Cisco and The Cloud – prvi slijedeći korak u razvoju Interneta

Fotografija članka: Cisco and The Cloud – prvi slijedeći korak u razvoju Interneta

Na zanimljivom predavanju, koje je održano preko Cisco Telepresence tehnologije, Tucker govorio o cloud tehnologiji, novom velikom koraku u razvoju računalstva i Interneta. Podsjetimo se, Internet odnosno World Wide Web se pojavio 1990. godine, o virtualizaciji govorimo još od 2000. godine, a sada je došlo vrijeme "oblaka". Cloud computing se veže uz različita područja života, ali i uz jedan poseban dio, a to je svojevrsna eksplozija količine informacija koja se počela prenositi putem Interneta. Od 2007. godine na dalje najveći rast je zabilježen na području videa čiji će promet od 2010-2013 godine biti utrostručen.

Za to nam trebaju sve brži i jači serveri, računala i mreže. No, s druge strane treba vrlo racionalno iskoristiti svu tu tehnologiju, jer tehnologija ulazi praktički u sve dijelove naših života – državne institucije, zdravstvo, financije, medije, video igre. Velika je i široka primjena cloud computinga, što ćemo itekako osjetiti u našim životima u narednih nekoliko godina. Neke pozitivne pomake osjetimo već i sada – brži pristup većem broju podataka, nove usluge i servisi koji se nalaze online, brzi smartphone mobilni uređaji, visokokvalitetni video streaming, kao i sve veći broj korisnika društvenih mreža (Facebook, Twitter, …).

Ciscova strategija je, kaže Tucker, prvo izgraditi infrastrukturu za cloud, zatim isporučiti rješenja koja se mogu koristiti u cloudu, te razviti nova inovativna rješenja koja će dodatno ubrzati korištenje clouda. Drugim riječima, uskoro ćete malo toga imati lokalno, sve će biti tamo negdje gore, u cloudu, a vi ćete to samo koristiti. Najveća svjetska mreža računala na svijetu, svemoćni Internet, ponovo počinje nalikovati na računalo – sve ćete naći na jednom mjestu – online, u cloudu.

Spomenimo i kako su na konferenciji sudjelovali novinari iz cijele regije – Bratislava (Češka), Budimpešta (Mađarska), Sofija (Bugarska), Beograd (Srbija), Istanbul (Turska), Bukurešt (Rumunjska), Zagreb (Hrvatska) i predavač Lew Tucker u Londonu. Konferencija je održana pomoću , što znači da su svi bili u svojim vlastitim uredima, a preko video linka su komunicirali jedni s drugima. Osjećaj je kao da se svi nalaze u istoj prostoriji. Iz Hrvatske su sudjelovala dva novinara, a imali smo čast da je jedan od njih i predstavnik našeg Racunalo.com portala.

Nakon predavanja, mogli smo postaviti i pitanja predavaču. Naše je hrvatsko pitanje bilo vezano uz ekologiju, odnosno Green IT o čemu nam je Tucker govorio. Ukratko, tehnologija i naše potrebe su sve veće, tako da se sve više i češće mora razmišljati kako što bolje iskoristiti tehnološki napredak a kako bi ostali u "prijateljskim odnosima" s prirodom. Upravo je cloud jedna od tehnologija koja omogućuje pravilniju i ekonomičniju raspodjelu resursa.

Nadamo se da ćemo moći sudjelovati u još nekoj Telepresence video konferenciji.

Foto: Božidar Komarić, Racunalo.com

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.