je roditelj osobe koja upravo studira, 5% ispitanika je roditelj osobe koja razmišlja o upisu na studij i 11% ispitanika su roditelji osoba koje su završile studij prije najviše pet godina.

Komentar urednika portala
Ipak, ove ćemo sve brojke uzeti s rezervom, više orijentacijski, i to iz dva razloga. Kao prvo, uzorak ispitanika je po nama nedovoljan (samo njih 800). I drugo, najveći dio odgovora spada u kategoriju “ostali/ne znam”, što nam samo govori kako bi rezultati mogli biti i prilično drugačiji. Ali pohvaljujemo trud da se napravi jedno ovakvo istraživanje.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.