Američka CIA ima alat za predviđanje zločina prije nego li se on dogodi

Fotografija članka: Američka CIA ima alat za predviđanje zločina prije nego li se on dogodi

Palantir je startup nastao uz CIA-inu potporu koji je prije korišten za predviđanje miniranih puteva u Iraku na osnovu uzoraka iz prijašnjeg miniranja, ali sada ga koriste globalno za predviđanje svega od kršenja zakona do financijskih prevara.

Oglas

Ovaj alat nalazi se u nepoznatoj i neupečatljivoj zgradi u Palo Altu u Kaliforniji. Iznutra je Palantir tehnologija zaštićena zidovima neprobojnima za radio valove, signal mobitela i internet. Jedini ulaz osiguran je naprednom biometrijom i sigurnosnim lozinkama koje čuva nekoliko nezavisnih strana, a čiji su identiteti zaštićeni blockchain tehnologijom.

Iz CIA-inog odjela za odnose s medijima kažu kako je zgrada “izgrađena kako bi bila otporna na pokušaje pristupa informacijama koje se nalaze unutra”, a mreža mora biti nepropusna javnom internetu kako bi se i tu spriječilo curenje informacija. “Oko na nebu” (izraz koji koriste za Palantir) prolazi kroz ogromne količine podataka sa svrhom da bolje izdvoji korisne podatke iz konteksta. “Nismo još sigurni što ćemo sa svim podacima koje prikupljamo pa ih pohranjujemo ukoliko će ih trebati budući naraštaji” Među korisnicima Palantira su osim CIA-e još i FBI, NSA, Centar za kontrolu bolesti, Marinci, Zrakoplovstvo, Zapovjedništvo Specijalnih Operacija, West Point i IRS.

Palantir skuplja podatke o kriminalu sa ulica i stvara “vruče točke” koje agencije za provedbu zakona koriste kako bi znale gdje je potrebno više policajaca. Ovaj AI čini se, vodi ka orwellovskoj budućnosti. No ako uzmemo u obzir da bi oni kvartovi u kojima inače ima puno kriminala mogli biti pod većim nadzorom policije, ovo se ne čini kao loša ideja.

Zabrinjavajuća činjenica je skupljanje podataka u te svrhe. Statistički, područja s puno policije bit će odgovorna za više “Kriminala bijelog ovratnika” što će stvoriti predrasudu u skupovima podataka koji bi mogli štetiti zajednicama u idućih nekoliko godina. Malo je apsurdna ta razina militarizacije policije koja stavlja policiju u sukob sa zajednicama koje su zakleli da će zaštiti, a Palantir bi mogao dodatno pogoršati stvari.

iskustveno, svaki puta kada se vojska i policija međusobno poistovjećuju, granice djelovanja postaju nejasne. Vojska bi trebla štiti teritorij od vanjskoga neprijatelja, to nije posao policije i policija ne bi smjela gledati na populaciju kao na vanjskoga neprijatelja.

Palantir nije samo prediktivni AI za zločin i terorizam. Njegovi algoritmi imaju potencijal da budu raspoređeni na razne naizgled mondene setove podataka koji, kombinacijom, “obojaju” sveobuhvatnu sliku našeg svakodnevnog života. Što je još gore, čak i ako svatko od nas upravo sada odluči ne više postojati na internetu, podaci potrebni za stvaranje ovih slika već postoje i sjede “na mreži” te samo čekaju da ih se iskoristi.

Ovo više nije znanstvena fantastika. Napredni alati kao što je Palantir stvaraju vrijedno značenje iz neorganiziranih skupnih podataka, ali to znači da svatko od vladinih organizacija, hakera, do korporacija poput Facebooka i Amazona želi dobiti svoj dio kolača. Softver nije inherentno zlo. To je moćan alat koji služi za razvrstavanje podataka i oblikovanje predviđanja na temelju njegovog sadržaja. Kao i većina stvari, to je samo alat. Palantir je zupčanik u sustavu gdje su podaci moć, a aparat je jednostavno sredstvo za rudarenje te moći.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.