Cisco Expo 2009: video chat i triple-play najpopularniji među poslovnim korisnicima u Hrvatskoj

Fotografija članka: Cisco Expo 2009: video chat i triple-play najpopularniji među poslovnim korisnicima u Hrvatskoj

Cisco Expo 2009: video chat i triple-play najpopularniji među poslovnim korisnicima u Hrvatskoj

Tijekom konferencije Cisco Expo 2009, koja je održana u Cavtatu od 1. do 3. travnja, provedeno je istraživanje o korištenju video sadržaja u Hrvatskoj. Na pitanja su odgovarali sudionici konferencije, većinom predstavnici Ciscovih partnera te korisnici Cisco rješenja, tako da rezultati predstavljaju sliku navika i potreba poslovnih ljudi iz domaćeg ICT sektora.

Pretežna većina ispitanika, njih 65%, svakodnevno pregledava video sadržaje na webu, dok ih veliki dio, njih 21% to čini barem jednom tjedno.

Među ponuđenim video mrežnim odredištima najpopularniji je YouTube kojega koristi čak 47% ispitanika, a potom slijedi najistaknutiji domaći video site Dnevnik.hr kojega redovito prati 10% ispitanika.

Kada je riječ o aktivnosti hrvatskih korisnika na video siteovima, situacija je nešto lošija jer je relativno nizak udio, njih 35%, slalo vlastite video materijale na neko od multimedijalnih web odredišta. Ipak, ispitanici više koriste usluge komunikacije u stvarnom vremenu pa je njih 64% izjavilo kako koristi video chat za komunikaciju s obitelji i prijateljima, a tek nešto manji udio, njih 53%, koristi video aplikacije na radnom mjestu. Relativno velik udio ispitanika koji koriste video aplikacije na radnom mjestu, njih 63%, obavlja video pozive putem kamera na računalu, a njih 27% redovito koristi video konferencije.

Vrlo velik udio ispitanika, njih 39%, kod kuće koristi triple play uslugu (telefon, Internet i TV), a njih 40% koristi kombinacije telefon-Internet, Internet-TV ili telefon-TV.

Cisco Expo 2009: video chat i triple-play najpopularniji među poslovnim korisnicima u Hrvatskoj

Trend porasta popularnosti video sadržaja u hrvatskom web prostoru vidljiv je i iz općeg porasta količine prenesenih podataka u 2008. godini. Naime prema podacima Hrvatskog telekoma, koje je tokom konferencije prvi puta obznanio član Izvršnog odbora T-Coma-a Branimir Marić, putem MAXadsl usluge u 2008. godini je razmijenjeno 40 do 50 PB podataka (petabajt = milijun gigabajta). U T-Comu procjenjuju da će u 2009. njihovi korisnici razmijeniti više od 100 PB podataka, što praktički znači da će se internetski promet u Hrvatskoj u 2009. godini udvostručiti.

Tvrtka Cisco, prepoznajući najvažnije trendove u svjetskom internetskom prostoru, razvija vlastita rješenja koja se baziraju na prijenosu video sadržaja putem IP mreža. U Cavtatu je hrvatski ured Cisca demonstrirao rad najsuvremenijih rješenja:
• Telepresence 500 – HD kvaliteta 2Gbps sažeto u 5Mbps po ekranu što je više od 99% kompresije, CD kvaliteta zvuka, jednostavno rukovanje, poseban sustav kamera za lakše uspostavljanje kontakta očima, poseban sustav mikrofona za sprječavanje smetnji uzrokovanih mobitelom
• Nexus – nova generacija preklopnika temelj je strategije Unified Computing (konsolidacija, virtualizacija, integracija i automatizacija u funkciji povećanja iskoristivosti procesora, mreže i diskova na 70%+)
• Energy Wise – umrežavanje trošila energije i kontroliranje potrošnje
• Digital Media System u integraciji sa Cisco LCD-ovima – umrežavanje televizora i upravljanje sadržajem

Cisco Expo 2009: video chat i triple-play najpopularniji među poslovnim korisnicima u Hrvatskoj

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.