Cijene roaminga ponovno padaju

Fotografija članka: Cijene roaminga ponovno padaju

Ovo ljeto slijedi novi val pojeftinjenja usluga

Oglas

Već drugi val pojeftinjenja usluga u roamingu slijedi od kada smo ušli u Europsku Uniju. Hrvatski građani (kao i ostali građani Europe) će sada moći još jeftinije razgovarati unutar EU, slati SMS-ove unutar EU te surfati. Da budemo precizniji, ovo se ustvari odnosi na usluge unutar EEA, a ne samo EU, ali ćemo u nastavku ipak spominjati EU jer su za te države ove cijene već potvrđene i davno predviđene.

Moramo priznati da cijene koje slijede su prilično pristupačne. Još uvijek je internet promet rak rana roaminga u EU, a tim više što ne znamo nijednog operatera koji je pristao biti alternativni operater u inozemstvu. Europska komisija je još prije dvije godine omogućila da korisnik kada putuje u EU može dogovoriti kod lokalnog operatera u inozemstvu da mu se minute i SMS-ovi naplaćuju uredno kao i inače, a da mu račun za internet promet ispostavi lokalni operater.

Ovo znači da kada Marko putuje u Austriju, plaća normalno pozive kada zove nekoga u EU, odnosno kada netko njega zove. Ali Marko zato može otići u A1 i ugovoriti da se na tom njegovom broju ne troši internet promet koji bi mu na kraju mjeseca prouzročio infarkt, već da se troši podatkovni promet za koji će mu A1 ispostaviti račun. Pa bi Marko tako mogao otići u Austriju, kupiti 1 GB prometa za 5€ kod A1 i normalno se javljati doma putem WhatsAppa i sličnih aplikacija, neovisno ima li wi-fi u blizini. Ovo nažalost, nije zaživjelo.

No, vratimo se na naše cijene. Evo kako će to otprilike izgledati (pretpostavljamo da razlika između konačne cijene i naše računice neće biti veća od 2 lp):

Odlazni pozivi prema EEA: 1,81 kn/min
Nova cijena odlaznog poziva prema EEA: 47 lp/min

Dolazni pozivi: 47 lp/min
Nova cijena dolaznih poziva: 19 lp/min

SMS: 57 lp
Nova cijena SMS: 19 lp

Cijena 1 MB: 1,9 kn
Nova cijena 1 MB: 47 lp

Iako su ove cijene prilično pristojne, još uvijek ostaje problem zvanja iz Hrvatske nekoga u EU. Pri tome ne mislimo ako s hrvatskog broja zovete drugi hrvatski broj koji se nalazi u EU, već mislimo na zvanje s hrvatskog broja neki drugi broj (npr. austrijski). Te cijene su i dalje u autonomnoj ovlasti operatera i tu za sada nema pomoći.

S

S

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.