Canon vodeći na području fotografskih i slikovnih tehnologija

Racunalo.com foto

• “Najbolji fotopisač formata A4 u Europi 2005.” za pisač PIXMA iP8500
• “Najbolji profesionalni digitalni SLR fotoaparat u Europi 2005.” za fotoaparat  EOS-1Ds Mark II
• “Najbolji osnovni model digitalnog SLR fotoaparata u Europi 2005.” za digitalni fotoaparat EOS 350D
• “Najbolji fotoprojektor u Europi 2005.” za projektor XEED SX50
“Nagrade potvrđuju Canonovo dosljedno i dugoročno ulaganje u istraživanje i razvoj”, istaknuo je predsjednik tvrtke Canon Consumer Imaging Europe. “Biti vodeća tvrtka u slikovnim tehnologijama osnova je našeg poslovanja. Ustrajni smo u proizvodnji najboljih proizvoda na svijetu koji omogućuju cjelovit pristup fotografiji, od fotografiranja do konačnog prikaza slike. Sretni smo zbog priznanja koje su nam iskazali članovi udruženja TIPA.”


TIPA
članovi udruženja TIPA stručni su urednici iz najveće obitelji nezavisnih fotografskih časopisa koji se objavljuju u Europi. TIPA je neprofitna organizacija neovisna o bilo kojem proizvođaču, a trenutno predstavlja 31 časopis i 8 milijuna čitatelja u 12 europskih država.


Najbolji fotopisač formata A4
Kad je PIXMA iP8500 proglašen najboljim fotopisačem formata A4 u Europi 2005., ocjenjivači su ga opisali riječima: “To je pisač koji profesionalnim fotografima omogućuje ispis fotografija dosad nezabilježene kvalitete.” Ocjenjivači su naveli da je taj pisač zaslužio nagradu jer može ispisati fotografiju formata A4 za samo 35 sekundi, zadržavajući pritom vrhunsku kvalitetu ispisa. Glavni razlog njegova uspjeha jest tehnologija ChromaPLUS s 8 boja, koja dodatkom crvene i zelene boje “bitno proširuje paletu boja pisača, ponajviše u području crvenih i zelenih tonova”. Brzinu i kvalitetu ovog pisača omogućuje Canonova patentirana tehnologija FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering) te prilagodba vlastite tehnologije za proizvodnju čipova kojom su stvorene glave za ispis takve preciznosti kakva se može usporediti s preciznošću integriranih krugova u čipu. Glava za ispis FINE pisača PIXMA iP8500 sadrži više od 6 tisuća mikromlaznica koje u sekundi mogu izbaciti milijune mikroskopskih kapljica boje volumena 2 pikolitre nenadmašnom ujednačenošću i preciznošću. Pri donošenju odluke članovi udruženja TIPA uzeli su u obzir i ostale važne značajke ovog pisača, kao što su: podrška za PictBridge, izravan ispis na CD i DVD medij te dupleks jedinica za jednostavan obostrani ispis.


Najbolji profesionalni digitalni SLR fotoaparat
Ocjenjivači udruženja TIPA jednoglasno su dali najbolju ocjenu Canonovu modelu EOS-1Ds Mark, digitalnom fotoaparatu razlučivosti 16,7 megapiksela. Opisali su ga kao “pravi doživljaj godine” te naglasili da je taj fotoaparat “podigao digitalnu fotografiju na novu razinu”. Izjavili su da njegov Cjos senzor razlučivosti 16,7 megapiksela stvara fotografije koje na samo što omogućuju ispis do veličine 60×90 cm, već i profesionalnim fotografima omogućuju da “izrežu” dijelove fotografija bez bojazni da će izgubiti na kvaliteti.” Ocjenjivači su bili oduševljeni i Cjos senzorom “punog formata” 24×36 mm koji omogućuje žarišne duljine potpuno ekvivalentne onima 35-mm filma klasičnih SLR fotoaparata. To je “vrlo velika prednost pri korištenju širokokutnih objektiva, a velika slika u tražilu omogućuje profesionalnim fotografima da jasno vide željeni kadar pri odabiru kompozicije fotografije i fokusiranju”. Mogućnosti digitalne obrade fotografije tog fotoaparata, koji omogućuje izvrsne detalje i veliku osjetljivost, opisali su kao “neusporedivu s bilo kojim drugim fotoaparatom”.


Najbolji osnovni model digitalnog SLR fotoaparata
Fotoaparat EOS 350D D-SLR razlučivosti 8,2 megapiksela, koji je predstavljen prije malo više od godine dana, dobio je pozitivne kritike i postao vrlo popularan među kupcima te već oborio sve rekorde prodaje. Sadrži isti superprocesor DIGIC II kao i nagrađivani EOS-1Ds Mark II. Ocjenjivači su ga opisali kao “najkompaktniji i najjači SLR fotoaparat na tržištu”. Također su izjavili da, iako “sadrži najnoviju tehnologiju kakva se koristi na Canonovim vrhunskim profesionalnim modelima”, njime se rukuje dovoljno jednostavno i intuitivno te “omogućuje novim korisnicima da razviju vještinu fotografiranja”. Uz to, ocjenjivači iz udruženja TIPA izjavili su da uporaba svih Canonovih objektiva EF i EF-S s tim fotoaparatom omogućuje izbirljivim korisnicima slobodu odabira kao nijedan drugi fotoaparat.”


Najbolji projektor
Canonov revolucionarni projektor XEED SX50 razlučivosti SXGA+ privukao je pažnju ocjenjivača iz udruženja TIPA koji su ga proglasili “najboljim projektorom u Europi 2005.”. Otkad su projektori s prozirnim slajdovima postali prošlost, kvaliteta digitalnih projektora postala je izuzetno važna fotografima koji pomoću njih žele prikazivati svoje digitalne fotografije. Najnoviji projektorski zasloni LCOS (Liquid Crystal on Silicon), raspon kontrasta od 1000:1 i jačina svjetlosnog toka od 2500 lumena značajke su zbog kojih je projektor XEED SX50 opisan kao “nova razina kvalitete u klasi”. U svojem komentaru ocjenjivači su dodali da projektor “omogućuje korisnicima potpunu kontrolu kontrasta, oštrine i boje. Njegovo sveobuhvatno korisničko sučelje te mogućnost prikaza vrlo malih detalja slike čine ga idealnim za prikaz fotografija i tehničkih crteža. “Zbog razmaka među pikselima LC zaslona koji se upotrebljavaju u klasičnim projektorima njihova slika izgleda kao da je prekrivena tankom gustom mrežom. Budući da među pikselima Canonovih LCOS ploča gotovo da nema razmaka, dijagonalne linije u prezentacijama izvanredno su jasne, a nježne gradacije boja osjenčane su vrlo blagim gradacijama sivih tonova. Da bi prilično velike i skupe klasične projektore LCOS  mogao zamijeniti manjima i jeftinijima, Canon je razvio sustav AISYS (Aspectual Illumination System), jedinstveni optički sustav osvjetljavanja pomoću tehnologije LCOS, koji se može ugraditi u vrlo malo kućište. Optimizacijom svjetla dobivenog iz projektorske žarulje prema karakteristikama LCOS ploča i polarizatora (PBS – Polarization Beam Splitter) sustav AISYS omogućio je izradu laganog i kompaktnog kućišta, zadržavajući kvalitetu osvjetljenja i kontrast projektora.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.