CIA, NSA i FBI ne žele Huawei na američkom tržištu

Fotografija članka: CIA, NSA i FBI ne žele Huawei na američkom tržištu

Popularni je Huawei jedan od tri vodećih proizvođača smartfona na svijetu prema broju isporučenih uređaja, no unatoč tome u Americi je kompanija naišla na „zid“.

Oglas

Naime, Huawei se pokušao proširiti na američko tržište partnerstvom sa američkim telekomunikacijskim operaterima, međutim američka je vlada izvršila pritisak na kompanije AT&T i Verizon kako bi odustale od takvih sporazuma i ugovora. U američkim se medijima između ostaloga pojavila i informacija kako su američki šefovi sigurnosnih službi predložili građanima da ne kupuju pametne telefone kineskih kompanija Huawei i ZTE.

Američki su šefovi sigurnosnih službi CIA, FBI, NSA i drugih jednoglasno izrazili svoju zabrinutost zbog prodora kineskih smartfon kompanija na američko tržište.

Veoma smo zabrinuti zbog rizika dozvoljavanja bilo kojoj kompaniji ili entitetu koji direktno odogovara stranoj vladi i državi koja ne dijeli naš sustav vrijednosti da zauzmu položaj moći u bilo kojoj američkoj telekomunikacijskoj mreži. – izjavio je Chris Wray, direktor FBI-a.

Glavni je izvršni direktor kompanija Huawei, Richard Yu, izrazio svoje razočaranje zbog propuštenih prilika kako za potrošače i telekomunikacijske operatere, pa tako i za kompaniju Huawei čiji su svi pregovori sa američkim telekomunikacijskim operaterima naglo prekinuti.

Iz kompanije Huawei su nedavno šefovima američkih obavještajnih službi dali do znanja kako je ovoj kineskoj kompaniji svoje povjerenje iskazalo čak 170 vlada raznih zemalja, a između ostaloga smatraju da Huawei ne predstavlja nikakav veći sigurnosni cyber rizik od bilo kojeg drugog komunikacijskog dobavljača s kojim se često dijele globalni opskrbni lanci te proizvodne mogućnosti.

Pitamo se ima li Apple u ovome svoj udio kako bi ostao zaštićen na domaćem američkom tržištu ili su šefovi američkih sigurnosnih službi zaista u strahu od kineskih smartfon kompanija koje bi im mogle predstavljati određeni sigurnosni rizik?

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.