Canon XL H1S i XL H1A profesionalne HD kamere

Fotografija članka: Canon XL H1S i XL H1A  profesionalne HD kamere

Oba modela snimaju videozapise visoke razlučivosti (High Definition Video, HDV) na traku, imaju 3CCD sustav od 1/3" i 1,67 megapiksela te jamče vrhunsku kvalitetu snimanja u razlučivosti HD 1080i. Osim toga, model XL H1S odlikuje se Canonovim profesionalnim paketom priključaka. Riječ je o sveobuhvatnom kompletu standardnih priključaka za rad u studiju, koji obuhvaća HD-SDI izlaz za nekomprimirane videozapise razlučivosti 1920 x 1080 i HD kvalitete, ulaz "Gen lock" te ulaz/izlaz "Time code" za snimanje višestrukim kamerama. HD-SDI izlaz modela XL H1S temelji se na skupu značajki prethodnog modela, kamere XL H1, a sada na raspolaganju ima i ugrađenu podršku za zvuk i podatke u formatu Time code.

Obje nove kamere zamišljene su kao zamjena za model XL H1, a projektirane su na temelju komentara profesionalnih kamermana iz čitavog svijeta. Ključna poboljšanja u odnosu na model XL H1 obuhvaćaju novu videoleću sa zumom od 20x iz serije L, koja ima tri zasebna prstena za upravljanje fokusom, zumom i aperturom. Prsteni su praktično smješteni na kućište leće, a omogućeno je i istodobno upravljanje pa je, na primjer, moguće prilagođavati fokus i istodobno zumirati. Moguće je prilagođavati i osjetljivost prstena za zumiranje. Dvokanalno XLR audiosnimanje sada ima neovisne graničnike te automatske i ručne postavke, čime je omogućen potpun nadzor nad snimanjem zvuka.
"Zahvaljujući stalnoj interakciji i savjetovanju s profesionalnim kamermanima, naši timovi za istraživanje i razvoj jamče da će modeli XL H1S i XL H1A ponuditi sve što takvim profesionalcima treba u svakodnevnom radu”, izjavio je Karel Poortman, stručnjak za profesionalne videozapise zadužen za europsko tržište. "Uz potpunu slobodu pri prilagodbi slikovnih postavki i kontrola, ti novi modeli Canonovoj liniji proizvoda daruju prepoznatljivu osobnost te jamče potpunu kreativnu slobodu."

Značajke modela XL H1S i XL H1A
• izlaz profesionalne HD kvalitete uz razlučivost od 1080i (50i, 25F)
• 3CCD sustav visoke razlučivosti od 1/3" i 1,67 megapiksela
• HD videoleća sa zumom od 20x iz serije L, tri zasebna prstena za upravljanje fokusom, zumom i aperturom uz mogućnost istodobnog ugađanja
• HDV snimanje
• profesionalni paket priključaka (samo model XL H1S): HD-SDI izlaz (nekomprimirani videozapisi razlučivosti 1920 x 1080, prostor boja 4:2:2) s ugrađenom podrškom za zvuk; ulaz "Gen lock" i ulaz/izlaz "Time code" za snimanje višestrukim kamerama
• procesor DIGIC DV II koji omogućuje brzo i precizno rukovanje HD podacima
• potpuna prilagodba slike i kontrole Cine Gamma; sve postavke (unaprijed postavljene, funkcijske i prikazne) moguće je spremiti na SD/MMC karticu te su u potpunosti kompatibilne s kamerama iz Canonove serije XH
• dvokanalno XLR audiosnimanje s neovisnim graničnicima te automatskim i ručnim postavkama
• mogućnost snimanja u NTSC formatu (60i/30F/24F)
• Canonov CPS videoservis: obavezna registracija putem web-mjesta CPN

HD kvaliteta
Modeli XL H1S i XL H1A maksimalno iskorištavaju dosadašnje bogato iskustvo Canonova tima za izradu leća za televizijske i filmske kamere te se oba odlikuju iznova dizajniranom fluoritnom HD videolećom sa zumom od 20x iz serije L.
Nova HD leća XL 5,4 – 108 mm L IS III sa zumom od 20x odlikuje se višekutnim prizmatskim optičkim stabilizatorom slike visokih performansi (Vari-angle Prism Optical Image Stabilizer, VAP OIS), a poseban višestruki premaz (SR premaz) gotovo u potpunosti uklanja popratne slike i osjetno smanjuje kromatske aberacije. Uz novu, ugrađenu značajku Focus Assist koju je moguće prilagođavati (povećavanje, koncentrirano poboljšanje), tri zasebna prstena za ručnu kontrolu (za fokus, zum i aperturu) nude dosad neviđenu razinu kontrole. Osjetljivost prstena za fokus moguće je prilagođavati.
U obje je kamere ugrađen Canonov sustav za zamjenu leća specifičan za seriju XL, što znači da su kamere kompatibilne sa svim lećama iz serije XL, uključujući širokokutnu leću HD XL 3,4 – 20,4 mm L sa zumom od 6x. Ako se koristi prilagodnik Canon EF Lens Adaptor (kupuje se zasebno), na modelima XL H1S i XL H1A moguće je koristiti i EF leće za Canonove kamere iz serije EOS.

Dvokanalni zvuk
Modeli XL H1S i XL H1A imaju dva ulazna XLR audiokanala, a svakim je od njih moguće upravljati neovisno. Dodani su ručni graničnici. Priloženi stereomikrofon moguće je koristiti kao monoizvor, koji se snima samo na jedan kanal.

Napredna kontrola slike
Proširena je paleta naprednih funkcija za kontrolu slike te ona sada obuhvaća poboljšane dvojne filtre za smanjenje smetnji (NR1 i NR2), matricu boja, proširene kontrole za temperaturu ravnoteže bijele boje (2000 K – 15.000 K) i oštrinu detalja te dinamičnu kontrolu kontrasta. Dostupna je potpuna ručna kontrola bogate palete postavki i varijabli snimanja. Prilagođene postavke spremaju se na SD/MMC memorijske kartice.
Budući da su funkcije i postavke za kvalitetu slike sada savršeno usklađene s kamerama iz serije XH, kartice je moguće prenositi izravno na te modele. To je idealno za kamermane koji rade na snimanjima s više kamera jer je postavke moguće jednostavno kopirati s jedne kamere na drugu, čime se pojednostavnjuje profesionalni radni proces.

Mogućnost snimanja u NTSC formatu (60i/30F/24F)
Modele XL H1S i XL H1A moguće je prilagoditi i tako omogućiti snimanje u PAL (50i) i NTSC (60i) formatu. Tu je neobaveznu nadogradnju moguće obaviti u ovlaštenom Canonovu servisnom centru.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.