Changhong H2 smartfon koji otkriva sastav i kvalitetu objekata

Fotografija članka: Changhong H2 smartfon koji otkriva sastav i kvalitetu objekata

Zahvaljujući SCiO molekularnom senzoru koji može “osjetiti” od čega su napravljeni pojedini objekti, novi je Changhong H2 definitivno drugačiji smartfon.

Oglas

Smartfon je svoju premijeru također doživio na sajmu CES 2017, a zajednički su ga predstavili Analog Devices Inc. (ADI) i Consumer Physics. Changhong H2 je definitivno drugačiji smartfon koji ima ugrađen poseban SCiO molekularni senzor, a kao što možete vidjeti i na naslovnoj slici, ovaj spektrometar može prepoznati i pročitati sastav pojedinih objekata.

No, ovaj spektrometar nije prvi puta predstavljen ove godine, već smo ga vidjeli prošle godine na istom CES sajmu, gdje ga je predstavila tvrtka Consumer Physics. Projekt se pojavio i na Kickstarteru u 2014. godini. Priča baš i nije previše sjajna jer neki podupiratelji još nisu dobili svoj senzor, a oni koji su ga dobili nisu baš bili zadovoljni s njim. No, to je bilo 2014. godine, od tada do danas ova je priča jako puno napredovala.

Kako radi spektrometar u Changhong H2 smartfonu? Vrlo jednostavno. Smartfon ispucava infracrvenu zraku (IR) koja “komunicira” s objektom na molekularnom nivou. U stvari otkriva kako molekule reagiraju na svjetlo, kakvu imaju refleksiju pod različitim kutovima, te uspoređuje podatke s već poznatim podacima u bazi podataka koja se nalazi online.

Pazite sad ovo – možete čak izračunati svoj indeks tjelesne mase (Body Mass Index, BMI), možete otkriti koja je jagoda u posudi najslađa, koliko kalorija ima sladoled ili pak jesu li tablete koje koristite ispravne. Čini se kako je primjena ovog senzora vrlo široka.

Što se tiče hardverske konfiguracije Changhong H2 radi na 8-jezgrenom neimenovanom procesoru, baterija je od 3000 mAh, dok se ispod stražnje kamere od 16 MP nalazi i čitač otiska prsta. Ekran je veliki 6 inčni i FHD rezolucije od 1920 x 1080 točaka.

Za sada se ne zna kada će se pojaviti u prodaji, čini nam se tek negdje tijekom ljeta, a cijena i nije tako velika, očekivali smo veću. Kažu, oko 433$.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.