Cenzura Interneta se nastavlja – Apple News blokirane u Kini

Fotografija članka: Cenzura Interneta se nastavlja – Apple News blokirane u Kini

Cenzura Interneta, tj. internetskog sadržaja nije ništa novo. Jedan od najrigoroznijih slučajeva je cenzura interneta u Kini, gdje se koristi napredno Web filtriranje poznato pod nazivom “Great Firewall of China”.

Oglas

Zahvaljujući njemu na području Kine brojnim stranicama pristup je ograničen ili zabranjen, među kojima su Google, YouTube, Wikipedia, Twitter, Facebook i mnoge druge. Cenzura ne staje samo tu, već seže do toga da je čak i pretraživanje riječi poput “demokracija” i sličnih “opasnih” pojmova onemogućena, a moguće i kažnjiva zatvorskom kaznom.

Kineska cenzura vrlo je rigorozna, a njena strogoća počela je ozbiljno utjecati i na tvrtke koje posluju i žele nastaviti poslovati na području Kine. Tako su neke tvrtke samoinicijativno počele ograničavati puštanje svojih informacija, kako bi svoje usluge donekle prilagodile strogim pravilima o cenzuri.

Najnoviji slučaj je Apple, koji u Kini ostvaruje . Kako bi osigurao da se ta pozicija ne promijeni, Apple je za kineske korisnike uporabu svoje , koja prikuplja i prikazuje vijesti iz različitih internetskih izvora.

Zbog ove odluke, nisu ograničeni samo kineski korisnici Apple News-a, već i svi korisnici koji se nalaze na području Kine i koriste kinesku mrežu za pristup Internetu, uključujući i one čiji je uređaj registriran u SAD-u. Izuzeto je za sada samo područje Hong Konga, koji je posebna upravna regija Narodne Republike Kine.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.