Centar za poduzetništvo Zagreb pokrenuo croadriainvest.com portal

Fotografija članka: Centar za poduzetništvo Zagreb pokrenuo croadriainvest.com portal

Centar za poduzetništvo Zagreb se odlučio na pokretanje specijaliziranog portala za privlačenje stranih investicija. Portal Croadriainvest je zamišljen kao mjesto na kojem se mogu pronaći informacije o tvrtkama, projektima i partnerstvu koja se nude investitorima iz inozemstva. Tijekom svog djelovanja Croadriainvest će organizirati posjete potencijalnih investitora na investicijske lokacije, pružiti podršku u procesu izdavanja svih relevantnih dozvola, pružiti pomoć u primjeni različitih poticajnih paketa te osigurati podršku nakon provedbe investicijskog projekta.  Projekt su podržale nadležne hrvatske institucije.

Kako saznajemo, osnovni cilj projekta jest neposredno povezivanje poduzetnika i ulagača. Namjera je da portal postane središnje mjesto malih i srednje velikih poduzetnika na kojem bi objavljivali projekte, ideje ili inovacije kako bi ulagači mogli birati, za njih, najpovoljnije projekte za ulaganje. Željko Kovač, direktor i osnivač portala rekao je kako je ideja o pokretanju ovog portala proizašla iz niza razgovora s poduzetnicima koji su često isticali da imaju razvijene projekte koji bi imali odličan uspjeh na tržištu no iste ne mogu provesti jer im nedostaju potrebna financijska sredstva za realizaciju.

"Obzirom da naše financijske institucije ne prakticiraju projektno financiranje već samo financiraju projekte koji su snažno pokriveni hipotekama kao osiguranje za povrat posuđenih sredstava, poduzetnici su primorani svoje razvojne ideje držati u ladicama i čekati vrijeme kad ce imati dovoljno sredstava za njihovu realizaciju. S druge strane, unatoč recesiji, postoje znatna financijska sredstva raznih stranih i domaćih ulagača, od investicijskih fondova, velikih tvrtki do pojedinaca koji traže projekte za ulaganje", naglasio je Kovač.

Promocija prema investitorima provodi se putem informacija koje se dostavljaju veleposlanstvima stranih zemalja u Hrvatskoj te gospodarskim udruženjima i predstavništvima stranih tvrtki u našoj zemlji. Ako je poduzetnik zainteresiran za objavu svoje ponude na portalu, djelatnici Centra mu dostavljaju upitnik u koji se upisuju osnovne informacije o projektu za koji traži financiranje. Svi podaci iz upitnika prevode se na engleski jezik te se putem operatera portala objavljuju u jednoj od predviđenih rubrika. U slučaju zainteresiranosti investitora za bilo koji projekt isti se provjerava putem službenih servisa Hrvatske gospodarske komore te se nakon provjere povezuje s poduzetnikom. Poduzetniku se, po potrebi, nudi sva pravna i ostala stručna pomoć tijekom realizacije projekta. Važno je naglasiti da je sav postupak prikupljanja podataka, obrade, prijevoda, prikupljanja ponuda te provjere investitora besplatan što portal čini vrlo atraktivnim za domaće poduzetnike.

Tijekom probnog funkcioniranja portala javio se veći broj poduzetnika koji bi željeli objaviti svoj projekt. Objava predloženih projekata ovisi o njihovoj kvaliteti i spremnosti za realizaciju. Svoje mjesto na portalu mogu pronaći tvrtke koje traže kapital za proširenje postojećih kapaciteta ili vlastite proizvodnje, tvrtke koje imaju nove investicije, tvrtke koje traže investicijskog partnera te tvrtke koje vlastito franšizno poslovanje žele proširiti izvan Hrvatske. Poseban naglasak je i  na traženju investicijskog interesa za tvrtke inovatore odnosno idejne proizvode ili usluge koji se ne mogu komercijalizirati u Hrvatskoj.

Iz Croadriainvesta očekuju do kraja godine prikupiti dvadesetak kvalitetnih projekata spremnih za investiranje. U pripremi su informativni skupovi i predavanja kako bi se javnost upoznala s namjenom portala.  "Uspijemo li u našoj misiji da postanemo središnji informativni portal za male i srednje poduzetnike i investitore omogućit ćemo da se realiziraju projekti najvitalnijeg dijela gospodarstva koje zapošljava najveći broj djelatnika u Hrvatskoj“, naglasio je Željko Kovač, direktor i osnivač portala Croadriainvest.

Portal je u probnom radu pogonu od početka ove godine. Medu  zainteresiranim tvrtkama koje  su oglasile vlastite projekte putem portala su tvrtke iz industrije roba i usluga, turizma te drvne industrije.

Više informacija o portalu možete pronaći na: .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.