Cisco: korisnički uređaji, društvene mreže i video mijenjaju kolaboraciju

Fotografija članka: Cisco: korisnički uređaji, društvene mreže i video mijenjaju kolaboraciju

Cisco je objavio rezultate studije o radnim navikama zaposlenika te njihovim potrebama za pristupom informacijama. Dok trendovi u tehnologiji mijenjaju načine poslovanja, više od dvije trećine ispitanih zaposlenika vjeruje kako bi interna IT pravila tvrtki trebalo poboljšati, dok dvoje od pet ispitanika tvrdi da ista pravila krši sukladno svojim osobnim potrebama.

Ovo izvješće nadopuna je prošlomjesečnog istraživanja koje se bavilo željom radnika za pristupom korporativnim mrežama, aplikacijama i informacijama. Novo izvješće otkriva kako rastu zahtjevi zaposlenika za pristup društvenim medijima, videom i modernim tehnologijama na radnom mjestu, zbog čega sve više radnika diljem svijeta preispituje smisao korporativnih IT pravila.

Odanost zaposlenika prema internim IT pravilima
•    Istraživanje, koje je obuhvatilo 2,600 radnika i IT stručnjaka u 13 zemalja, otkrilo je kako, iako 82 posto globalnih kompanija ima uspostavljenu internu IT regulativu, otprilike 24 posto zaposlenika ne zna da takve politike uopće postoje. Dodatnih 23 posto ispitanika tvrdi kako njihove kompanije nemaju pravila o prihvatljivoj uporabi uređaja.
•    Od ispitanika koji su upoznati s internim pravilima, čak 64 posto smatra kako bi tvrtke trebale unaprijediti interne regulative, u skladu s potrebama modernog načina života i rada.
•    Od onih ispitanika koji priznaju kršenje internih IT regulativa, oko 41 posto kao razlog za svoje ponašanje navode potrebu za zabranjenim programima i aplikacijama zbog boljeg obavljanja posla.
•    20 posto zaposlenika diljem svijeta priznaje kako krši IT pravila zato što vjeruju kako ih za to nitko neće kazniti.

Ovo istraživanje ukazuje na problem u poslovanju diljem svijeta: potrebu za ponovnim promišljanjem i nadogradnjom pravila, koja bi trebala omogućiti povezanost zaposlenika s radnim mjestom i dostupnim informacijama bilo kad i bilo gdje.

IT politike prema društvenim mrežama
•    Korištenje društvenih mreža na radnom mjestu u različitoj je mjeri ograničeno diljem svijeta. Iako polovica ispitanika vjeruje kako društveni mediji pridonose ravnoteži poslovnog i privatnog života, čak 41 posto ispitanika ima zabranjen pristup Facebooku na poslu, dok se zabrana pristupa Twitteru odnosi na 35 posto ispitanika.
•    28 posto ispitanika za vrijeme radnog vremena ne smije se služiti IM –om (Instant Messaging), a 21 posto prijavilo je ograničenje slanja osobnih e-mailova tijekom radnog vremena.
•    64 posto ispitanika vjeruje kako bi kompanije trebale dopustiti korištenje društvenih medija tijekom radnog vremena i putem poslovnih uređaja, a kao glavni razlog navode bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života, zbog čega prilikom obavljanja posla mogu biti produktivniji.
•    Upotreba osobnih uređaja kao što su iPad i iPhone također je ograničena. Diljem svijeta, 18 posto zaposlenika ne smije koristiti ove uređaje na poslu, a gotovo petina zaposlenika ne smije koristiti osobne uređaje (laptop ili telefon). Veliki dio ispitanika (66 posto) vjeruje kako bi se trebali slobodno koristiti bilo kojim uređajem – osobnim ili tvrtkinim – za pristup potrebnim aplikacijama i informacijama. 

Bez obzira na pravila, mnogi će zaposlenici svejedno to učiniti, pri čemu se postavlja pitanje učinkovitosti internih regulativa i oblik usklađivanja s modernim trendovima.

“Cisco istraživanje pruža daljnji uvid u radne navike novih generacija. Granice između posla i privatnog života sve su tanje. Zaposlenici očekuju pristup mreži, aplikacijama i informacijama bilo gdje, bilo kad, korištenjem bilo kojeg uređaja. Uz porast broja različitih uređaja na radnom mjestu te video kao omiljeni način komunikacije, IT organizacije očekuje brojne promjene unutar njihovih mrežnih infrastruktura“, izjavila je Marie Hattar, potpredsjednica odjela Cisco Borderless Networks.

Sve veća upotreba videa na radnom mjestu
Korištenje videa u porastu je i u poslovnom okruženju. Globalno, 68 posto ispitanika predviđa jačanje video komunikacije u poslovanju, što se posebice odnosi na ispitanike u Meksiku, Kini, Brazilu i Španjolskoj. Ipak, nemaju svi zaposlenici mogućnost korištenja video komunikacije na radnom mjestu, o čemu svjedoči oko 41 posto ispitanika, većinom iz SAD, UK, Njemačke i Francuske.

“Iako većina tvrtki ima vlastite IT politike, većina zaposlenika ih nije svjesna ili ih ne poznaje dovoljno. Za one zaposlenike koji ih poznaju, pravila nisu uvijek usklađena s njihovim potrebama ili modernim tempom poslovanja, zbog čega se često krše. Ovo je istraživanje pokazalo kako važnost stalnog kreiranja novih pravila, koja će uskladiti potrebe zaposlenika s poslovnim potrebama i sigurnošću, postaje presudna”, kazao je prilikom predstavljanja rezultata Nasrin Rezai, viši direktor, Cisco Security.

Zanimljivosti (ukratko):
– čak 41 posto ispitanika ima zabranjen pristup Facebooku na poslu, dok se zabrana pristupa Twitteru odnosi na 35 posto ispitanika.
–  21 posto ispitanika prijavilo je ograničenje slanja osobnih e-mailova tijekom radnog vremena.
– 64 posto ispitanika vjeruje kako bi kompanije trebale dopustiti korištenje društvenih medija tijekom radnog vremena
– 18 posto zaposlenika diljem svijeta ne smije koristiti iPad i iPhone

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.