Cenzus otvorenih podataka hrvatskih gradova – pokazatelj otvorenosti lokalnih vlasti

Fotografija članka: Cenzus otvorenih podataka hrvatskih gradova – pokazatelj otvorenosti lokalnih vlasti

Pomoću web aplikacije Cenzus otvorenih podataka hrvatskih gradova mogu se ocijeniti i dobiti na uvid informacije o otvorenosti podataka unutar određenih područja u 12 hrvatskih gradova.

Oglas

Ono što građani u cijelom svijetu svakodnevno trebaju su dostupni lokalni podaci za njihov grad – od kvalitete vode, statistike o kriminalu do lokalnog proračuna. Kako bi tim istim građanima navedeni podaci bili nadohvat ruke, ekspertna skupina Kodiraj za Hrvatsku u suradnji s Open Knowledge Foundation predstavlja Cenzus otvorenih podataka hrvatskih gradova čija je svrha procjena kvalitete otvorenosti podataka u različitim tematskim područjima.

U cenzusu otvorenih podataka navedeno je 12 hrvatskih gradova i 18 kategorija koje se mogu zasebno ocjenjivati, te je na kraju ponuđena opcija ukupnog rezultata koji će pokazati koliko su otvoreni podaci u svakom gradu. Zamisao je pomoći građanima u svakodnevnom životu dajući im pristup na informacije koje bi im uvelike olakšale njihove aktivnosti.

Ako vam je smetala činjenica da stojite na tramvajskoj stanici i ne znate kada će vam točno stići tramvaj ili vas zanima kvaliteta zraka i vode u pojedinom gradu, Cenzus otvorenih podataka hrvatskih gradova nudi odgovore na ta pitanja. Koristeći četiri pokazatelja na postavljene kategorije u svakom gradu – da, ne, nisam siguran/na i nema podataka, koje su iskazane u bojama, podaci se svrstavaju na pregledan način i tako osiguravaju što brži pronalazak odgovora na vaša pitanja.

Cenzus otvorenih podataka hrvatskih gradova - pokazatelj otvorenosti lokalnih vlasti

Cenzus otvorenih podataka hrvatskih gradova će pomoći:
– novim ljudima da nauče o otvorenim podacima kroz istraživanje onoga što im je dostupno i relevantno,
– vama u uspoređivanju dostupnosti podataka u vašem gradu u odnosu na druge gradove,
– lokalnim vlastima u prepoznavanju podataka koje njihovi građani trebaju.

Ukoliko želite pridonijeti cenzusu otvorenosti hrvatskih gradova posjetite Open data city census Croatia, a ako želite sudjelovati u izradi ovog projekta posjetite stranicu projekta za više informacija.

“Nemate se čega bojati kod otvorenih podataka. Osim ako ne uzimate novac tamo gdje ne biste trebali”
— Peter Corbett, CEO u iStrategyLabs

Više na ovim .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.